Στις 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για όλα τα σκευάσματα (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna), όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
Ο ίδιος τόνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν γνωστές οι ημερομηνίες και για τους 35-39 και 30-34, με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες.
Πάνω από 110.000 εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σήμερα, αποκάλυψε γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, σημειώνοντας ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.377.000 εμβολιασμοί. Με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 26,8% του ενήλικου πληθυσμού (2.817.000 πολίτες), ενώ το 15,4% (1.615.000 πολίτες) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι έως τις 31 Μαΐου «υπολογίζουμε ότι θα έχουμε κάνει 5.600.000 εμβολιασμούς», σημειώνοντας ότι με μία δόση θα είναι περίπου 3,5 εκατ. πολίτες, ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ. πολίτες, ποσοστό 20%.
Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.
Όσον αφορά στις παραλαβές των σκευασμάτων, τόνισε ότι αναμένουμε:
- Pfizer: 1.860.000 δόσεις και περιμένουμε επιβεβαίωση για 566.000 δόσεις
- Moderna: 308.000 δόσεις
- ΑΖ: 348.000 δόσεις, ενώ αναμένουμε 450.000 με 500.000 δόσεις τον Ιούνιο
- J&J: 152.000 τον Μάιο και περιμένουμε να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.
Ποσοστό απορρόφησης εμβολίων
- Pfizer: Παραλάβαμε 3.494.010 δόσεις και κάναμε 3.103.514 – ποσοστό απορρόφησης 88,8%
- AZ: Παραλάβαμε 1.221.400 δόσεις και κάναμε 786.832- ποσοστό απορρόφησης 65%
- Moderna: Παραλάβαμε 471.600 δόσεις και κάναμε 397.000- ποσοστό απορρόφησης 84,3%
«Τα αντισώματα παραμένουν 13 μήνες»
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε μια πολυκεντρική μελέτη, που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, η οποία κατέληξε στο ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι και για 13 μήνες και μειώνουν την πιθανότητα της επαναλοίμωξης.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την «πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει την παραμονή εξουδενωτικών αντισωμάτων και την μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης».
«Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», τόνισε, λέγοντας ότι η μελέτη είναι ενθαρρυντική, καθώς «είναι η πρώτη που μιλά για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους».
Σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει η σύσταση είναι μία δόση εμβολίου.
Δεν ισχύει ότι οι μεταλλάξεις αδυνατίζουν την ισχύ των εμβολίων, είπε για να υπογραμμίσει: «Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».
«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις», τόνισε.
«Είμαι λεύτερος τώρα»: Σε αυτή τη φράση ενός ηλιωμένου συμπολίτη μας, που ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του αναφέρθηκε -καταληκτικά- η κ. Θεοδωρίδου.
Συνέντευξη με rapid test
Η Μαρία Θεοδωρίδου, αρχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, χαιρέτισε την παρουσία των δημοσιογράφων στην αίθουσα, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε rapid test πριν την είσοδό τους στην αίθουσα Τύπου.
«Η εβδομάδα αρχίζει πιο αισιόδοξα», είπε.
Κρούσματα
Σε 1.402 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 56 θάνατοι.
Παράλληλα, σε 647 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]
Ανοίγουν τον «δρόμο» οι εμβολιασμένοι
Οι Έλληνες πολίτες που επέλεξαν να εμβολιαστούν καταγράφουν ήδη τις πρώτες νίκες στην αντίσταση κατά της COVID-19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο Υγείας από το μητρώο ασθενών COVID-19, από το σύνολο των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία της επικράτειας λόγω της νόσου το διάστημα από 12 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2021, εννέα στους δέκα δεν είχαν εμβολιασθεί, 8% είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου και μόλις το 2% είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Από τους 1,3 εκατ. πολίτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έως τα μέσα της εβδομάδας, λιγότερο από το 0,3% νόσησε μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης. [Διαβάστε]
Μηνύματα Μητσοτάκη και Τσιόδρα
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Δευτέρας, κατά την τακτική σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε το μήνυμα ότι «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», ζητώντας από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης υπογράμμισε, από την πλευρά του, και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Πηγή kathimerini.gr