Σταθερή αξία για τον ευρωπαϊκό τουρισμό ακόμη και σε αυτή τη δεύτερη σεζόν COVID-19 αποδεικνύεται τo ελληνικό καλοκαίρι με πολλούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας να βλέπουν μέσα στον Αύγουστο κάτι από το… 2019.
Το βαρύ χαρτί του ελληνικού τουρισμού, το «ήλιος και θάλασσα», επιβεβαιώνει μέσα στις δύσκολες συνθήκες εν μέσω αύξησης κρουσμάτων παγκοσμίως την υπεροχή της χώρας ως τουριστικού προορισμού, με αριθμό 1,5 εκατομμυρίου διεθνών αφίξεων μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του πιο θερμού μήνα της σεζόν.
Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να πτοούνται στο ελάχιστο από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σε προορισμούς πρώτης γραμμής όπως η Κρήτη, όπου η πληρότητα μπορεί να ξεπεράσει μέσα στον Αύγουστο ακόμη και το 90%, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 100%.
Οι λόγοι; «Η συσσωρευμένη ζήτηση και η επιθυμία για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί το όνομά της ως υπεύθυνου τουριστικά προορισμού», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο «ΘΕΜΑ» οι φορείς του κλάδου που είδαν την πορεία του τουρισμού, από τον Ιούλιο και μετά, να εξελίσσεται με βάση το πλέον θετικό σενάριο.
Το «ΘΕΜΑ» χαρτογράφησε την εικόνα του τουρισμού από την ίδια την αγορά, όπως την καταγράφουν οι κατά τόπους ενώσεις ξενοδόχων ανά την Ελλάδα σε 10 βασικούς προορισμούς της. Οπως προκύπτει, οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία του επόμενου διμήνου για την πολυπόθητη επιμήκυνση το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου παραμένουν, καταρχάς, αυτές που επαναλαμβάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σύσσωμος ο κλάδος, δηλαδή η τήρηση των μέτρων και η αύξηση των εμβολιασμών.
Επιπλέον, στο εσωτερικό, στους δείκτες που βάζουν τώρα στο τραπέζι οι τουριστικοί φορείς είναι η πορεία των κρουσμάτων με την επιστροφή των Ελλήνων από τις διακοπές τους και εν συνεχεία με το άνοιγμα των σχολείων. Στο εξωτερικό παραπάνω από κρίσιμο είναι το ερώτημα αν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η πιο χαλαρή πολιτική που ακολούθησαν μέσα στο καλοκαίρι οι υπόλοιπες χώρες σε σχέση με την επιβολή μέτρων καραντίνας στους κατοίκους τους με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, αφού, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, από τις αγορές όπου επιβάλλεται καραντίνα (βλ. Ισραήλ) πέφτουν κατακόρυφα οι κρατήσεις.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία από το Ινστιτούτο «Robert Koch» στη Γερμανία, που κατατάσσει αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο στις λεγόμενες «περιοχές υψηλού κινδύνου» του εξωτερικού λόγω κορωνοϊού, με ισχύ από τις 24 Αυγούστου. Οσοι επιστρέφουν πλέον στη Γερμανία από περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δέκα ημερών, η οποία μπορεί να λήξει μετά από πέντε ημέρες, αν υπάρξει αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Η καραντίνα δεν ισχύει για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης από τον κορωνοϊό.
«H εικόνα από τις επιμέρους αγορές μέσα στον Αύγουστο είναι ενθαρρυντική και δικαιώνει την επιλογή που κάναμε ως χώρα από την αρχή, με σταθερά μηνύματα στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον τουρισμό και λαμβάνει υπεύθυνα μέτρα όπου κι αν χρειαστεί», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
«Μέσα στον Αύγουστο για το πρώτο δεκαπενθήμερο έχουμε 1,5 εκατομμύριο αφίξεις, με αυξημένη την κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια αγορά που άνοιξε αργότερα του αναμενομένου. Οι αφίξεις συνολικά από τη βρετανική αγορά φτάνουν στις 260.000 και από αυτές οι 100.000 είναι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Από Πολωνία έχουμε σχεδόν 400.000 αφίξεις, ενώ για το σύνολο του 2020 είχαμε 290.000. Οι αφίξεις από Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία έχουν ήδη φτάσει το σύνολο του 2020, ενώ αντίστοιχα και οι φετινές αφίξεις της Ρουμανίας και της Σερβίας έχουν ξεπεράσει αυτές του 2020».
