Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος ΣΕΤΚΕ).
Τουρισμός

Μέτρα οικονομικής στήριξης των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ζητά η ΣΕΤΚΕ

Την χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου ζητεί με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος ΣΕΤΚΕ).

Ειδικότερα, η ΣΕΤΚΕ ζητεί οικονομική ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο έκτακτο μέτρο της επιδότησης επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες τους, όπως και επέκταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Χωρίς αυτά τα «εργαλεία», ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει τη νέα, δύσκολη τουριστική περίοδο, καταλήγει η επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο έτος ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον οικονομικό μαρασμό και την ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ όπως φαίνεται, η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Η πρόωρη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τη λειτουργία όλων των τουριστικών καταλυμάτων και τις κρατήσεις να κυμαίνονται έως σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν προοιωνίζεται δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν επηρεάζει μόνο τους επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και τους εργαζόμενους τους αφού η «νέα» πραγματικότητα δεν θα τους επιτρέψει να προβούν σε επαναπροσλήψεις.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία από πέρυσι, είτε παραμένουν κλειστά, είτε υπολειτουργούν.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον κλάδο είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή. Για παράδειγμα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έλαβαν μικρά ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών απαιτούμενων μορίων.

Η χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου τη δεδομένη στιγμή θεωρείται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, αφού πρόκειται για τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να κρατηθεί στη ζωή ένας σημαντικός αριθμός τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε, οικονομική ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο έκτακτο μέτρο της επιδότησης επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες τους, όπως και επέκταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Χωρίς αυτά τα «εργαλεία», ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει τη νέα, δύσκολη τουριστική περίοδο.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση.