Πάτρα κορωνοιος
Ελλάδα

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: «Oχι» σε άνοιγμα καταστημάτων και διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καθώς και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ίδιες τρεις περιοχές εισηγήθηκε η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Η εισήγηση των ειδικών έγκειται στα επιδημιολογικά δεδομένα των τριών περιοχών. Σύμφωνα με αυτά, όπως ενημέρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα.

«Παρόλο που παρατηρούμε μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, ταυτόχρονα διαπιστώνεται μία σταθερή και σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Βόρειο Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, επισήμανε ότι «στη Θεσσαλονίκη η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, δείχνουν επιβάρυνση, με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο απ’ ότι η Αττική εντός της τελευταίας εβδομάδας».

Χαρδαλιάς για Κοζάνη: Υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα

Αναλυτικά για την επιδημιολογική εικόνα των Π.Ε. Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας είχε αναφερθεί ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Και την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ χτες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%», πρόσθεσε.

Θεσσαλονίκη: Τα ενεργά κρούσματα στον δήμο έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «έχει αυτή την στιγμή 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα».

«Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID», πρόσθεσε.

Αχαϊα: 1.062 ενεργά κρούσματα

Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062, ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Εάν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μάς ανησυχεί ιδιαίτερα».

«Για αυτό και σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα», προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%»

«Ενώ στην Αχαΐα έχουμε σήμερα 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%. Και στην Κοζάνη, τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και εχθές, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Πηγή: iefimerida.gr