Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” εκδόθηκε δελτίο τύπου, σχετικά με την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις, της Περιφερειακής Αρχής στη διάρκεια του 2020 αναφέρθηκε, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός.
Ο κ. Μανώλης Γλυνός, στον απολογισμό ωραιοποίησης της κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο του Περιφερειάρχη, απάντησε με όλα τα θέματα που η παράταξη ανέδειξε στη διάρκεια του έτους που πέρασε. Στα θέματα του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας, της υγείας, των υποδομών, στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε εποχιακές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να χάσουν το στοίχημα της …επιβίωσης.
Με την τοποθέτηση του ο κ Γλυνός θέλησε να επισημάνει τον παρεμβατικό και διεκδικητικό ρόλο, που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, χαρακτηριστικά, που η σημερινή περιφερειακή αρχή δεν διαθέτει.
Επίσης ο κ. Γλυνός αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που έθεσαν τα μέλη της παρατάξεως κύριοι Νίκος Γερονικόλας και Στέργος Παρδαλός.
Η Γέφυρα της Κρεμαστής
Αναλυτικότερα ο κ. Γλυνός ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφερόμενος σε όσα δεν έγιναν από την περιφερειακή αρχή για τη Γέφυρα της Κρεμαστής. Όπως τόνισε τουλάχιστον το καλοκαίρι θα έπρεπε να ανοίγει η ιρλανδική διάβαση.
«Θα υπενθυμίσω τις παραλείψεις και τους λάθος χειρισμούς σε θέματα που ανέκυψαν την προηγούμενη χρονιά. Θα ξεκινήσω με τη Γέφυρα στην Κρεμαστή. Το ζήτημα μετά από έξι χρόνια, είναι δυστυχώς, στο σημείο μηδέν. Δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη για το έργο. Δεν κατανοώ τους λόγους για τους οποίους τουλάχιστον το καλοκαίρι δεν ανοίγει η ιρλανδική διάβαση. Έτσι θα πάψει και ο μαρασμός των επιχειρήσεων της περιοχής. Στην περίπτωση που σημειωθούν βροχοπτώσεις έχουμε προτείνει να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες στις δύο μεριές της γέφυρας για να διεξάγεται η κυκλοφορία. Με λυπεί το γεγονός, ότι σε τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου σύμβουλος του περιφερειάρχη , όχι εκλεγμένος, είπε πως για την απουσία έργου φταίει η αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Μανώλης Γλυνός.
Η τουριστική προβολή
Στη συνέχεια ο κ. Γλυνός αναφέρθηκε, στις αστοχίες και τα λάθη σε ότι αφορά την τουριστική προβολή για το Νότιο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως ο προγραμματισμός, γίνεται με βάση τα δεδομένα, της προ covid εποχής.
«Με τη μέθοδο του Copy Paste έρχονται για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή,δράσεις παρωχημένες. Η ευθυγράμμιση, με την εθνική πολιτική στον τουρισμό αποκλείει τις τοπικές κοινότητες. Η θέση μας είναι σαφής. Ζητάμε ανασχεδιασμό και επανασύσταση της επιτροπής τουρισμού με τη συμμετοχή μελών από όλες τις παρατάξεις», είπε.
Ακόμη τόνισε, πως οι κάτοικοι και κυρίως οι επιχειρηματίες των Κυκλάδων, αισθάνονται πολίτες β κατηγορίας αφού παραγκωνίζονται από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Γλυνός αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση για την αντικατάσταση καυστήρων και τη χρήση θερμομονωτικών υλικών για τις προσόψεις των δημοσίων κτηρίων αλλά και στην επανάχρηση του νερού από τους βιολογικούς .
«Η επάρκεια νερού από το φράγμα του Γαδουρά, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει.Η επιτροπή Περιβάλλοντος πρέπει να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς. Οι απαντήσεις, σε ερωτήματα που θέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι έρχονται αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση», είπε.
Μίλησε και για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, θέμα που πρέπει να εξετάσει η Περιφέρεια, διότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα σε αρκετά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο στη δυτική πλευρά του νησιού και ειδικά στον κόλπο της Ιξιάς.
Μνεία έκανε ο επικεφαλής της παρατάξεως και για τα υδατοδρόμια καθώς οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς αλλά μόνο με …δελτία τύπου.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη σύστασης επιτροπής υγειονομικού χαρακτήρα στην οποία θα μετέχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και εκπρόσωποι φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Γλυνός μίλησε και για τη μη συμμετοχή των μελών της παρατάξεως, στην εταιρεία «Ενεργειακή ΑΕ» παρότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις τοποθετήσεις τους.
Αναφορά έκανε ο κ. Γλυνός και στο θέμα των ανεμογεννητριών και τον τρόπο που χειρίστηκε η περιφερειακή αρχή, το θέμα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, που εκφράστηκαν μέσω των δημοτικών συμβουλίων.