Οσον αφορά τη μέχρι σήμερα πορεία της σεζόν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει ότι οι προορισμοί που λειτουργούν με το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» βλέπουν ακόμη και νούμερα του 2019, «ωστόσο είναι μεγάλο το πρόβλημα με τους πυρόπληκτους συναδέλφους που έχασαν τη μισή σεζόν του Αυγούστου. Αντίστοιχα, πιο χαμηλές επιδόσεις έχουν και τα ξενοδοχεία συνεχούς, 12μηνης, λειτουργίας, για τα οποία υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τους επόμενους μήνες, ελλείψει εκδηλώσεων, συνεδρίων και εκθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο της φετινής σεζόν σε σχέση με τα νούμερα του 2019, θα πρέπει να κάνουμε ταμείο τον Οκτώβριο, κάτι το οποίο θα καθορίσει και το θέμα της ρευστότητας της αγοράς. Αυτό που θα παίξει ρόλο για το υπόλοιπο της σεζόν είναι πόσοι εμβολιασμένοι τουρίστες θα επιλέξουν να μας επισκεφτούν τους επόμενους μήνες γιατί, όπως είναι εύλογο, η καθημερινότητα αναμένεται να είναι δύσκολη για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο».
Πριν το ταμείο του Οκτωβρίου, λοιπόν, το επίσημο ταμείο από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου δείχνουν ότι οι εισπράξεις μόνο για τον Ιούνιο είναι στο 31% του 2019 και στο 20% για το α’ εξάμηνο. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν το α’ εξάμηνο το 1,1 δισ. ευρώ, από μόλις 733 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και από το ρεκόρ των 5,4 δισ. ευρώ του 2019. Ο Ιούνιος, ωστόσο, άγγιξε φέτος τα 800 εκατ. ευρώ, από τα μόλις 83 εκατ. ευρώ του Ιουνίου του 2020 και τα 2,56 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2019, ενώ τα νούμερα αναμένονται κατά πολύ βελτιωμένα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχει ανακτηθεί πάνω από το 80% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019.
Οδικός τουρισμός στη Xαλκιδική
Ανά προορισμό τώρα και ξεκινώντας από τη Χαλκιδική, με την ιδιότητα του προέδρου της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι «η παρτίδα σώθηκε από τον οδικό τουρισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι η επένδυση που έχει γίνει την τελευταία δεκαπενταετία, από το 2006 και μετά, στον οδικό τουρισμό έδωσε το φιλί της ζωής στην ευρύτερη περιοχή σε αυτή τη δεύτερη σεζόν COVID-19». Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια έδωσαν τον τόνο για φέτος, «όπου είδαμε για πρώτη φορά μετά από μια πενταετία σχεδόν και πτήσεις από Ουκρανία. Αργά αλλά σταθερά έρχονται οι κρατήσεις από Γερμανία, ενώ πολύ περιορισμένη είναι η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, η πληρότητα στην περιοχή για τον Αύγουστο κινείται στα επίπεδα του 85%, αντίστοιχη με αυτή του Αυγούστου του 2019, για τον Ιούλιο μεταξύ 65%-70%, ενώ τα νούμερα του Ιουνίου κινήθηκαν χαμηλότερα, μεταξύ 40%-50%. Για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι τώρα κοντά στο 40% και βλέπουμε στη συνέχεια πώς θα κινηθούν».
Δεν πτοούνται οι τουρίστες στην Κρήτη
Στη Νότια Ελλάδα, και δη στην Κρήτη, έναν από τους προορισμούς πρώτης γραμμής για τη χώρα όπου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τέθηκαν περιοριστικά μέτρα για τη νυχτερινή κυκλοφορία και την απαγόρευση μουσικής, όπως δηλώνει ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, «δεν βλέπουμε να μας έχουν επηρεάσει τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη ροή των κρατήσεων. Οι πρώτες ενδείξεις, έως τα μέσα Ιουλίου, μας έδειχναν κρατήσεις στο 50% των πληροτήτων και τελικά βλέπουμε τον Αύγουστο να κλείνει με μέση πληρότητα 85% στον Νομό Χανίων. Αντίστοιχα, με βάση τα δεδομένα σήμερα, έχουμε κρατήσεις στο 45%-50% για τον Σεπτέμβριο και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν με μια σχετική ομαλότητα αναμένουμε περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Φέτος, πέραν των πιο παραδοσιακών, έχουμε περισσότερους τουρίστες από Πολωνία, Τσεχία και Γαλλία».
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι παρά τα κρούσματα και τα μέτρα η σεζόν κινείται καλύτερα του αναμενομένου; «Οφείλεται στο ότι η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί σε δύσκολους καιρούς, όπως είναι αυτοί της πανδημίας, την εικόνα του ασφαλούς και πιο ώριμου προορισμού που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και στο κομμάτι της προβολής της χώρας. Υπάρχει μια αίσθηση στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μια υπεύθυνη τουριστικά χώρα».
