«Θα έπρεπε τα μέτρα είναι πιο μακροπρόθεσμα ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα η ζωή των πολιτών»
Παγώνη:«Μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown»
«Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο», εκτίμησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.
«Η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 90%. Στην Αττική που είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 91%. Θα δούμε τα σημερινά κρεβάτια πόσα θα ελευθερωθούν το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα κρεβάτια είναι στο 82%. Νομίζω δύο μέρες ακόμη θα δυσκολευτούμε με τις εισαγωγές και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα», αναφέρει η κ. Παγώνη.
Δερμιτζάκης: «Το lockdown δεν λειτούργησε γιατί πήγαμε σε μέτρα ακορντεόν»
«Τα κρούσματα είναι πολλά και ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση,είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση», αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ μιλώντας στο OPEN πρόσθεσε ότι «τοlockdown δεν λειτούργησε διότι πήγαμε σε μέτρα ακορντεόν με μικρό ορίζοντα ενώ θα έπρεπε τα μέτρα είναι πιο μακροπρόθεσμα ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα η ζωή των πολιτών λέγοντας πώς όταν κινούμαστε στα όρια του lockdown η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι η καλύτερη».
«Το sms τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Τζανάκης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως της άθλησης»
«Είναι ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς μετακινήσεις πολιτών, καθώς θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον», δήλωσε με νόημα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Γώγος: «Έχουμε μείνει πίσω σε όλα»
«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολείακλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.