Σε μία λιτή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά λαμπρή γιορτή για την τοπική επιχειρηματικότητα, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού, αλλά και εκπρόσωποι των φορέων και επιχειρήσεων που βραβεύθηκαν.
Η Τελετή Απονομή των Best in Rhodes – Reader’s Choice Awards 2021 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας.
Τα Best in Rhodes είναι ένας νέος θεσμός που ήρθε για να μείνει. Μια ιδέα του Μιχάλη Καβουκλή, αρκετά παλιά, που πρόσφατα αναγεννήθηκε και απέκτησε μία πραγματική δυναμική, παρά την πανδημία. Μία διαδικασία που σκοπό έχει να δώσει φωνή στο κοινό της Ρόδου, ντόπιους και ξένους, με σκοπό να αναδείξει τα καλύτερα στη Ρόδο: τα καλύτερα στο φαγητό, στη ψυχαγωγία, στα τοπικά προϊόντα, στη μόδα, την ομορφιά, τον πολιτισμό, την κοινωνία.
Τα Best in Rhodes 2021 είχαν πάνω από 70 κατηγορίες, χωρισμένες σε 7 θεματικές ενότητες: 1. Καλύτερες Επιλογές, 2. Ποτό & Ψυχαγωγία, 3. Υγεία & Ομορφιά, 4. Φαγητό, 5. Κοινωνία, 6. Πολιτισμός, 7. Προορισμός. Επτά ανεξάρτητες ψηφοφορίες, με συνολική συμμετοχή που ξεπέρασε τα 6.600 άτομα, έδωσαν πάνω από 2300 προτάσεις και ανέδειξαν 283 επιχειρήσεις, προϊόντα και τοπόσημα ως κορυφαία (Top), και από αυτά 40 ως τα καλύτερα (Best). Η ανάδειξη των κορυφαίων και των καλύτερων επιλογών έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια και μεθοδολογία.
Την βραδιά άνοιξε η Κατερίνα Σταματελοπούλου, από την nettings, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της βραδιάς. Χαιρέτισε ο οικοδεσπότης, Σέργιος Αϊβάζης, Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, το οποίο συνδιοργάνωσε μαζί με το rhodes.online και την mgk.advertising την Τελετή. Ο κος Αϊβάζης επισήμανε το άνοιγμα του Μουσείου στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα και τον σχεδιασμό για να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον προορισμό, μέσα από διαρκή εξωστρέφεια και προσπάθεια προβολής του μοναδικού πολιτιστικού του πλούτου σε ένα όλο και πιο πολυσχιδές κοινό.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε, ο εμπνευστής και επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής των Βραβείων, Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα των Βραβείων να καταστούν ένας διαρκής θεσμός, που θα αποτυπώνει τις προτιμήσεις του ροδιακού διαδικτυακού κοινού, ντόπιων και επισκεπτών, και με βάση αυτές τις προτιμήσεις το rhodes.online θα παράγει πρωτότυπο και έξυπνο περιεχόμενο. Για τους διοργανωτές, τα Βραβεία Best in Rhodes ήταν μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν μία οπτική της δύναμης των τοπικών brand names και να καταγράψουν τις τάσεις των προτιμήσεων και της εμπιστοσύνης που έχει το τοπικό κοινό στις τοπικές επιχειρήσεις. Κατά την ομιλία του, ο κος Καβουκλής απένειμε και αναμνηστικά διπλώματα στους χορηγούς επικοινωνίας των Βραβείων, τα 12 τοπικά ΜΜΕ που στήριξαν τη διαδικασία για το 2020-2021.
Ακολούθησε ο Δρ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ερευνών του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project, που με τη σειρά του ανέλυσε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διενέργεια της διαδικασίας των βραβείων, εξασφαλίζοντας την ποιότητα, διαφάνεια και εγκυρότητα του αποτελέσματος, μέσα από τις διάφορες δικλείδες ασφαλείας που τέθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Έκανε επίσης αναφορά στα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων στη διαδικασία, τα οποία βοήθησαν τόσο στην εξέταση εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα προσφέρουν και ένα μοναδικό εργαλείο για επιχειρήσεις και φορείς να καταγράψουν τη δύναμη του ονόματός τους στο τοπικό καταναλωτικό κοινό. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της έρευνας ανήκουν αποκλειστικά στην mgk.advertising, με το Rhodes Project να έχει αποκλειστική πρόσβαση σε αυτά για παροχή σχετικών αναλύσεων προς επιχειρήσεις και φορείς.