Αντίστοιχα συμβαίνει και στο Ηράκλειο, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, βλέπει τώρα ημέρες… 2019 σε ό,τι αφορά ειδικά τη γερμανική αγορά, την πρώτη εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας. «Ειδικά οι Γερμανοί έκλεισαν τον Ιούλιο με άνοδο 9% στις αφίξεις σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, φτάνοντας συνολικά στις 165.000», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο ίδιος.
«Εχουμε περίπου 15.000 αφίξεις τις καθημερινές στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και τα Σαββατοκύριακα 25.000 με βασικές αγορές τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Αυστρία κ.ά. Ο Αύγουστος έχει αυτή τη στιγμή πληρότητα στο 90%, ακόμη και στο 100%, με καλή και τη ροή κρατήσεων για τον Σεπτέμβριο. Τα περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη -επί του παρόντος, δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη- δεν βλέπουμε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο πλην ενδεχομένως κάποιων τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ολλανδία, μικρότερων ηλικιών, που μπορεί να προτιμήσουν άλλους προορισμούς ιδιαίτερα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση».
Με το βλέμμα ήδη στον Σεπτέμβριο Ρόδος, Κως
Σε έναν προορισμό που κατατάσσεται στους κορυφαίους της χώρας, με 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ετήσια βάση, ο δρόμος για τις κρατήσεις του φθινοπώρου περνά μέσα από την υπεύθυνη στάση των εμβολιασμών στους ίδιους τους κατοίκους και τα ξενοδοχεία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να κάνουμε τον απολογισμό της φετινής σεζόν γιατί στο νησί η σεζόν πηγαίνει μέχρι τον Νοέμβριο, και ειδικά ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας με μεγάλο κύμα επαναλαμβανόμενων τουριστών, οι οποίοι όμως είναι και πιο ευαίσθητοι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Στη Ρόδο έχουν βγει με πρωτοβουλία και της Ενωσης μέχρι και κινητά συνεργεία για τους εμβολιασμούς στους εργαζομένους των ξενοδοχείων, με δεδομένο ότι ο κλάδος, με 200.000 κλίνες συνολικά, συμβάλλει με 1,5 δισ. τζίρο στην οικονομία, γι’ αυτό και τονίζουμε εξαρχής τη σημασία των εμβολιασμών σε κατοίκους και εργαζομένους. Η εισαγωγή κρουσμάτων στο νησί από ξένους τουρίστες είναι μηδαμινή, άρα είναι κρίσιμη η δική μας υπεύθυνη στάση και αυτή μπορεί να είναι και η αρνητική παράμετρος για την πορεία των αφίξεων το επόμενο διάστημα».
Για τη Ρόδο, όπως αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος, η σεζόν ξεκίνησε με χαμηλές ροές τον Μάιο και τον Ιούνιο, «μέχρι να ξεμουδιάσει η αγορά, ωστόσο τον Ιούλιο ήδη καταφέραμε να πιάσουμε το 70% των αφίξεων του 2019 και για τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει το 80%-85% σε σχέση με το 2019. Η σεζόν για το φθινόπωρο θα κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όπου συγκυριακά έχουμε ένα πλεονέκτημα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, από τη στιγμή που άλλοι προορισμοί, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος, βρίσκονται στο κόκκινο και άρα η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στις επιλογές των tour operators του εξωτερικού που στρέφουν τους πελάτες τους προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Αρα το θέμα των εμβολιασμών αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας».
Τα νούμερα του 2020 έχει ξεπεράσει ήδη από τον Ιούλιο η Κως σε επίπεδο αφίξεων, με τον Αύγουστο να κινείται πολύ καλά «αν ληφθεί υπόψη ότι η πληρότητα αγγίζει το 85%-90%», όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου.
«Με καλές προοπτικές και για τον Σεπτέμβριο, αν και όλα θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Σεπτέμβριος έχει τις προοπτικές να φτάσει στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019. Πέραν της πορείας των εμβολιασμών, οι επιπλέον παράμετροι που θα είναι καθοριστικές από εδώ και πέρα για την επιμήκυνση της σεζόν μέσα στο φθινόπωρο είναι για το εσωτερικό η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή των Ελλήνων από τις διακοπές τους και η τυχόν αύξηση των κρουσμάτων με την έναρξη της σχολικής σεζόν. Στο εξωτερικό αυτό που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα είναι να πάψει η πολιτική που ακολουθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα ταξίδια, όπου, σε γενικές γραμμές, έχουν περιορίσει τα μέτρα για την επιβολή μέτρων καραντίνας στην επιστροφή των κατοίκων τους από το εξωτερικό. Αν επιστρέψει το μέτρο της καραντίνας στην επιστροφή, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς, τότε θα δούμε να πέφτουν και οι κρατήσεις». Γερμανοί, Βρετανοί, Ολλανδοί, αλλά και Πολωνοί είναι οι επισκέπτες που δίνουν φέτος τον τόνο στο νησί.
