Ρόδος και Κρήτη στο top 3 της TUI
Τουρισμός

Ρόδος και Κρήτη στο top 3 της TUI

 

Πάνω από 80% η πληρότητα στα νησιά – Η κίνηση χτύπησε «κόκκινο» σε Μύκονο και Σαντορίνη Χαμένη η τουριστική σεζόν για την πυρόπληκτη Εύβοια

Στην κορύφωσή της έχει εισέλθει η τουριστική περίοδος στη χώρα μας, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία πανελλαδικά το πρώτο εικοσαήμερο κατά μέσο όρο να κινείται στο 80%, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, και τον ελληνικό τουρισμό να εξακολουθεί να επιδεικνύει αντοχές παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας αλλά και πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα μπορεί να έκαναν τον γύρο του κόσμου, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τη δυναμική των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής που προδιαθέτουν για συνέχιση της καλής εικόνας και μέσα στον Σεπτέμβριο. Η Κρήτη και η Ρόδος κατατάσσονται στους top 3 προορισμούς κρατήσεων του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, TUI, ενώ η κίνηση σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη έχει χτυπήσει κόκκινο. Αστάθμητος παράγοντας, βέβαια, για τον στόχο επέκτασης της τουριστικής σεζόν έως τον Νοέμβριο, που θα μπορούσε να αποφέρει το 50% των εισπράξεων του 2019, παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας.

Ωστόσο, για τις πυρόπληκτες περιοχές, και ειδικά για την Εύβοια, όλα αυτά πλέον δεν ισχύουν, αφού η αυλαία της τουριστικής περιόδου πέφτει πρόωρα και με μεγάλες ζημιές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ξενοδόχων της Βόρειας Εύβοιας, που μπορεί έως το τέλος του μήνα να είχαν ιδιαίτερα υψηλές κρατήσεις, ωστόσο αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω των συνθηκών και των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Ακόμη όμως και αυτοί που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να λειτουργούν βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο κύμα ακυρώσεων.

 

Η φετινή χρονιά για την περιοχή είναι χαμένη, τονίζει σε επιστολή του προς το υπουργείο Τουρισμού ο πρόεδρος ξενοδόχων του Νομού Ευβοίας Μιλτιάδης Χέλμης ζητώντας στήριξη. «Τα καταλύματα ειδικά που έχουν καταστραφεί, είτε τα κτίσματα είτε οι περιβάλλοντες χώροι τους, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν καθόλου. Στις υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Εύβοιας που δεν έχουν υποστεί ζημιές, π.χ. Αιδηψός, γίνονται αθρόες ακυρώσεις και επιστρέφονται οι προκαταβολές των κρατήσεων», περιγράφει στην επιστολή του.

Σημειώνεται ότι η Εύβοια είναι ένας κατεξοχήν παραδοσιακός οικογενειακός προορισμός όπου φέτος υπήρξαν αυξημένες πληρότητες, δεδομένου ότι πολλοί Ελληνες προτίμησαν λόγω της πανδημίας εύκολα προσβάσιμα μέρη με το αυτοκίνητο. Αντίστοιχα, και στην Πελοπόννησο, με το δεδομένο ότι οι πυρκαγιές αφορούν κυρίως τον ορεινό όγκο, υπάρχουν ακυρώσεις, οι οποίες όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση μαζικές, επομένως αναμένεται γρήγορη ανάκαμψη, όπως λένε οι τουριστικοί φορείς. Οπως και η Εύβοια, που είχε πληρότητα για τον Αύγουστο σε ποσοστό πάνω από 70%, οι αντίστοιχες στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου ξεπερνούν για τον τρέχοντα μήνα το 80%, σε ορισμένες δε ακόμα και το 90%, δεδομένου ότι και οι δύο προορισμοί ήταν στους πλέον δημοφιλείς φέτος για όσους ήθελαν να αποφύγουν τα ταξίδια με καράβι ή αεροπλάνο λόγω πανδημίας.

Προς το παρόν, το υπουργείο Τουρισμού, πέραν των γενικών μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν και τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν, έχει εξαγγείλει την αξιοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» από την επόμενη χρονιά για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στις περιοχές που επλήγησαν. Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Εύβοια ειδικότερα, προτείνει, μεταξύ άλλων, ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που θα ενταχθεί στο ευρύτερο σχέδιο ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων που θα εισηγηθεί η Επιτροπή Μπένου, ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής της περιοχής, καθώς και την ίδρυση ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων στην Ιστιαία.

Θετική η γενική εικόνα

Πάντως, οι πυρκαγιές δεν έχουν προκαλέσει ακυρώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής παραμένει μεγάλο, όπως πιστοποιούσε στον γερμανικό Τύπο προ ημερών ο γερμανικός ταξιδιωτικός σύνδεσμος DRV, ο οποίος εκπροσωπεί ταξιδιωτικούς πράκτορες και τουριστικά γραφεία. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική αγορά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη για τον τουρισμό στη χώρα μας. Επομένως, κύριος αστάθμητος παράγοντας για την πορεία του τους επόμενους δύο μήνες εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη της πανδημίας, με τους ξενοδόχους να μην κρύβουν την ανησυχία τους, ειδικά μετά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν και στο Ηράκλειο, μετά τα Χανιά, τη Ζάκυνθο και τη Μύκονο. Τα τελευταία μπορεί να μην οδήγησαν σε ακυρώσεις, αλλά αυτό που φοβούνται οι φορείς του κλάδου είναι η αποτροπή νέων τουριστών της τελευταίας στιγμής, στους οποίους και φέτος έχει στηριχτεί ο κλάδος. Ενδεικτικές σχετικά είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, σύμφωνα με τον οποίο, παρά τους περιορισμούς, τελικά η σεζόν από πλευράς κρατήσεων κινείται με επιδόσεις καλύτερες των αρχικών προσδοκιών, με τον Αύγουστο να διατηρεί τη δυναμική του.

