Tην ικανοποίησή του από την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο και κατ’ επέκταση στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι εξίσου καλές επιδόσεις αναμένεται να καταγράψουν και οι δύο επόμενοι μήνες
« Μέχρι σήμερα αυτό που έγινε το 2021 είναι ένας πραγματικός άθλος συνέχεια του άθλου του 2020. Γιατί πολύ απλά κεφαλαιοποιούμε φέτος σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό αυτό που κάναμε πέρυσι: κερδίσαμε πολύ εμπιστοσύνη από τις αγορές και δείξαμε ως προορισμός μία ωριμότητα και μία σοβαρότητα καθώς είχε ανθρώπους με επαγγελματισμό είχε σχέδιο και ήταν εκεί για να απαντήσει σε όλο τον πλανήτη για κάθε θέμα » επεσήμανε ο Περιφερειάρχης
Αφορμή για τη δήλωσή αυτή, η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων του Αυγούστου από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου και ο κος Χατζημάρκος έκανε λόγο για “άθλο”, τόνισε δε ότι τα περισσότερα νησιά της περιφέρειάς μας κατέγραψαν κίνηση που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, χρονιά που θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών. Αυτό βέβαια, όπως υπογράμμισε, αφορά τα μικρά και μεσαία νησιά και όχι τα μεγάλα, όπως η Ρόδος και η Κως, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμη τα επίπεδα εκείνης της χρονιάς όσον αφορά τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα νησιά που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης της
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ.Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μίλησε για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου :
“Φέτος είχαμε μια καλή τουριστική σεζόν. Παράλληλα, είχαμε την καλύτερη ακτοπλοϊκή κάλυψη που είχαν ποτέ τα νησιά μας, στην ιστορία τους, πυκνότητα – συχνότητα δρομολογίων, ποιότητα πλοίων. Για όλα τα νησιά ήταν η καλύτερη ακτοπλοϊκή χρονιά. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες –και πάντα θα υπάρχουν- αλλά οι εποχές όπου κλείναμε λιμάνια και κάναμε κινητοποιήσεις λόγω έλλειψης δρομολογίων και συγκοινωνίας, έχουν παρέλθει.
Φέτος λειτούργησε ένα δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που ήταν υποδειγματικό. Ακόμη και για τα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά που δεν είχαν ποτέ καθημερινά δρομολόγια τόσο σε Κυκλάδες όσο και σε Δωδεκάνησα. Ήταν η καλύτερη ακτοπλοϊκή χρονιά, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και σχέδιο. Όπως είπα, εμείς αυτό θα το προστατέψουμε. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να το προστατέψουμε από εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για ίδιον πολιτικό όφελος.
Μέχρι σήμερα αυτό που έγινε το 2021 είναι ένας πραγματικός άθλος συνέχεια του άθλου του 2020. Γιατί πολύ απλά κεφαλαιοποιούμε φέτος σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό αυτό που κάναμε πέρυσι: κερδίσαμε πολύ εμπιστοσύνη από τις αγορές και δείξαμε ως προορισμός μία ωριμότητα και μία σοβαρότητα καθώς είχε ανθρώπους με επαγγελματισμό είχε σχέδιο και ήταν εκεί για να απαντήσει σε όλο τον πλανήτη για κάθε θέμα.
Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον προορισμό. Η συζήτηση φέτος ξεκίνησε από τα νησιά μας γιατί η αγορά ξεκίνησε από τον προορισμό που είχε ήδη αποδείξει πέρυσι ότι είναι σοβαρός και μπορεί να κάνει τουριστική σεζόν εν μέσω πανδημίας.
Τα περισσότερα νησιά μας, η συντριπτική πλειονότητα των νησιών μας έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 γιατί πολλοί βάζουν τον πήχη στο 2019. Είναι πολύ πάνω η πλειονότητα των νησιών και ειδικά τα μικρά και μεσαία νησιά. Σε τι; Σε τζίρο σε ΑΕΠ. Τα μεγάλα νησιά όμως δεν έχουν ξεπεράσει το 2019 και κυρίως η Ρόδος και η Κως.
Είχαμε πει νωρίς ότι θα κριθεί το σύνολο στον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Αυτό που έγινε φέτος εμείς το περιμέναμε. Εμείς είχαμε στοιχεία από τις δικές μας επαφές και είχαμε εικόνα του τι έρχεται σαν ζήτηση αν κάτι δεν ανέτρεπε την εικόνα.