Οι αποκαταστάσεις των ζημιών από το σεισμό στην Κω;
Επίσης ο κ. Γλυνός τόνισε πως παρότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Ρόδο ενώ μετέβη και στην Κω, δεν πιέστηκε να δώσει απαντήσεις, σε ότι
αφορά τις εργασίες αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους και σε χώρους λατρείας που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του 2017.
«Πόσο διεκδικήσαμε την αποκατάσταση των ζημιών, στους ευαίσθητους αυτούς χώρους από το υπουργείο Πολιτισμού », αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παρατάξεως.
Σιωπή της ΠΝΑΙ για τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Κω και Λέρο
Ακόμη ο κ. Γλυνός στάθηκε στο θέμα των κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε Λέρο και Κω καθώς η παράταξη ζήτησε να γίνει συζήτηση για το θέμα, αλλά η δέσμευση της περιφερειακής αρχής για εξέταση του σε συνεδρίαση του σώματος τον Ιανουάριο, έμεινε στα λόγια.
Στο Καστελλόριζο κτυπάει η καρδιά του ελληνισμού
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση, που είχε κάνει το μέλος της παρατάξεως κ Γερονικόλας το περασμένο καλοκαίρι, για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Καστελόριζο.
«Ο κ Γερονικόλας είχε υποβάλλει ένα αίτημα που είναι και σωστό και παραμένει επίκαιρο για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Καστελόριζο.Η καρδιά της χώρας και όλου του Ελληνισμού χτυπάει στη Μεγίστη, το ανατολικότερο κατοικημένο νησί της χώρας. Για να εκπέμψουμε μήνυμα, σε όσους αμφισβητούν τα δικαιώματα της χώρας έπρεπε να συνεδριάσουμε εκεί, σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας. Έπρεπε από το Καστελλόριζο να ζητήσουμε, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά », είπε.
Ακόμη ο κ. Γλυνός θύμισε την δριμεία επίθεση που είχε υποστεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Η Τσέρκης, με αφορμή τον ισχυρισμό του περιφερειάρχη ότι οι ιδιώτες γιατροί αποκρύπτουν τα στοιχεία για τον κορονοϊό.
Αναφορά έκανε στις άστοχες αποστολές υγειονομικού υλικού σε δύο νησιά θέμα που ανέλυσε αργότερα το μέλος της παράταξης κ. Μ Σαρικάς.
«Να θυμίσω, τον πόλεμο που έγινε στην Πάτμο με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πάτμου, Λέρου, για τα τέστ που εστάλλησαν και δεν ήταν τα ενδεδειγμένα. Αντί του διαλόγου επελέγει από την Περιφερειακή Αρχή, η τακτική της ισοπέδωσης μέσω δελτίων τύπου με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς», είπε ο κ. Γλυνός.
Τα ιδιωτικά ιατρεία στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες είναι ο στυλοβάτης του τομέα Υγείας και πρωτοστάτησαν στον αγώνα για να περιοριστεί η πανδημία.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει η παράταξη, για την στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και τις εποχιακές επιχειρήσεις, και των ανέργων που όμως απαξιώθηκαν από την περιφερειακή αρχή και έτσι δεν έφθασαν στην κυβέρνηση.
Η στήριξη των εργαζομένων
«Θα μπορούσαμε σαν περιφέρεια να ενώσουμε τη φωνή μας με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης και να ζητήσουμε την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες που ζουν από τον τουρισμό και τώρα δοκιμάζονται σκληρά» τόνισε.
Ο κ.Γλυνός αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Νησίδα λέγοντας πως η αρχική δέσμευση του Περιφερειάρχη ήταν να εξασφαλιστούν 49 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ποσό που στη συνέχεια μειώθηκε στα 35 εκατομμύρια ευρώ.
«Όταν εμείς ζητήσαμε να γίνουν προσπάθειες ώστε να αυξηθεί το ποσό στο αρχικός ποθητό των 49 εκατομμυρίων ευρώ, εισπράξαμε απαντήσεις στις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ. Καταγγέλλω όμως δημόσια την τακτική αυτή του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας», τόνισε.
Επίσης ο κ. Γλυνός θύμισε και το ζήτημα που αφορά τους κανόνες λειτουργίας των ελαιοτριβείων και τον ελεγκτικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, θέμα που πολλές φορές έχει αναδείξει ο κ. Στέργος Παρδαλός αλλά απαντήσεις δεν έλαβε.
Ο κ. Γλυνός έκλεισε την τοποθέτηση του αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που εδώ και μήνες υπάρχει στο Κτηματολόγιο Ρόδου θυμίζοντας πως η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, πρέπει να έχει παρεμβατικό και διεκδικητικό ρόλο ανεξάρτητα από το αν έχει αρμοδιότητα σε ένα τομέα ή όχι.