Στη συνέχεια έγινε η απονομή των Βραβείων Best in Rhodes 2021. Βραβεύθηκαν όλοι οι διακριθέντες ως Καλύτεροι (Best), ενώ για την θεματική ενότητα του Πολιτισμού βραβευτηκαν όλοι οι διακριθέντες (Best και Top). Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν:
Κορυφαίες Επιλογές
Καλύτερο brunch: Dali Extraordinary Art Bistro
Καλύτερο τοπικό κρασί: Rozalia (Tatakis Wines)
Καλύτερο τοπικό προϊόν (φαγητό ή ποτό): Μελεκούνι (Διακεκριμένος Παραγωγός: Μελισσοκομική Δωδεκανήσου)
Καλύτερο τοπικό ποτό (εκτός οίνου): Σούμα (παρέλαβε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου)
Ποτό & Ψυχαγωγία
Καλύτερη Καφετέρια: Playcafe
Καλύτερο Club / Χώρος Νυκτερινής Διασκέδασης: Gazi Club
Καλύτερος Πολυχώρος / Χώρος διασκέδασης / Χώρος Εμπειρίας: Playcafe
Καλύτερη Κάβα / Οινοποιείο: Vintage
Υγεία & Ομορφιά
Καλύτερο κομμωτήριο για τη γυναίκα: Sotiris Vasilas Hair Art Studio
Καλύτερο κομμωτήριο/κουρείο για τον άνδρα: Sotiris Vasilas Hair Art Studio
Καλύτερο Γυμναστήριο: Body Defence
Καλύτερος Αθλητικός Χώρος: Αθλητικό Κέντρο «Καλλιπάτειρα»
Καλύτερο κατάστημα ανδρικής ένδυσης: CalceisPennatis
Καλύτερο κατάστημα παιδικής ένδυσης: Petra Kamara
Καλύτερο κατάστημα αθλητικών ειδών: Cosmossport
Καλύτερο κατάστημα γυναικείας υπόδησης: CalceisPennatis
Καλύτερο κοσμηματοπωλείο: Theros Jewels
Καλύτερο κατάστημα αξεσουάρ / χειροποίητων αξεσουάρ: Theros Jewels / Petra Kamara
Φαγητό
Καλύτερο κινέζικο ή ασιατικό εστιατόριο: Canton Restaurant (Κρεμαστή) / Nami Sushi & Korean BBQ
Καλύτερο Ιταλικό εστιατόριο / Πιτσαρία: Tsaperdona Pizza Pasta
Καλύτερο catering: Όμορφος
Καλύτερο Παγωτατζίδικο: Στάνη
Προορισμός
Καλύτερο ηλιοβασίλεμα: Μόντε Σμιθ (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου)
Καλύτερη παραλία: Τραουνού (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου)
Καλύτερο μνημείο: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (απονεμήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου)
Καλύτερο σημείο στο βουνό: Προφήτης Ηλίας (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου) / Φιλέρημος (απονεμήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου)
Καλύτερη θέα: Μόντε Σμιθ (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου)
Καλύτερη παραδοσιακή συνοικία: Λίνδος (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου) / Μεσαιωνική Πόλη (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου)
Καλύτερο μουσείο: Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (απονεμήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου)
Καλύτερος αρχαιολογικός χώρος: Ακρόπολη της Λίνδου / Αρχαία Κάμειρος (απονεμήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου)
Καλύτερο selfie spot: Μόντε Σμιθ (απονεμήθηκε στον Δήμο Ρόδου)
Πολιτισμός
Καλύτερος χώρος τέχνης: Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου – Νεστορίδειο Μέλαθρον
Κορυφαίος χώρος τέχνης: Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» (απονεμήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου)
Κορυφαίος χώρος τέχνης: Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Συσσίτιο)
Καλύτερο βιβλιοπωλείο: Το Δέντρο
Κορυφαίο βιβλιοπωλείο: Νικόλαος Καμπουράκης, Κρεμαστή
Κορυφαίο βιβλιοπωλείο: Το Καραβάκι
Κορυφαίο βιβλιοπωλείο: Notebook
Κορυφαίο βιβλιοπωλείο: Ακαδημία
