Στο Δήμο Ρόδου δημιουργείται Δίκτυο κατά της Ενδοοικογενειακής και Έμφυλης Βίας
Δήμος

Στο Δήμο Ρόδου δημιουργείται Δίκτυο κατά της Ενδοοικογενειακής και Έμφυλης Βίας

 

Με  μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με τίτλο: «Δημιουργία Δικτύου κατά της Ενδοοικογενειακής  και  Έμφυλης Βίας» στις 18  Δεκεμβρίου 2020. Τη συνάντηση εργασίας συνδιοργάνωσαν  ο Δήμος Ρόδου με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, το Συμβουλευτικό  Κέντρο Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συνεργασία φορέων του νησιού, οι οποίοι συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Ενδοοικογενειακής και Έμφυλης Βίας για τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Απώτερος σκοπός η δημιουργία  ενός δικτύου, που με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο θα αποτελέσει αρωγό στην καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου.

Τη διαδικτυακή συνάντηση  άνοιξε  ο κ. Μάνος Χατζημαλωνάς,  Ψυχολόγος και ιδρυτής του Φιλότιμου Ιδρύματος, ως συντονιστής, δίνοντας το λόγο στην  κα. Κική Πάττα-Αποστολίδη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε Θέματα Ισότητας και Οικολογίας του Δήμου Ρόδου, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους  εκ μέρους της  Οργανωτικής Επιτροπής  και αναφέρθηκε  στο πλαίσιο του  δικτύου. Ακολούθησε η κα. Χαρούλα Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Νοτίου Αιγαίου,  η οποία  ανέλυσε το μέχρι  τώρα έργο της Οργανωτικής επιτροπής, καθώς  και τους στόχους  δημιουργίας του δικτύου  κατά της ενδοοικογενειακής  και  έμφυλης βίας. Στη συνέχεια ο κ. Διονύσης Γουβιάς, Αναπληρωτής  Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής και μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού επισήμανε τις πολιτικές ισότητας και το έργο του Πανεπιστημίου, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του επικείμενου δικτύου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους  της διαδικτυακής συνάντησης  οι προσκεκλημένοι,  παρουσίασαν  το φορέα τους και πώς  εμπλέκονται με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με την εισήγηση της κας. Μαρίας Παπαγιαννίδου Εισαγγελέα  Πρωτοδικών Ρόδου,  ακολούθησε ο κ. Γρηγόρης Ρουμάνης Διοικητής του  Νοσοκομείου Ρόδου και η κα. Φαίδρα Τσιμπιδάκη Κοινωνική Λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ρόδου, ο  κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης,  Διευθυντής  της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο κ. Χαράλαμπος Ψαρράς  Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η κα. Αγγελική Γιούργη Υπαστυνόμος και Προϊσταμένη του Τμήματος Ενδοοικογενειακής βίας της Α΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου και ολοκληρώθηκαν με τον κ. Βασίλη Περίδη Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και την κα. Καλλιόπη Παπαπαύλου, Επικεφαλής της  Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου κα. Δέσποινα Φακιδαράκη, Ψυχολόγος και η κα Θεανώ Χρυσού, Κοινωνική Λειτουργός, όπως και τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου κα. Κλεοπάτρα Τερλόγκου, Οικονομική Διαχειρίστρια και η κα. Ελευθερία Παπανθίμου, Κοινωνική Λειτουργός, παρουσίασαν με τη σειρά τους τις  παρεχόμενες υπηρεσίες των δομών, καθώς και τις ομάδες στόχους που εξυπηρετούν.

Το δεύτερο μέρος άνοιξε η κα. Χριστίνα Καραγιάννη, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, η οποία  έδωσε οδηγίες για τη συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δικτύου. Ακολούθησε  διαλογική συζήτηση μεταξύ των φορέων και τη συνάντηση έκλεισε η κα. Εύη Μηνατσή, Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, η οποία εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι την οριστική υπογραφή του Πρωτοκόλλου, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Θερμές  ευχαριστίες  εκ μέρους της  Οργανωτικής  Επιτροπής σε όλους τους αξιότιμους συμμετέχοντες για την παρουσία τους σε αυτή τη συνάντηση, την πολύτιμη συμβολή τους και την ουσιαστική συνεργασία τους.