Γιάννης Πάππου: «Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη νησιωτικότητα, αν θέλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τις ΜμΕ.»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έθεσε θέμα θέσπισης μηχανισμού και ειδικού προγράμματος Στήριξης των Νησιωτικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Την ανάγκη να προταχθεί η νησιωτικότητα ως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καταφέρουν να ανακάμψουν και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ανέδειξε σε νέα σειρά παρεμβάσεών του τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη με τίτλο “Ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης” με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 57 εμπορικά και βιοτεχνικά Επιμελητήρια και συλλογικές οργανώσεις επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έθεσε τη ρήτρα της νησιωτικότητας ως το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου που θα καταστήσει τις επιχειρήσεις στα νησιά, από τα μεγαλύτερα μέχρι τα πιο μικρά, ανταγωνιστικές και θα τους παρέχει τα απαιτούμενα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα.
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Γιάννης Τσακίρης, η Principal Manager της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επικεφαλής του προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κ. Δήμητρα Παπανδρέου, και ο κ. Μάκης Τικφέσης, εκ μέρους του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ειδίκευσή στην στήριξη των ΜμΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Enterprise Europe Network». Χαιρετισμό χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μπρατάκος.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρές και πολύ μικρές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη ρήτρα της νησιωτικότητας.
Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννης Πάππου, ανέφερε τα εξής:
«Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση και να σας συγχαρούμε για ακόμη μία φορά για αυτή την επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε, εκδήλωση. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, εκπροσωπώντας περισσότερες από 24.000 επιχειρήσεις σε 16 νησιά, η πλειονότητα των οποίων είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στο θέμα της νησιωτικότητας. Οι νησιωτικές περιοχές, και νομίζω σε αυτό το σημείο, μιλώ εκ μέρους και έτερων προέδρων, παρουσιάζουν γεωγραφικά, οικονομικά, δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ηπειρωτικές περιοχές, ακόμη και στην ίδια χώρα. Τα χαρακτηριστικά αυτά δημιουργούν μοναδικές προκλήσεις τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και των εργαλείων και πηγών χρηματοδότησης. Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση στην όποια πολιτική, πλάνο, εργαλείο, που έχει ως στόχο την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, την δίκαιη και αποτελεσματική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών. Αναγνωρίζουμε το έργο της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, έθεσαν σε εφαρμογή μία δέσμη χρηματοδοτικών προϊόντων και δράσεων για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές, παρέχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, διατηρώντας παράλληλα και τη δημοσιονομική ισορροπία. Ωστόσο, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να έχουν διάρκεια, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης. Για τους παραπάνω λόγους είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί υπ΄όψιν η νησιωτικότητα, μέσω της θέσπισης ειδικού προγράμματος Στήριξης των Νησιωτικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάσης ανακοίνωσε την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, 319 επιχειρήσεων με επιχειρηματικά σχέδια ύψους 2,5 δις ευρώ και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων και τη διασφάλιση της σταθερότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, εξήγγειλε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λαμβάνουν υπ όψιν τόσο το μέγεθος των επιχειρήσεων όσο και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων λογίζονται ως μικρές και μικρομεσαίες, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία των μικροπιστώσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και την μελλοντική ανάπτυξη των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital).
Τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α. με την συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου, τέθηκαν θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, τέθηκαν στον υπουργό Προστασία του Πολίτη καίρια ζητήματα με έμφαση στην ανάγκη πάταξης της εγκληματικότητας και στις καταστροφικές συνέπειες του παρεμπορίου, ειδικά σε αυτή την περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις πασχίζουν για την επιβίωσή τους.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου επανέλαβε τη σπουδαιότητα της νησιωτικότητας ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ληφθεί υπ΄όψιν στο σχεδιασμό για την περιοχή μας, ειδικά σε ό,τι αφορά στην στελέχωση των υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου του, που καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο στα νησιά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στη λειτουργία των Τελωνείων στα νησιά, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό και να εκσυγχρονιστούν, και ειδικότερα το Τελωνείο της Κω, για το οποίο έχουν προηγηθεί σχετικά αιτήματα από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.