καθαρισμός άλσους Καλλιθέας απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιβάλλον

Δώδεκα φορτηγά με σκουπίδια μαζεύτηκαν από το άλσος της Καλλιθέας

14 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μία μαρίνα δούλεψαν… για τη φύση

Ήταν θεαματική η κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου, όταν για πρώτη φορά 14 εμβληματικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μία επιχείρηση δημιουργίας – διαχείρισης Μαρίνων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση κοιν.σ.επ» (www.giatifisi.org) για μια περιβαλλοντική δράση προς όφελος της κοινωνίας. Οι κηπουροί τους, μαζί με το εργατικό προσωπικό που απέστειλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μια σειρά φορέων εργάστηκαν σε συγκεκριμένη έκταση του άλσους των πηγών Καλλιθέας και μάζεψαν τόσα σκουπίδια, μπάζα, ξερά ξύλα και πευκοβελόνες, ώστε χρειάστηκαν 12 δρομολόγια φορτηγών για τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ.

Η δράση καθαρισμού, τμήματος 20 στρεμμάτων, του άλσους Καλλιθέας οργανώθηκε από την κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση κοιν.σ.επ» στο πλαίσιο του προγράμματος «Forest Ambassador» που σχεδίασε και υλοποιεί η ίδια. Στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 37 ξενοδοχεία μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκείνα που ψηφίστηκαν ως τα πιο εμβληματικά και πολυτελή στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στη δράση της συμμετείχαν τα ξενοδοχεία και οι όμιλοι:

– Όμιλος «H Hotels Collection»

– Όμιλος «Atrium Hotels Luxury Resort Collection»

– Όμιλος «Lindos Hotels»

– Όμιλος «Ioannidis Hotels & Resorts»

– Όμιλος «Markopoulos Hotels & Villas»

– Όμιλος «Blu Collection»

– Olympic Palace Resort Hotel & Convention Center

– Porto Angeli Beach Resort

– Rhodes Bay Hotel & Spa

– Elite Suites by Rhodes Bay

– Electra Palace Rhodes

– Dionysos Hotel

– Elysium Resort & Spa

– Alex Beach Hotel & Bungalows

– Marina Rhodes

Παρόντες, για να σταθούν στο πλευρό της πρωτοβουλίας ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού Χρήστος Ευστρατίου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Αικατερίνη Μπαλατσούκα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Ροδίων Παναγιώτης Σταμάτης, ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Φλεβάρης και Νίκος Ρένεσης. Παρόντα ήταν επίσης σειρά διοικητικών στελεχών αρκετών από τις συμμετέχουσες μονάδες. Τα στελέχη αυτά σήκωσαν τα μανίκια ψηλά και εργάστηκαν πλάι – πλάι με τους κηπουρούς για τον από κοινού σκοπό τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξε πολύτιμη η συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που απέστειλε εργατικό προσωπικό και φορτηγό όχημα το οποίο εκτελούσε διαρκώς δρομολόγια από το άλσος Καλλιθέας προς τον ΧΥΤΑ. Το ίδιο πολύτιμη ήταν και η στήριξη με ένα φορτηγό όχημα που παρείχε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου. Την υγειονομική κάλυψη της δράσης είχαν οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού.

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου, τότε η «Για τη φύση κοιν.σ.επ», σε συνεργασία με το ΚΠΕ Πεταλούδων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας μετατροπής του άλσους των πηγών Καλλιθέας σε «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης». Η σχετική μελέτη εκπονείται από το διευθυντή του ΚΠΕ Πεταλούδων Χάρη Συργιάννη και θα υποστηριχθεί προσωπικά από το επικεφαλής του μεταπτυχιακού τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασίλη Παπαβασιλείου.

Το έργο είναι δύσκολο και εξ ολοκλήρου θα χρηματοδοτείται από τα προγράμματα και τις συνεργασίες που υλοποιεί η κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση κοιν.σ.επ».

Ποια είναι «Για τη φύση κοιν.σ.επ»

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Για τη φύση κοιν.σ.επ» (www.giatifisi.org) ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2020 με σκοπό να οργανώνει δράσεις που θα σταδιακά θα οδηγούν στην εξισορρόπηση της τουριστικής ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον. Ο στόχος είναι μεγάλος, όμως είναι απαραίτητος, καθώς η τουριστική βιομηχανία στη Ρόδο και τα γύρω νησιά δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, ενώ την ίδια στιγμή η προάσπιση των ίσων δικαιωμάτων του φυσικού περιβάλλοντος έχει αφεθεί μόνο στις εθελοντικές ομάδες.

Η κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση κοιν.σ.επ» έχει κατεύθυνση την ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών και του πολιτισμού τους, εποπτεύεται δε απευθείας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για την πιο διάφανη μορφή επιχείρησης που στόχο έχει τη συλλογική ωφέλεια. Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση έχει έσοδα, όπως και έξοδα. Τα έσοδά της προέρχονται από τις ιδιωτικές

επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στα προγράμματα «Forest Ambassador» και «Πράσινος Κηδεμόνας».

Η κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση κοιν.σ.επ» δεν έχει έσοδα από το κράτος.

Ίδρυτές είναι οι: Νεκτάριος Καλογήρου, Μαίρη Φώτη, Λευτέρης Κούκης, Εμμανουέλα Αραμπατζή και Αγλαΐα Τσίρος. Επικεφαλής είναι ο Νεκτάριος Καλογήρου.

Η «Για τη φύση κοιν.σ.επ» σχεδιάζει και υλοποιεί σειρά δράσεων για το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων: η δεντροφύτευση και ακολούθως η προστασία και τακτική συντήρηση των φυτεμένων δέντρων στις καμένες δασικές εκτάσεις, η μετατροπή του άλσους Καλλιθέας σε Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, καθώς και άλλες που θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες περιβάλλοντος.

Η υλοποίηση των δράσεών της «Για τη φύση κοιν.σ.επ» γίνεται είτε από τα μέλη της, είτε από προσωπικό που προσλαμβάνει κάθε φορά, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Τα έσοδα της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση κοιν.σ.επ», όπως ορίζει το καταστατικό της, χρησιμοποιούνται εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση των δράσεών της και αξιοποιούνται για την αγορά αναλώσιμων υλικών, εργαλείων, καυσίμων και την πληρωμή εργατικών χεριών που απαιτούνται κάθε φορά.

Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση κοιν.σ.επ» είναι η απαγόρευση συμμετοχής πάσης φύσης πολιτικών στην καταστατικής της δομή. Ο όρος αυτός εντάχθηκε, ώστε να αποτραπεί η χρήση της «για τη φύση κοιν.σ.επ» ως σκαλοπάτι υλοποίησης προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών.

Η κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση κοιν.σ.επ» έχει έδρα τη Ρόδο, στη Λ. Καλλιθέας 39 και η περιοχή ενδιαφέροντός της είναι η Ρόδος και τα νησιά του τόπου μας. Η ιστοσελίδα της είναι η: www.giatifisi.org και στο facebook: «για τη φύση κοινσεπ»