Την ακρίβεια ενός εξαμήνου υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι καλύπτουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρία τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, στηρίζουν τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, που φέρουν μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, τα μέτρα που γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τον πληθωρισμό είναι τα εξής:
1. Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται να το λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.
2. Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, καθώς και με συνολική φορολογική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού τους έως 200.000 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους και το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 205 εκατ. ευρώ.
3. Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση επίσης 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000 και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν στα τέλη Δεκεμβρίου 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη.
Τα δύο τελευταία μέτρα, που αφορούν την ακρίβεια, έρχονται να προστεθούν σ’ αυτά που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας, την επιδότηση του ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης, ύψους 680 εκατ.
Ετσι, το κόστος του πληθωρισμού είναι πλέον βαρύ και για τον κρατικό προϋπολογισμό, πέραν των οικογενειακών.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση θέλησε προφανώς να αντισταθμίσει και το γεγονός ότι δεν πήραν αναδρομικά, κατόπιν επανυπολογισμού συντάξεων, όπως συνέβη με τις σχετικά υψηλότερες συντάξεις.
Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισήμαιναν σε κάθε τόνο το τελευταίο διάστημα ότι ο προϋπολογισμός είναι βαριά ελλειμματικός και δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα για να μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα, τελικά, μ’ έναν τρόπο, αυτό δόθηκε χθες ως ενίσχυση κατά της ακρίβειας.
Ο προϋπολογισμός του 2022, που είχε κατατεθεί μόλις την Παρασκευή στη Βουλή, δεν έχει, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, εντάξει τα 338,5 εκατ. στις δαπάνες του 2021. Κι αυτό γιατί το μέτρο δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί, επομένως δεν μπορούσε να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, τα μεγέθη του οποίου είχαν, άλλωστε, καθοριστεί πολύ νωρίτερα, όπως ανέφεραν οι πηγές. Πάντως, οι ίδιες εκτιμούσαν ότι το κόστος θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εξ ολοκλήρου, από αυξημένα έσοδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και έτσι η επιβάρυνση του ελλείμματος θα είναι από μηδενική έως 0,1% του ΑΕΠ.
kathimerini.gr