Έρευνα-Σχεδόν-οι-μισοί-Έλληνες-έχουν-μικρότερο-εισόδημα-μετά-την-πανδημία
Ελλάδα

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν μικρότερο εισόδημα μετά την πανδημία Αλλαγές στους τρόπους αγορών

Οι μισοί καταναλωτές πραγματοποιούν με μικρότερη συχνότητα αγορές προϊόντων και υπηρεσιών σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, ενώ τέσσερις στους δέκα έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών PRORATA, με τίτλο «Στάσεις & Αντιλήψεις για θέματα καταναλωτικής συμπεριφοράς και την επίδραση της πανδημίας σε αυτήν», με στόχο να αποτυπώσουν ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στις καταναλωτικές συνήθειες και την αγοραστική συμπεριφορά των πολιτών. Η έρευνα διενεργήθηκε ηλεκτρονικά μεταξύ 19 και 26 Μαΐου 2021 σε 651 άτομα άνω των 17 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μισοί περίπου ερωτώμενοι δηλώνουν ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους παρέμεινε το ίδιο σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 40% ότι μειώθηκε, είτε πολύ, είτε λίγο, ενώ το 10% ότι αυξήθηκε είτε πολύ, είτε λίγο.

Από τα αριθμητικά συμπεράσματα της έρευνας αναδεικνύονται μια σειρά από ευρήματα που αποτυπώνουν ως έναν βαθμό τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών και πώς αυτές επηρεάζουν ενδεχομένως την καταναλωτική και αγοραστική τους συμπεριφορά εν μέσω μιας πρωτοφανούς για την παγκόσμια κοινότητα υγειονομικής κρίσης η οποία επηρεάζει πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα ευρήματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

Σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι τώρα αγοράζει, σε γενικές γραμμές, λιγότερο συχνά από πριν προϊόντα και υπηρεσίες.
Σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 51% αγοράζει λιγότερο συχνά προϊόντα στις εκπτωτικές περιόδους (χειμερινές και θερινές εκπτώσεις).
Επιλέγουν συχνά ή πάντα για τις αγορές τους μικρό ή μεσαίου μεγέθους κατάστημα περισσότεροι από 7 στους 10, κατάστημα μεγάλης αλυσίδας τύπου Public, Zara κ.λπ. σχεδόν 5 στους 10 ενώ εμπορικό κέντρο τύπου Mall σχεδόν 2 στους 10.
Στα είδη ρουχισμού καταγράφεται οριακή αύξηση των αγορών με ηλεκτρονικό, αλλά και φυσικό τρόπο, συγκριτικά με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στα είδη σπιτιού δεν παρατηρείται κάποια μεταβολή στις αγορές μέσω διαδικτύου αλλά καταγράφεται μεγάλη μείωση των αγορών με φυσικό τρόπο σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στα καλλυντικά είδη καταγράφεται μικρή μείωση των διαδικτυακών αγορών και μεγάλη μείωση των αγορών σε φυσικά καταστήματα.
Στα προϊόντα τεχνολογίας ανιχνεύεται σημαντική αύξηση των διαδικτυακών αγορών, καθώς το 37% απάντησε θετικά, και ακόμα πιο σημαντική ωστόσο μείωση των αγορών από φυσικά καταστήματα συγκριτικά με την προ – covid 19 εποχή σε ποσοστό 49%.
Η πλειονότητα των ερωτώμενων, ήτοι το 81%- απάντησε ότι δε σκοπεύει μέσα στους επόμενους 12 μήνες να αγοράσει αυτοκίνητο ή μηχανή, να αγοράσει ιδιωτική ασφάλεια υγείας (89%), να αλλάξει πάροχο φυσικού αερίου/ηλεκτρισμού (81%) ή πάροχο τηλεπικοινωνιών (80%), ενώ έξι στους δέκα δεν προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πηγή: ΟΤ