Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις ενόψει της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού τον Μάιο.
Η επιδημιολογική κατάσταση και η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, καθώς και στις χώρες που αποτελούν βασικές πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών, αλλά και οι διμερείς συμφωνίες με τις τρίτες χώρες να εκτιμάται ότι θα κρίνουν την πορεία του καλοκαιριού.
Η πληρότητα στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς δεν ξεπερνά επί του παρόντος το 30%.
Σκωτσέζικο ντους
Με σκωτσέζικο ντους χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι την πορεία προς την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Με τη ροή των κρατήσεων να παρουσιάζει μεγάλα σκαμπανεβάσματα και τη χρονιά να χαρακτηρίζεται τελευταίας στιγμής.
«Η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον τον Φεβρουάριο για το άνοιγμα του βρετανικού τουρισμού έδωσε ώθηση στη ζήτηση και καταγράφηκαν κάποιες κρατήσεις. Ωστόσο, η απόφασή του να απαγορεύσει τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό μέχρι τις 30 Ιουνίου πάγωσε ξανά την αγορά», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.
Δωδεκάνησα
Κως
Ελάχιστες και επισφαλείς είναι οι κρατήσεις που καταγράφονται στην Κω. Συμπεριλαμβανομένων των περυσινών που μεταφέρθηκαν για το φετινό καλοκαίρι, η πληρότητα να μην ξεπερνά το 20%.
Και μπορεί οι πρώτες πτήσεις charter με προορισμό το νησί του Ιπποκράτη να έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου, ωστόσο, όλα είναι υπό αίρεση, όπως εξηγούν οι παράγοντες του τουρισμού.
Τη μεγαλύτερη κινητικότητα επιδεικνύουν μέχρι στιγμής το Ισραήλ, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής να έχει εμβολιαστεί. Ζήτηση καταγράφεται και από τη Ρωσία, μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι αναγνωρίζει το Sputnik V ως ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια.
Ρόδος
Με χαμηλούς ρυθμούς κινείται η ροή των προκρατήσεων στη Ρόδο. Με τη Ρωσία να ενδέχεται να κάνει την έκπληξη φέτος για το νησί των Ιπποτών.
Ο ρυθμός των κρατήσεων αντιστοιχεί στο 10%-15% της ροής που καταγραφόταν την ίδια περίοδο σε μια προ-COVID-19 χρονιά.
Αν και οι πρώτες μεμονωμένες πτήσεις charter έχουν ήδη προσγειωθεί στο νησί των Δωδεκανήσων.
Κρήτη
Ρέθυμνο
Η ζήτηση που υπάρχει δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε κρατήσεις στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.
Η πληρότητα κυμαίνεται στο 10%. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι «αν δεν πρασινίσει ο χάρτης της Ελλάδας και δεν βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση και στις χώρες οι οποίες μας τροφοδοτούν με ταξιδιώτες δεν μπορούμε να περιμένουμε καλά».
Όπως υπογραμμίζουν για να επιτευχθεί ο στόχος του 40% θα πρέπει να υπάρχει τουριστική κίνηση από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο.
Κυκλάδες
Νάξος
Το 30% προσεγγίζει η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Νάξου. Ωστόσο, η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που ακολουθείται δεν αποτελεί εχέγγυο για την πραγματοποίηση των κρατήσεων, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων αφορούν περσινά voucher.
Αμερικανοί και Καναδοί επιδεικνύουν ιδιαίτερη ζέση να ταξιδέψουν φέτος στο κυκλαδίτικο νησί.
Ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και από τις αγορές της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Σκανδιναβίας. Οι ξενοδόχοι του νησιού κάνουν λόγο για μία χρονιά κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
Μύκονος
Αισιοδοξία για την πορεία της φετινής σεζόν κυριαρχεί στο νησί των Ανέμων. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Μυκόνου κυμαίνεται στο 30%.
«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει, όπως πέρυσι, ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε κρατήσεις», εξηγούν φορείς του τουρισμού.
Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι εκείνοι που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ταξιδέψουν στο κυκλαδίτικο νησί. Με τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 να είναι εφικτός.
Επτάνησα
Κέρκυρα
Σε χαμηλά επίπεδα που δεν ξεπερνούν το 20% κυμαίνεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
Το 80% των κρατήσεων έχει πραγματοποιηθεί από τους Βρετανούς. «Παγωμένη» παραμένει η γερμανική αγορά. Μικρή κινητικότητα καταγράφεται από την Ιταλία και την Πολωνία και το Ισραήλ να εμφανίζει μια ιδιαίτερη δυναμική.
Ηπειρωτική Ελλάδα
Χαλκιδική
Υποτονικές είναι οι κρατήσεις στη Χαλκιδική, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Μεγάλο στοίχημα, όπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, αποτελεί η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών στα χερσαία σύνορα της χώρας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο οδικός τουρισμός και να υπάρξει μία κανονική ροή από τα Βαλκάνια.
Πηγή tourismtoday.gr της Εύας Οικονομάκη