Ψηλά στις λίστες των κρατήσεων

Προς το παρόν, πάντως, είναι επιπλέον ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να φιγουράρει πολύ ψηλά στις κρατήσεις των ξένων tour operators, αν ληφθεί υπόψη ότι ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, ο TUI, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κρήτη και η Ρόδος είναι στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα των top προορισμών της για φέτος, πίσω από τη Μαγιόρκα. Ειδικά για την αγορά της Βρετανίας, που άνοιξε πολύ αργότερα και στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η Ρόδος αναδεικνύεται ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η Κρήτη, όπως φαίνεται, φιλοδοξεί τη φετινή σεζόν να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της απόστασης από τα τουριστικά μεγέθη-ρεκόρ που πέτυχε το 2019, ευελπιστώντας σε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 και το 2023. Εως το τέλος του μήνα οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα δημοφιλών προορισμών κινούνται από 80% έως και 95%, με κορυφαία τα Χανιά.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η πληρότητα και στα τουριστικά καταλύματα δημοφιλών προορισμών. Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για τη Μύκονο, όπου η πληρότητα είναι πάνω από 95%. Σύμφωνα με την έρευνα Travel Recovery Trend Report που πραγματοποίησε το Expedia Group, το Νησί των Ανέμων φιγουράρει στην έβδομη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, πίσω από το Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Παρίσι, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, τη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη.

Νότιο Αιγαίο

Συνολικά, το Νότιο Αιγαίο φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης και του περιορισμού -όσο γίνεται- των τεράστιων απωλειών σε έσοδα και αφίξεις του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και βασίζονται στις αφίξεις των αεροδρομίων εντός της Περιφέρειας, έως τις 31 Ιουλίου η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κάρπαθος είχαν υποδεχτεί περισσότερους επισκέπτες απ’ όσους καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020. Ακολουθούν ακόμη δύο δημοφιλείς προορισμοί: η Ρόδος βρισκόταν την ίδια περίοδο στο 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς ενώ η Κως στο 75%. Ετσι:

  • Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου έχουν προσγειωθεί φέτος περισσότεροι από 160.000 επισκέπτες από το εξωτερικό. Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέχρι και τον Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της Μυκόνου είχαν καταγραφεί 132.753 διεθνείς αφίξεις.
  • Η Σαντορίνη μετρά ήδη 180.000 διεθνείς αφίξεις. Πέρυσι, μέχρι τον Οκτώβριο, οι αφίξεις στο νησί ήταν 139.894.
  • Η Ρόδος έχει υποδεχτεί περισσότερους από 490.000 επισκέπτες από το εξωτερικό. Το 2020 οι αφίξεις στο Νησί των Ιπποτών ήταν 584.237.
  • Η Κως είχε έως τα τέλη Ιουλίου πάνω από 240.000 επιβάτες. Την προηγούμενη χρονιά υποδέχτηκε 321.266 επιβάτες από το εξωτερικό.
  • Θεαματική είναι η ανάκαμψη που παρουσιάζει η διεθνής επιβατική κίνηση της Καρπάθου, που πριν από τον Αύγουστο είχε ήδη διπλασιάσει τις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, σημειώνοντας πάνω από 16.000 αφίξεις από το εξωτερικό.

Ο Αύγουστος, όπως δείχνει ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, πάει ακόμη καλύτερα. Μάλιστα κάθε εβδομάδα κλιμακώνονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, με την προσεχή εβδομάδα να εμφανίζεται η καλύτερη έως τώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, από τη Δευτέρα 16 έως και τις 22 του μήνα αναμένονται 212.860 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα, 137.319 στο Ηράκλειο, 92.485 στη Ρόδο, 78.647 στην Κέρκυρα, 66.118 στη Θεσσαλονίκη, 49.566 στην Κω, 39.099 στα Χανιά, 33.462 στη Ζάκυνθο, 12.949 στο Ακτιο, 12.391 στην Κεφαλονιά, 7.601 στη Σκιάθο κ.ο.κ.

Καταγράφεται, λοιπόν, κλιμάκωση αφίξεων και τουριστικής κίνησης σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Ιονίου και της Θεσπρωτίας. Ικανοποιητικές πληρότητες υπάρχουν και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία λόγω του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια ευνοήθηκε περισσότερο φέτος σε σχέση με άλλες περιοχές, λόγω της συγκυρίας της πανδημίας. Επαγγελματίες του Νομού Καβάλας τόνιζαν ότι φέτος ο στόχος για τουριστικές εισπράξεις στο 50% της χρονιάς-ρεκόρ του 2019 είναι εφικτός. Ιδιαίτερα καλή και η κίνηση στη Χαλκιδική παρά την έλλειψη των Ρώσων τουριστών. Στην εν λόγω περιοχή η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς συνεχίζεται και το κύμα του εγχώριου τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικοί φορείς επιμένουν ότι, εφόσον δεν υπάρξουν παρατράγουδα στο μέτωπο της πανδημίας, ούτε ξαφνικά lockdown και καραντίνες τους επόμενους δύο μήνες, τότε μπορεί όχι μόνο να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019, αλλά και να φτάσει ακόμα και στο 60%.

cna.gr