Η Vodafone απλώνει καλώδιο με οπτική ίνα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Περιφέρεια

Η Vodafone απλώνει καλώδιο με οπτική ίνα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Μέσα στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών της Vodafone στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, το έργο αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη.

Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία εντός του 2022. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα.

Το καλώδιο της Vodafone έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με οπτικές ίνες, το οποίο θεωρείται ως ένα απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων τόσο σταθερής όσο και κινητής (5G) στο σύνολο της χώρας.

Για αυτό το λόγο άλλωστε στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο με το ποσό των 89 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά υστερούν αρκετά σχετικά με τις ευρυζωνικές συνδέσεις τους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει 107 κατοικημένα νησιά, μεταξύ των οποίων 51 έχουν κατοίκους άνω των 1000 ατόμων.

Με εξαίρεση κάποια μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Πάρος που διαθέτουν επαρκείς συνδέσεις, οι αντίστοιχες συνδέσεις των υπολοίπων χαρακτηρίζονται από συνδέσεις χαμηλής χωρητικότητας (κυρίως ασύρματες) οι οποίες στερούν επαρκείς ευρυζωνικές ταχύτητες από την εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών.

Όπως αναφέρεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού η ύπαρξη συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων είναι πεδίο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλά νησιά.

Κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, τόσο οι σταθερές όσο και η κινητές διαδικτυακές συνδέσεις χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, επηρεάζοντας την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας.

Όμως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου παρατηρείται απομόνωση, αυξάνεται η ανάγκη για υπηρεσίες τηλεϊατρικής, απομακρυσμένης εκπαίδευσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης υποβρυχίων καλωδίων και του εποχιακού χαρακτήρα της ζήτησης, υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς να επενδύσουν σε νέες υποδομές δικτύων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ευρυζωνικές ανάγκες αυτών των νησιών.

Πηγή capital.gr