Comeback των Αγγλων στην Κέρκυρα
«Φέτος είναι άλλη μία δύσκολη χρόνια για τον ελληνικό, αλλά και για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού να έχουμε χαμηλές πληρότητες. Ωστόσο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος μέχρι σήμερα κινούνται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα της συγκυρίας του κορωνοϊού με τις πληρότητες στο νησί αυτή τη στιγμή, μέσα στον Αύγουστο, να κινούνται άνω του 80%. Ο Ιούλιος έκλεισε με πληρότητα μεταξύ 60%-70%, με το τελευταίο δεκαήμερο να δείχνει δυναμική που συνέχισε μέσα στον Αύγουστο», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, επίσης από τους προορισμούς πρώτης γραμμής στο Ιόνιο.
«Τον Ιούλιο η γερμανική αγορά ήταν πρώτη στην Κέρκυρα, ακολουθούμενη από Γάλλους και Πολωνούς, ενώ από τον Αύγουστο τα σκήπτρα πήρε η συνήθως πρώτη όλα τα προηγούμενα χρόνια βρετανική αγορά. Προβλέψεις δύσκολα γίνονται στην εποχή COVID, οπότε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ακόμα μας φαίνονται μακριά. Με τις κρατήσεις να είναι σε τεράστιο βαθμό last minute, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Θα είναι πολύ θετικό αν συνεχίσουμε στον ρυθμό που υπάρχει σήμερα. Σίγουρα η ασφάλεια αποτελεί πολύ σημαντικό κριτήριο στην επιλογή προορισμού και η πετυχημένη σε θέμα διαχείρισης COVID περσινή χρόνια έδωσε φέτος ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας».
Οι Ελληνες κυριαρχούν σε Μαγνησία, Μεσσηνία
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, και δη στη Μαγνησία, η σεζόν ξεκίνησε υποτονικά έως τα μέσα Ιουλίου, ωστόσο από το β’ δεκαπενθήμερο και μετά οι πληρότητες αυξήθηκαν, φτάνοντας μέσα στον Αύγουστο στο 85%, ακόμη και στο 90% σε περιοχές όπως το Πήλιο. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, «μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχουμε ικανοποιητικές κρατήσεις, το ερώτημα είναι το τι γίνεται στη συνέχεια όπου τα νούμερα πέφτουν στο 35%-40%. Φέτος είχαμε περισσότερους Ελληνες τουρίστες που επέλεξαν οδικούς προορισμούς για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ από το εξωτερικό υπήρξαν σημαντικές απώλειες το πρώτο διάστημα του καλοκαιριού λόγω των προβλημάτων με την ταλαιπωρία των τουριστών στις ουρές των οδικών συνόρων της χώρας. Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, αλλά και Γάλλοι είναι αυτοί που προτιμούν περισσότερο την περιοχή μας φέτος, ενώ λόγων των περιοριστικών μέτρων στην επιστροφή ακυρώθηκαν οι πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί από το Ισραήλ. Αντίστοιχα και η easyJet περιόρισε σε μία από τις δύο εβδομαδιαίως που είχαν προγραμματιστεί αρχικά από Αγγλία».
Στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, επίσης οι Ελληνες είναι περισσότεροι φέτος, όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δημήτρης Καραλής, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων. «Παρά την ανάσχεση των κρατήσεων που παρατηρήθηκε για λίγες ημέρες μέσα στον Αύγουστο λόγω των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, ο μήνας κινείται υψηλότερα του αρχικά αναμενομένου, με πληρότητες που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%. Η συνέχεια, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δημιουργεί προβληματισμό γιατί βλέπουμε μια σχετική στασιμότητα στις κρατήσεις που βρίσκονται τώρα κοντά στο 30% και έχουμε αρκετούς επαναλαμβανόμενους, από τις άλλες χρονιές, πελάτες, π.χ. από Γερμανία και Αυστρία, που μας δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν φέτος κοντινούς τους προορισμούς λόγω COVID-19. Συνολικά, από το εξωτερικό οι εθνικότητες που επισκέφτηκαν περισσότερο την περιοχή είναι Γάλλοι και δευτερευόντως Γερμανοί. Σαφώς πιο πίσω έμεινε η βρετανική αγορά, που άνοιξε αργότερα λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και τελικά συνέπεσε στην πορεία και με την αρνητική συγκυρία των πυρκαγιών».
