Αναφορικά με το θέμα της αργίας της Κυριακής, σε ανακοίνωσή του ο φαρμακευτικός σύλλογος Δωδεκανήσου, αναφέρει τα εξής:
To Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Σύλλογου Δωδεκανήσου, συνεδρίασε έκτακτα για να συζητήσει το θέμα που προέκυψε με τις ΚΥΑ που εξεδόθησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, την πολιτική ευθύνη του οποίου έχει ο Άδωνης Γεωργιάδης σχετικά με την δυνατότητα ανοίγματος των φαρμακείων τις Κυριακές, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε για την ανάκληση των ανωτέρω ΚΥΑ και σε αναμονή της απάντησης στην υπ’ αρ. 5247/18-12-20, επιστολής του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου στο Υπουργείο Υγείας (καθ’ ύλην αρμόδιο για τα φαρμακεία).
Οι φαρμακοποιοί όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας ως πυλώνας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λειτούργησαν ανελλιπώς και με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε δύσκολες καταστάσεις, μετρώντας ανάμεσά τους και θύματα στην μάχη με τον COVID-19.
Ενώ υπήρξε καθολική αποδοχή του ρόλου μας από τον κόσμο, η πολιτεία αναγκάστηκε έστω και καθυστερημένα να αναγνωρίσει αυτόν, μόνο λεκτικά. Με το πρόσχημα ότι τα φαρμακεία ήταν ανοιχτά, μας εξαίρεσαν από όλα τα μέτρα στήριξης , ως μη πληττόμενες επιχειρήσεις.
Συνεισφέραμε αθόρυβα εν μέσω πανδημίας πραγματοποιώντας τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς δωρεάν, εκμεταλλευόμενοι την διασπορά των φαρμακείων ανά την επικράτεια. Λόγω αυτής της υψηλής αποδοχής από το κοινό και τις επιστημονικής μας κατάρτισης θέσαμε τα φαρμακεία μας στη διάθεση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά του COVID-19.
Αλλά, φευ, η αμφιλεγόμενη στάση ως προς τους φαρμακοποιούς του γνωστού από το παρελθόν από το πέρασμά του στο Υπουργείο Υγείας, Υπουργού ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, οι πολιτικές αποφάσεις του οποίου αποδόμησαν το φαρμακείο. Η πολιτική του στο φάρμακο (Ν.4254/2014) μετέτρεψε το φαρμακείο σε εμπορική επιχείρηση και το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό και προσβάσιμο απ΄ όλους σε εμπορεύσιμο είδος, ενώ διόγκωσε και το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων στην χώρα μας και κυρίως στην Ακριτική περιοχή μας.
Πάρα τις διαβεβαιώσεις του ίδιου μία μέρα πριν στο Εθνικό Κοινοβούλιο ότι τα φαρμακεία δεν θα συμπεριληφθούν στις ΚΥΑ, αυτοδιαψεύθηκε μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, εκδίδοντας ΚΥΑ που περιλαμβάνει τα φαρμακεία. Με την στάση του αυτή κατάφερε να μας κάνει για άλλη μια φορά δύσπιστους ως συνομιλητές με το κεντρικό κράτος. Εάν δε το Υπουργείο Υγείας δεν πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα αποκαθιστώντας την τάξη, ο ΦΣΔ προτείνει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο :
1. Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε όλες του τις συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας για τα θεσμικά θέματα του κλάδου, ούτως ώστε να μην βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις.
2. Σε σχέση με το άμεσο θέμα του εμβολιασμού του COVID-19, να ζητήσει διευκρινίσεις και έγγραφες διαβεβαιώσεις για το ρόλο του φαρμακοποιού έτσι ώστε να μην χρεωθούν οι φαρμακοποιοί πιθανή αποτυχία του εγχειρήματος αυτού.
3. Αυτονόητο θεωρείται ότι θα διαφυλάξει την αργία της Κυριακής στο χώρο ευθύνης του.
Τέλος θα συνταχθεί με τις αποφάσεις του ΠΦΣ σε οποιαδήποτε ενέργεια του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου που θα κινείται στο ανωτέρω πλαίσιο.