Χρυσοί Σκούφοι 2021: Βραβεύθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας -17 βραβεία σε εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Περιφέρεια Χωρίς κατηγορία

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Βραβεύθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας -17 βραβεία σε εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα». Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το video wall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα. Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σε του πλανήτη

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Group Brand Manager Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη,ο Upfield Professional Lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o Γενικός Διευθυντής Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing Manager Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η Γενική Διευθύντρια Marketing Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.

 

Ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε σε δήλωση του τα εξής  :

“Μεγάλη η χαρά και η περηφάνια να συμμετέχεις στην τελετή βράβευσης των Χρυσών Σκούφων 2021 και 17 βραβεία να πηγαίνουν σε εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Santoro, Bill & Coo, Alali, Lauda, Cuvee, Selene, Lycabetttus, Hλιοβασίλεμα, Grandma’s, Petra, Beef Bar, Kensho, Mαραθιά, Mikrasia Santorini, Mikrasia Mykonos, Naos και Jackie O Beach, είναι τα εστιατόρια νησιών μας που χθες βραβεύτηκαν.
Το φαγητό μας, είναι στοιχείο της ταυτότητας και της προσωπικότητας των νησιών μας, είναι συστατικό της επιτυχίας των νησιών μας στον Τουρισμό, είναι εμπειρία που ψάχνει και αναγνωρίζει ο επισκέπτης μας.
Μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά η υποστηρικτική δουλειά στην Γαστρονομία που σταθερά κάνουμε στην Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια και στην οποία πίστευα από τα χρόνια ακόμα που υπηρετούσα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Γιατί, φέρνει αποτελέσματα.
Γιατί, δημιουργεί ρεύμα που προσελκύει νέους και νέες.
Γιατί, μας ανεβάζει ψηλότερα”

 

Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Ποια είναι τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν

Τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας σύμφωνα με το Αθηνόραμα ανακοινώθηκαν σε μια τελετή αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας

23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, με την λίστα να περιλαμβάνει δυνατούς γαστρονομικά χώρους από την Αθήνα, όπως ή Ηytra, το Aleria, το CTC, το Μatsuhisa και το GB Roof Garden, το Salonica του Makedonia Palace να εκπροσωπεί τη Θεσσαλονίκη, και πολλές ακόμα εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις από την Χαλκιδική, τη Σαντορίνη, την Ίο και την Κρήτη – οι νέες είσοδοι ήταν τρεις, το Hervé, το Santoro και το The ZillersΤην τιμητική διάκριση Top Notch, που απονέμεται σε εστιατόρια με αξιοσημείωτες επιδόσεις που χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν το βαθμολογικό όριο (15/20) ούτως ώστε να αποσπάσουν Χρυσό Σκούφο, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Το Βραβείο Κοινού κέρδισε το εστιατόριο Apiri του Ηρακλείου Κρήτης.

vrav_1344.jpg
Ο μοναδικός Χρυσός Σκούφος της Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στο εστιατόριο Salonica / φωτογραφία: Studio Panoulis

Η τελετή απονομής, αντλώντας έμπνευση από την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αφιερώθηκε στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας. Ο παρουσιαστής Γιάννης Στάνκογλου έκανε μια αναδρομή στους σταθμούς εκείνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας, επισημαίνοντας και την σημασία και τη δυναμική της «ηθικής γαστρονομίας», μιας νέας επανάστασης που βρίσκεται προ των θυρών, έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σεφ του πλανήτη.

_39a0752.jpg
«Νέα ελληνική κουζίνα: η επανάσταση των υλικών» ήταν ο τίτλος του μενού της βραδιάς

Το μενού του diner de gala της τελετής απονομής δημιούργησε ο Έκτορας Μποτρίνι βασίζοντας τα πιάτα που σερβιρίστηκαν σε πολύ αξιόλογα και σπάνια ελληνικά προϊόντα  –ανάμεσά τους, τα ρεβίθια Παναγιάς Λήμνου, το δυσεύρετο τηνιακό καρίκι και το αρνάκι της αυτόχθονης φυλής Φλώρινας Πελαγονίας. Ο πρωτοποριακός σεφ, όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, «σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα. Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού».

santorini
H Σαντορίνη ήταν το νησί με τους περισσότερους Χρυσούς Σκούφους για άλλη μια χρονιά / φωτογραφία: Studio Panoulis

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, η Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, ηGroup Brand Manager Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη, ο Upfield Professional Lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing Manager της Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η Γενική Διευθύντρια Marketing της Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.

Οι βραβεύσεις

Χρυσοί Σκούφοι 2021

  • Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
  • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Fresco (Ξεν. « Sani Dunes –  Sani Resort »), Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
  • Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Lauda (Ξεν. «Andronis Boutique Hotel»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Lycabettus (Ξεν. «Andronis Luxury Suites»), Σαντορίνη 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Matsuhisa Athens (Ξεν. «Astir Palace»), Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Selene (Ξεν. «Katikies Garden»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Squirrel (Ξεν. «Danai Beach Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Treehouse (Ξεν. «Ekies All Senses Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Διόνυσος (Ξεν. «Elounda Beach»), Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • GB Roof Garden (Ξεν. «Grande Bretagne»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»), Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Ντομάτα (Ξεν.«Sani Marina – Sani Resort»), Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
  • Petra Restaurant (Ξεν. «Canaves Oia Suites »), Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Salonica Restaurant (Ξεν. «Makedonia Palace»), Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Santoro (Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection»), Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • The Ziller’s (Ξεν. «The Zillers»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Διακρίσεις Top Notch 2021

  • L’ Abreuvoir, Αθήνα
  • Alali Restaurant (Ξεν. «Astarte Suites»), Σαντορίνη
  • Ανδρέας, Σέρρες
  • Beef Bar (Ξεν. «Bill & Coo Coast Suites»), Μύκονος
  • Bill & Coo (Ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge »), Μύκονος
  • Bubo (Ξεν. «Ekies All Senses Resort »), Χαλκιδική
  • Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
  • Cuvée (Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa»), Κως
  • Dome Real Cusine (Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki»), Θεσσαλονίκη
  • Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
  • Jackie O Beach, Μύκονος
  • Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
  • Kamares by Spondi (Ξεν.«Eagles Palace»), Χαλκιδική
  • Kensho Psarou (Ξεν. «KenshoPsarou Beach Hotel »), Μύκονος
  • Κρητικός, Αθήνα
  • Μαραθιά, Τήνος
  • Μαρίνα, Χαλκιδική
  • Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Mykonos »), Μύκονος
  • Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Santorini»), Σαντορίνη
  • Naos, Σαντορίνη
  • Nikkei, Αθήνα
  • Sense (Ξεν. «AthensWas»), Αθήνα
  • Sterna (Ξεν. «Kinsterna»), Μονεμβάσια
  • Sushi Mou, Αθήνα
  • Taverna (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»), Κρήτη
  • Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
  • Travolta, Αθήνα
  • VezeneΑθήνα
  • Water Restaurant (Ξεν.« Sani Asterias –  Sani Resort»), Χαλκιδική
  • Yacht Club (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»), Κρήτη
  • Χαρούπι, Θεσσαλονίκη