Πώς εξελίσσονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και δεν λειτουργούν με το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», η εικόνα είναι πολλαπλών ταχυτήτων και η συνέχεια προβληματίζει για τους επόμενους μήνες. Με το δεδομένο ότι ο επαγγελματικός τουρισμός αργεί ακόμη να ανακάμψει, οι ελπίδες για το επόμενο διάστημα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ταξιδιωτών από το εξωτερικό για citybreak (σύντομες αποδράσεις), αν και οι κρατήσεις διαμορφώνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Στην Αθήνα βλέπουμε ότι κινούνται σαφώς καλύτερα τα ξενοδοχεία του κέντρου και της παραλίας, αυτά ωστόσο που είναι πιο περιφερειακά έχουν πολύ χαμηλότερες πληρότητες», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής, Αργοσαρωνικού. «Οι πληρότητες του Ιουλίου κινήθηκαν κατά μέσο όρο κοντά στο 60%, ποσοστό που συνεχίζει και τον Αύγουστο, ενώ κάποιες μονάδες κινούνται σαφώς υψηλότερα. Αυτό που παρατηρούμε σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι οι ταξιδιώτες έχουν μειώσει φέτος την παραμονή τους στην πρωτεύουσα σε μία ή μιάμιση μέρα».
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, αποδίδεται αφενός στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική, αφετέρου στις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό που είναι κατά πολύ περισσότερες φέτος στην Περιφέρεια και τα νησιά, ακολουθώντας την τάση της πανδημίας για την επιθυμία των ταξιδιωτών να περνούν πολύ λιγότερο χρόνο σε αεροδρόμια και αεροπλάνα κατά τη μετάβασή τους στον προορισμό των διακοπών τους. «Οι Αμερικανοί, λόγω των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, φέτος το καλοκαίρι κατατάσσονται στις πρώτες εθνικότητες, όπως και οι Γάλλοι, που αντίστοιχα με πέρυσι, είναι πολλοί και το καλοκαίρι του 2021. Από το Ισραήλ οι αφίξεις έπεσαν μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα καραντίνας στην επιστροφή, ενώ φέτος είδαμε για πρώτη φορά και αρκετούς Βαλκάνιους. Υπάρχει προβληματισμός για τα έσοδα για την περίοδο του φθινοπώρου, από τον Σεπτέμβριο και μετά, γιατί οι κρατήσεις βρίσκονται πολύ χαμηλά».
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη συμπρωτεύουσα, όπου οι πληρότητες του Ιουλίου έκλεισαν κοντά στο 65% και λίγο χαμηλότερα, κοντά στο 60%, κινείται κατά μέσο όρο ο Αύγουστος, νούμερα που δεν φτάνουν μεν το 2019, ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών με την πανδημία, είναι σχετικά ικανοποιητικά. «Φέτος δεν έχουμε τόσους Ισραηλινούς και Κύπριους που παραδοσιακά είναι η δεύτερη εθνικότητα μετά τους Ελληνες για την πόλη, ενώ έχουμε περισσότερους Βαλκάνιους, που έχουν αναπληρώσει και μέρος των απωλειών», όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος από την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Προ πανδημίας ο Σεπτέμβριος λόγω της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έπιανε πληρότητες ακόμη και στο 85%, ωστόσο φέτος η εικόνα είναι διαφορετική «με μια σχετική κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα και όχι κάτι το ιδιαίτερο τις καθημερινές. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα γιατί όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες όπως αυτές θα διαμορφωθούν την τελευταία στιγμή».
Αφίξεις και εισπράξεις μέχρι σήμερα
■ Στο 1,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ή αλλιώς στο 1/5 του 2019
■ Μόνο τον Ιούνιο, που ξεκίνησε υποτονικά, οι εισπράξεις ήταν 800 εκατ. ευρώ από μόλις 83 εκατ. τον κλειστό Ιούνιο του 2020
■ Με βάση την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τον φετινό Ιούνιο το 31% του Ιουνίου 2019 και συνολικά το α’ εξάμηνο του 2021 το 20% του 2019
■ Ιούλιος και Αύγουστος εξελίσσονται με βάση το πλέον θετικό σενάριο
■ Μόνο το α’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι διεθνείς αφίξεις έφθασαν το 1,5 εκατομμύριο
■ Το α’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχει ανακτηθεί άνω του 80% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019
newmoney.gr – Στεφανία Σούκη