Το ίδιο λέμε για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Υπάρχει ζήτηση, κρατήσεις υπάρχουν σε πολύ καλό επίπεδο πάνω από 60% στα μεγάλα νησιά. Αν κάτι δεν ανατρέψει αυτή την πορεία, θα έχουμε και έναν καλό Σεπτέμβρη και έναν καλό Οκτώβρη, ενώ είναι αισιόδοξα τα μηνύματα και για του χρόνου».
Να υπενθυμίσουμε ότι :
Εντυπωσιακή σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι η τουριστική ανάκαμψη που σημείωσε τον Αύγουστο το Νότιο Αιγαίο, αφού διπλασίασε τις απευθείας διεθνείς αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Μυκόνου και Σαντορίνης, επιβεβαιώνοντας ότι Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διατηρούν ψηλά την τουριστική ζήτηση.
Eκατό τοις εκατό (100%) καλύτερος αποδείχθηκε ο Αύγουστος του 2021, αφού έφτασε τους 833.720 επιβάτες, από τους 421.708 του Αυγούστου του 2020, υπογραμμίζοντας ότι το Νότιο Αιγαίο κέρδισε την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.
Αναλυτικότερα, οι απευθείας διεθνείς αφίξεις ανά αεροδρόμιο τον μήνα Αύγουστο συγκριτικά για τις δύο χρονιές της πανδημίας έχουν ως εξής:
Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τη μία χρονιά στην άλλη είχαν η Κάρπαθος (με 346%), η Σαντορίνη (με 237%), η Ρόδος (με 98%), η Μύκονος (με 83%) και η Κως (με 79%).
Πάνω από δύο εκατομμύρια οι απευθείας διεθνείς αφίξεις στα νησιά του Ν. Αιγαίου
Το Νότιο Αιγαίο κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στις διεθνείς πτήσεις. Το καλοκαίρι της δεύτερης χρονιάς πανδημίας, περισσότερα από 14.500 αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα νησιά του Ν. Αιγαίου, προσγειώνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια επιβάτες, μεταφέροντας έτσι το ένα τρίτο των συνολικών αφίξεων της χώρας στο Νότιο Αιγαίο.
Έτσι, μαζί με τους επιβάτες που φτάνουν στα νησιά μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που αθροίζουν, μόνο για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τους 155.394 επιβάτες, και συγκεκριμένα 57.625 τον μήνα Ιούνιο και 97.769 τον μήνα Ιούλιο, οι διεθνείς αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, ανέρχονται σε 2.082.993. Τονίζεται δε ότι σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες μέσω του Ελευθέριος Βενιζέλος τον Αυγούστου, τον μήνα με την υψηλότερη κίνηση ούτε και οι επιβάτες μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.
Κυριότερες αγορές ανά νησί τον μήνα Αύγουστο
Και τον Αύγουστο, οι πολυπληθέστεροι τουρίστες συνολικά για το Νότιο Αιγαίο παραμένουν οι Γερμανοί, με 181.162 τουρίστες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε Ρόδο και Κω, την τρίτη για την Σαντορίνη και την τέταρτη για Μύκονο.
Δεύτερη αγορά για την Ρόδο αναδείχθηκαν τον Αύγουστο οι Βρετανοί τουρίστες, από την 8η που βρίσκονταν τον Ιούλιο. Άνοδο σημείωσαν ως αγορά και για την Κω και την Μύκονο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ στην Σαντορίνη ανέβηκαν μόλις μια θέση, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, δηλαδή στην τέταρτη της λίστας με τις εθνικότητες για το νησί.
Σημαντική αγορά κρατήσεων για Ρόδο και Κω παραμένει η πολωνική, αφού βρίσκεται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, όπως και στην Σαντορίνη, όπου παραμένει στο top 5.
Την πεντάδα για τη Ρόδο, μετά τους Γερμανούς, τους Άγγλους και τους Πολωνούς, συμπληρώνουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, με τους Ολλανδούς να ακολουθούν πολύ κοντά. Στην πέμπτη θέση στο νησί του Ιπποκράτη βρίσκονται οι Ελβετοί, μετά τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Άγγλους και τους Πολωνούς, που προαναφέρθηκαν.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη παρουσιάζουν ομοιότητες στην πρώτη και τη δεύτερη θέση, όπου κατέχουν και στα δύο Κυκλαδονήσια οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, ενώ ακολουθούν για την μεν Μύκονο η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ισπανία, και για την Σαντορίνη η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Ελβετία και η Αυστρία.
Η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπρόσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.