Περιβάλλον

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΒΥΘΙΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΤΑ 8,4 ΕΚΑΤΟΣΤΑ (ΧΑΡΤΕΣ)

Σήμερα, η υπηρεσία @geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, και παρέχει τώρα την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα.

Στο παρακάτω διαφορικό  συμβολογράφημα φαίνεται το μοτίβο εδαφικής παραμόρφωσης στη διεύθυνση δορυφόρου – στόχου (line-of-sight). Στην περιοχή Κάμπος που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σάμου και περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο με τρεις κροσσούς συμβολής. Κάθε τέτοιος κροσσός αντιστοιχεί σε 2,8 εκατοστά παραμόρφωσης.

Το Hellenic Mirror Site συντηρεί και διαθέτει εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης των Ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinels. Η συγκεκριμένη δορυφορική εικόνα είναι εικόνα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A ανοδικής τροχιάς και χωρικής ανάλυσης 10 m με ώρα λήψης 18:04:31 τοπική ώρα.

Ο σεισμός σημειώθηκε την Παρασκευή 30/10/2020 στις 11:51 UTC, είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 11,8 χλμ, και επίκεντρο 17 χλμ βόρεια της Σάμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός στην Ελλάδα και στη γειτονική Τουρκία αναφέρει σε νεκρούς, μεγάλο αριθμό από τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ο τραγικός απολογισμός συνεχίζεται και τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς. Το Κέντρο BEYOND διαχείρισης φυσικών καταστροφών θα παραμείνει ανοιχτό και θα βρίσκεται στη συνδρομή των αρχών με την συνεχή ενημέρωση μέσω των παρατηρήσεων των διαστημικών αποστολών Copernicus Sentinels που συλλέγει το Hellenic Mirror Site.

Tο προϊόν δημιουργηθηκε μέσω της αυτοματοποιημένης αλυσίδας geObservatory για την παραγωγή διαφορικών συμβολογραμμάτων από εικόνες Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος. Η τεχνική αξιοποιεί δύο τέτοιες εικόνες, μια πριν και μια μετά τον σεισμό και υπολογίζει την διαφορά στην απόσταση δορυφόρου-γης μεταξύ των δύο διαδοχικών λήψεων.

Στην ιστοσελίδα του geΟbsevatory (http://geobservatory.beyond-eocenter.eu/), εμφανίζονται όλα τα διαφορικά συμβολογράμματα που σχετίζονται με το σεισμικό γεγονός. Η ιστοσελίδα θα επικαιροποιείται και θα κάνει συστηματικά διαθέσιμα νέα προϊόντα μέτρησης της εδαφικής παραμόρφωσης καθώς νέα δορυφορικά δεδομένα Sentinel-1 θα είναι διαθέσιμα.

Πηγή: greenagenda.gr