Μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό από 17/5 και του Χάρη Θεοχάρη για ‘’άνοιγμα’’ του τουρισμού από 14/5
Οι μεγάλοι παίκτες της Βρετανίας, όπως η ΤUI και η Jet2 ήδη βλέπουν κινητικότητα όσον αφορά τη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς, ενώ αυξάνουν τώρα και τις πτήσεις για τη χώρα μας όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της ιρλανδικής Ryanair, η οποία ενισχύει τα δρομολόγια για τη χώρα μας από τη Βρετανία.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη (θετική) αντίδραση της αγοράς, η οποία ζητεί έστω και στοιχειωδώς -αφού η αβεβαιότητα της πανδημίας παραμένει- να υπάρξει ένας προγραμματισμός για την επανεκκίνηση των ταξιδίων. Ως προς το τελευταίο δεν είναι τυχαία η δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) Γκλόρια Γκεβάρα που απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την ανακοίνωση ενός πιο ‘’ξεκάθαρου οδικού χάρτη’’ με συγκεκριμένους κανόνες (αποδεικτικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ COVID-19 ή θετικό τεστ αντισωμάτων, δειγματοληπτικός έλεγχος και rapid test, απαίτηση για καραντίνα μόνο στα θετικά κρούσματα, υγειονομικά πρωτόκολλα κ.ά.) για τα ταξίδια με αφετηρία τη 14η Μαΐου, προτρέποντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ώστε να γίνει η εκκίνηση των ταξιδίων με ασφάλεια και να τονωθούν οι οικονομίες των προορισμών.
Οι απευθείας πτήσεις από αρχές Ιουλίου είναι από Στάνστεντ για Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Πρέβεζα, με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα ενώ ενισχύονται και δρομολόγια από περιφερειακά βρετανικά αεροδρόμια για Ρόδο και Κέρκυρα. Σημειωτέον ότι ακόμη οι Βρετανοί αξιωματούχοι και δή ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δηλώνει μεν ότι ευελπιστεί να επιτευχθεί ο στόχος της 17ης Μαΐου για διακοπές στο εξωτερικό, με βάση το χρονοδιάγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης για έξοδο από το lockdown, επισημαίνοντας πάντως ότι ακόμη είναι νωρίς για τις κρατήσεις, ένα ακόμη σημάδι για το last minute της φετινής σεζόν.
Τα εύσημα σε Ελλάδα και Κύπρο για τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί έγκαιρου ανοίγματος του τουρισμού, νωρίς τη νέα σεζόν, απέδωσε και ο Στιβ Χίπι, διευθύνων σύμβουλος της Jet2.com και Jet2holidays, του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator της Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνοντας παράλληλα άμεση και απότομη άνοδο κρατήσεων για τις δύο χώρες (σ.σ. οι οποίες κρατήσεις πάντως ξεκινούν από πολύ χαμηλά).
Ο κύριος όγκος από την αύξηση των κρατήσεων παρατηρείται κυρίως την περίοδο από τον Ιούλιο και μετά. Οι Jet2.com και Jet2holidays θα πετούν σε 14 προορισμούς στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι με τα πρώτα μηνύματα, μετά τις ανακοινώσεις, να δείχνουν ισχυρή ζήτηση για δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κεφαλλονιά, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, όπως επίσης και η Σαντορίνη, η Σκιάθος και η Χαλκιδική. Ο όμιλος πρόσθεσε πρόσφατα περισσότερες πτήσεις και πακέτα για Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος Κεφαλλονιά με επιμήκυνση της σεζόν έως το Νοέμβριο. Σημειωτέον ότι σε συνέχει των ανακοινώσεων της βρετανικής κυβέρνησης για εκκίνηση των ταξιδίων στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου έχουν ανασταλεί οι πτήσεις και τα πακέτα έως και τις 16 Μαΐου.
Αντίστοιχα έχει πράξει και η TUI Bρετανίας με εκκίνηση των ταξιδίων για Ελλάδα από τις 17 Μαΐου. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της TUI από το Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Θεοχάρη την περασμένη Τρίτη, υπήρξε άμεσα ανοδική αντίδραση με αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2020 με επίκεντρο την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο.
Η τουριστική βιομηχανία ‘’διψάει’’ για την επανεκκίνηση αφού όπως δείχνουν και τα νούμερα των αεροδρομίων για την εκκίνηση του 2021 ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανή νούμερα. Ενδεικτικά, από τα τελευταία στοιχεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (Ακτιο Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport μέχρι και το Φεβρουάριο του 2021 η πτώση της κίνησης ήταν συνολικά 83,4% μόλις στις 202,7 χιλ. επιβάτες, από 1,22 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2020 που ομολογουμένως είχε ξεκινήσει καλά. Η διεθνής κίνηση σημειώνει πτώση 92,3% με μόλις 37 χιλ. επιβάτες από 480 χιλ. πέρυσι, ενώ η κίνηση εσωτερικού κατά 77,6% στις 166 χιλ. από τις 740 χιλ. για το πρώτο δίμηνο Φεβρουαρίου του 2020.
Αντίστοιχα και στο Ελ. Βενιζέλος το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η κίνηση ήταν μόλις 431 χιλιάδες επιβάτες με πτώση 84,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.