Καλύτερο βιβλίο (με θέμα τη Ρόδο): Αναστασία της Ρόδου: Η τελευταία πολιορκία, Μαρία Αρβανιτάκη (εκδόσεις mgk)
Καλύτερο βιβλίο (από συγγραφέα ή/και εκδοτικό οίκο με βάση τη Ρόδο): Αναστασία της Ρόδου: Η τελευταία πολιορκία, Μαρία Αρβανιτάκη (εκδόσεις mgk)
Κορυφαίο βιβλίο (από συγγραφέα ή/και εκδοτικό οίκο με βάση τη Ρόδο): Το παρελθόν ως πολιτικό δεδομένο, Σπύρος Συρόπουλος» (Eκδόσεις Gutenberg)
Τα βραβεία των επιχειρήσεων παρέλαβαν αντιπρόσωποί τους, ενώ τον Δήμο Ρόδου εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Ταρασλιάς, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Οργάνωσης και Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, Γεώργιος Τριάντος, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων & Υπηρεσίας Δόμησης, Στέφανος Δράκος. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου εκπροσώπησε η Μαρία Μιχαηλίδου, προϊσταμένη της υπηρεσίας, και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Αντιπρόεδρος του, Γεώργιος Αντώνογλου.
Τις απονομές των βραβείων στους διακριθέντες πραγματοποίησαν η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνειας και Κοινωνικής Μέριμνας, Χαρούλα Γιασιράνη, ο Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γεώργιος Αντώνογλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Σεϊμένης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμ. Δωδεκάνησου, Αντώνιος Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, Χρήστος Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γεώργιος Ματσίγκος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΕΚ Γεννηματάς, Βάνα Μανωλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, Νίκος Παπαγρηγορίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσων, Δημήτρης Σαλαχούρης, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοπωλών Ωρολογοποιών Ρόδου, Μιχάλης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου Σέργιος Αϊβάζης, και ο εμπνευστής των βραβείων, Μιχαήλ Γ. Καβουκλής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Επίσημου Οδηγού των Best in Rhodes – Reader’s Choice Awards, ένα ετήσιο περιοδικό, καταχωρημένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με ISSN 2732-933X, το οποίο περιλαμβάνει τα αποτελέσματα και θα διανέμεται δωρεάν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα Βραβεία Best in Rhodes 2022. Στόχος των διοργανωτών είναι οι επτά ψηφοφορίες να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα βραβεία να απονεμηθούν σε μία πανηγυρική εκδήλωση τον Ιούνιο, με ταυτόχρονη παρουσίαση και κυκλοφορία του δεύτερου τεύχους του Επίσημου Οδηγού. Η βραδιά έκλεισε με μία «νόστιμη» δεξίωση από το Playcafe Catering. Τα κρασιά ήταν προσφορά της Tatakis Wines.
Την Τελετή Απονομή των Βραβείων Best in Rhodes 2021 διοργάνωσε το rhodes.online και η mgk.advertising σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Τα βραβεία Best in Rhodes – Reader’s Choice Awards 2021 διοργανώθηκαν από το rhodes.online με την υποστήριξη της mgk.advertising, της nettings, του δικηγορικού γραφείου της Μαρίας-Ελίζας Θεοδώρου, του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project και του λογιστικού-φοροτεχνικού γραφείου Iraklidis & associates.
Η επόμενη έκδοση των βραβείων θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου με την ψηφοφορία για τη Θεματική Ενότητα: Κοινωνία.