«Σας θυμίζω τις καταλήψεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για τη λειτουργία του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, αλλά και τον ΟΚΑΝΑ. Με τον τρόπο αυτό διεκδικήθηκαν λύσεις. Η λειτουργία του Κτηματολογίου, είναι σημαντική. Έχουν ανασταλεί, όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις στη Ρόδο. Το πρόβλημα είναι έντονο στο δικηγορικό κόσμο και όχι μόνο, και στους πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Γνωρίζω πως έχουν γίνει μελέτες από την Περιφέρεια. Θα πρέπει να δοθεί όμως λύση και να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου, γιατί το πρόβλημα που έχει προκληθεί στην τοπική οικονομία είναι μεγάλο.
Καίρια σημεία από τις τοποθετήσεις των μελών της παρατάξεως
Σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα αναφέρθηκε το μέλος της παράταξης κ. Μ. Σαρικάς. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο νοσοκομείο, έργο που δεν προχώρησε η σημερινή περιφερειακή αρχή παρά το γεγονός, ότι επί θητείας του κ. Γ. Μαχαιρίδη είχαν εξασφαλιστεί 5.000.000 ευρώ.
Γιατί επελέγησαν rapid test από την Κορέα ;
Ο κ. Σαρικάς πρότεινε να αυξηθεί το πλαφόν για τις δράσεις της «ΑΜΚΕ Γαληνός»
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα rapid test για τον covid 19 λέγοντας πως παραγγέλθηκαν από μια Κορεάτικη εταιρεία που δεν είχε ISO μόνο έγκριση από την ΕΕ. Αυτά τα τέστ όπως είπε αξιολογήθηκαν
ετεροχρονισμένα και συγκεκριμένα στις 15.01.21 από την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ και από τον ΕΟΔΥ.
«Το Κορεάτικα τέστ ήταν 15% πιο ακριβά από αυτά άλλης εταιρείας που είναι και πιο αξιόπιστα», τόνισε αναδεικνύοντας ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, και αφορά την υγεία των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου την οποία δεν πρέπει κανείς να θέτει σε κίνδυνο .
Με τον σωστό και κόσμιο τρόπο αντιμετώπισης της Περιφέρειας από την παράταξη του κ. Γλυνού, ξεκίνησε την τοποθέτηση του το μέλος της παρατάξεως κ. Νίκος Γερονικόλας.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και στο γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή καρπώνεται τον τιτάνιο αγώνα των επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού για την προβολή, προορισμού και επιχειρήσεων, για να ανέβει στο βάθρο του νικητή.
«Τα μπράβο που τόσο θέλετε και ζητάτε να ακούτε, τα έχετε λάβει αρκετές φορές. Σας τα έχουμε δώσει στα ζητήματα που θεωρούμε πως χρειάζεται. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να είστε περισσότερο δημοκρατικοί. Αν θέλαμε να λαϊκίσουμε ή να σας κτυπήσουμε κάτω από τη μέση είχαμε πολλές ευκαιρίες να το κάνουμε. Μη νομίζετε πως δεν κάνετε και εσείς τα λάθη σας. Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας, να επανεκλεγείτε. Είναι όμως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές πεποιθήσεις. Όμως το εύρος των εξαγγελιών δεν συμβαδίζει με τα πεπραγμένα σας» είπε ο κ. Γερονικόλας.
«Δεν μπορούμε άλλο να παρουσιάζουμε το καθήκον ως προσόν. Πέρα από το φράγμα της μικροπολιτικής πρέπει να κτίζετε σοβαρές υποδομές και να δημιουργείτε στέρεες βάσεις, που θα δώσουν ευκαιρία στην επόμενη γενιά να ζήσει με αξιοπρέπεια στην Περιφέρεια», είπε ο κ Γερονικόλας που στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει τους Δήμους.
Στο ρόλο που έχει η αντιπολίτευση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση της η κ. Νατάσα Βενετοκλή.
«Ο ρόλος αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική, στα κακώς κείμενα και να καταθέτει προτάσεις. Επίσης να στέκεται αρωγός στην εκάστοτε
δημοτική και περιφερειακή αρχή. Αυτό εμείς αυτό κάνουμε και το έχουμε αποδείξει στην πράξη» , τόνισε.
Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του το μέλος της παρατάξεως κ. Παναγιώτης Κουνάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ τονίζοντας πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο την κατάσταση τα 49 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία είχε δοθεί αρχικά δέσμευση από τον Περιφερειάρχη.
Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εστιάτορες αφού είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί πολύ από τις επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού διάδοσης της πανδημίας.
. Προειδοποίησε δε πως η νέα σαιζόν θα είναι δύσκολη και ο επόμενος χειμώνας θα είναι «βαρύς» αφού δεν θα υπάρχει πλέον επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών από την κυβέρνηση γεγονός που θα δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις στο Νότιο Αιγαίο.
Η δευτερολογία όμως του Περιφερειάρχη καθώς και η τοποθέτηση του στο κλείσιμο της συνεδρίασης έδειξε πως για άλλη μια φορά πως οι παρεμβάσεις της παράταξης για το καλό του τόπου και των πολιτών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες πήγαν στο ..βρόντο αφού το ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή, ήταν για άλλη μια φορά το χειροκρότημα.
Ο πολιτικός ναρκισσισμός σε όλο του το μεγαλείο.