Ο Δήμος Ρόδου μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού
Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης με ανάρτηση του επισημαίνει τα εξής
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2021, ο Δήμος Ρόδου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ρόδου “Κολοσσός 2047” και ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ), συνεργάστηκαν με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και την Green Evolution, για να αξιολογήσουν την κατάσταση βιωσιμότητας του νησιού και να χαράξουν ένα σχέδιο για ένα μέλλον βιώσιμου τουρισμού.
Οι αξιολογήσεις προορισμών της Ρόδου αποσκοπούν στην παροχή δεδομένων αναφοράς και στην εξεύρεση τρόπων για ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού. Η διαδικασία αξιολόγησης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε διάστημα πέντε μηνών. Μια αρχική, προπαρασκευαστική φάση έρευνας και συλλογής δεδομένων, τη δεύτερη φάση επιτόπιας αξιολόγησης με συμμετοχή των ενδιαφερομένων και μια τελική φάση ανάλυσης.
“Για τον προορισμό μας, έναν από τους πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, έχουμε ως όραμα να καταστεί ένας πραγματικά Αειφόρος Προορισμός τα επόμενα χρόνια, διαφοροποιώντας την πρότασή μας στην παγκόσμια αγορά. Συμμετέχοντας ως μέλος του GSTC, ο Δήμος Ρόδου, δεσμεύεται για αυτό το μέλλον και συμβάλλει στους Εθνικούς Στόχους για Πιο Πράσινους, Βιώσιμους και Ανθεκτικούς Προορισμούς, ξεκινώντας μια διαδρομή αναγνώρισης της Ρόδου ως ενός από τους κορυφαίους βιώσιμους προορισμούς στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης.
Η αξιολόγηση προορισμού GSTC εστιάζει σε τέσσερις κύριες κατηγορίες βιωσιμότητας προορισμού:
* Διαχείριση και διακυβέρνηση προορισμού.
* Οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
* Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών.
* Προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.
Η GSTC καλωσορίζει τη Ρόδο
«Μετά από μια σειρά αξιολογήσεων προορισμών GSTC στην Ελλάδα, η Ρόδος, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, ξεκινά ένα σπουδαίο ταξίδι για την αξιολόγησή της ως αειφόρος προορισμός, χρησιμοποιώντας κριτήρια και μεθοδολογία GSTC, εστιάζοντας σε μία ισχυρή και καλά σχεδιασμένη πορεία προς μια νέα τουριστική στρατηγική. Η GSTC υποστηρίζει τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, παράγοντας απτά συμπεράσματα για τον τουριστικό χάρτη των επόμενων ετών, για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, που θα ενσωματωθεί στις δραστηριότητες του Δήμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», λέει ο Δρ. Ιωάννης Παππάς, διευθυντής Προγράμματος GSTC για τη Μεσόγειο.
“Η εφαρμογή των κριτηρίων GSTC είναι να ακολουθήσουμε μια ολιστική και συστηματική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τους τουριστικούς φορείς της Ρόδου σε αυτό το θέμα”, λέει ο Randy Durband, διευθύνων σύμβουλος της GSTC.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ρόδος αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, με στόχο τη βιωσιμότητα και την προβολή ως “Πράσινος Τουριστικός Προορισμός”. Στην κατεύθυνση αυτή, η πράσινη ηλεκτρική κινητικότητα έχει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ακολουθούμενη από τον Δήμο Ρόδου, επιτυγχάνοντας την ένταξη του έργου “Δράσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας Δήμου Ρόδου και Προμήθεια Ηλεκτρικών Οχημάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Μεταφορών ΔΕΣ ΡΟΔΑ”, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.