Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αυστηρά μέτρα σε διασκέδαση και μετακινήσεις, με στόχο να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας τον χειμώνα, τη στιγμή που η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα απειλεί.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς, με τους επιχειρηματίες να καλούνται να επιλέξουν εάν οι επιχειρήσεις τους θα δέχονται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.
Παράλληλα, τέθηκε νέο «αγκάθι» στις μετακινήσεις για τους ανεμβολίαστους, καθώς με τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου θα μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.
Αντιθέτως, όσοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση εμβολίου ή έχουν εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του σήμερα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτείται αρνητικό τεστ ή green pass και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
«Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μικρή μείωση στον ρυθμό των εμβολιασμών
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί μια μικρή μείωση στον ρυθμό των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα γίνονταν 115.000-120.000 εμβολιασμοί τη μέρα και τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε περίπου 30.000 εμβολιασμούς επιπλέον.
Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αν συνεχιστεί η πτώση στον ρυθμό των εμβολιασμών, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της για να μεγαλώσει το κίνητρο για τους πολίτες.
Τις δηλώσεις του κ. Πέτσα για μικρή μείωση στον ρυθμό των εμβολιασμών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή η μείωση που καταγράφεται στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης. Σύμφωνα με αυτά, από τις 68.524 κατά μέσο όρο στα τέλη Μαΐου, φτάσαμε στις 43.620 μετά από δύο εβδομάδες, για να καταλήξουμε στις 35.029.
Η επιβράδυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς να απευθύνουν εκκλήσεις για περισσότερους εμβολιασμούς και να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε σήμερα ότι «αν ξαναμπούμε σε lockdown, λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η οικονομία θα καταστραφεί».
Ο υπουργός ανέφερε ότι με τον μαζικό εμβολιασμό εξασφαλίζουμε ότι αφήνουμε οριστικά πίσω μας τα Lockdown. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. «Αν κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, και νομίζουν ότι θα κάθονται τον χειμώνα και θα παίρνουν λεφτά, κάνουν λάθος», ήταν τα λόγια του.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» σημείωσε ότι «δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη» και τόνισε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Τον κώδωνα του κινδύνου όμως κρούουν και οι ειδικοί, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με την κυρία Λινού, που μίλησε στον ΑΝΤ1, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού και επισήμανε ότι «εφόσον είμαστε κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή».
Η κ. Λινού τόνισε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους.
«Ο ιός δεν ανακόπτει την πορεία του… Αλλάζουμε εμείς τις συνήθειές μας και είμαστε περισσότερο έξω, ενώ βοηθάει και ο ήλιος», είπε ακόμα η κ. Λινού, η οποία έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι λόγω του εμβολιασμού το τελευταίο διάστημα αποφεύχθηκαν περίπου 400 θάνατοι, 250 διασωληνωμένοι και 16.500 κρούσματα. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας.
«Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ.: περίπου 2.000 κρούσματα)» πρόσθεσε, ενώ έθεσε και θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των ιερέων.
Με πληροφορίες απο iefimerida.gr και parapolitika.gr