Για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, το μεγάλο στοίχημα πλέον- καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πήγαν πολύ καλά από πλευράς αφίξεων και εσόδων είναι να διατηρηθεί ψηλά η τουριστική ζήτηση και το Σεπτέμβριο, καθώς έτσι θα έρθει πολύ πιο κοντά ο βασικός στόχος της φετινής σεζόν: ο τουρισμός δηλαδή να πετύχει το 50% των 18,2 δισ. ευρώ μπήκαν στο “ταμείο” το 2019.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και το Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί το θετικό σερί του τουρισμού. Την πρώτη εβδομάδα, από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, έχουν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις. Την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των θέσεων από το εξωτερικό διαμορφώνεται επίσης υψηλά, στις 702 χιλιάδες. Πρόκειται για νούμερα που κινούνται πάνω από τις επιδόσεις του Ιουλίου.
Πως διαμορφώνονται οι πληρότητες, τι λένε οι ξενοδόχοι
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου οι πληρότητες είναι πολύ ψηλά, στο 85% και στο 75% για το δεύτερο.
“Μπαίνουν όμως και κρατήσεις last minute και ανεβάζουν κι άλλο τις πληρότητες, όπως έγινες και το προηγούμενο διάστημα, από τις 15 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, που φτάσαμε πάνω από το 90%” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου αναφέρει πως στο νησί οι πληρότητες κυμαίνονται στο 60-70% για τον επόμενο μήνα, αλλά “περιμένουμε να καλυφθούν τα κενά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αν δεν κλείσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με επιβολή καραντίνας, ο Σεπτέμβριος μπορεί να φτάσει και το 80% της πληρότητας”, τονίζει.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, εξηγεί πως οι πληρότητες για το Σεπτέμβριο εξακολουθούν να είναι καλές, τα ξενοδοχεία είναι ανοικτά και θα ξεπεράσουν το80%. “Πιστεύω ότι θα δούμε ένα Σεπτέμβριο που μπορεί να πλησιάσει πολύ τα επίπεδα του 2019” δηλώνει.
Η μάχη των εσόδων
Ο Ιούλιος έφερε έσοδα που κυμάνθηκαν στο 70%-75% των εσόδων του 2019, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,645 δισ. ευρώ (αναμένονται τα επίσημα στοιχεία από την ΤτΕ). Για τον Αύγουστο, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ζημιές θα καλυφθούν σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και σε ποσοστό 80% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν (τον Αύγουστο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
διαμορφώθηκαν στα 4,104 δισ. ευρώ).
Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά δεδομένα. Αν και σύμφωνα με την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ενός νέου lockdown, η εκτόξευση της διασποράς και η μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.