Ανοίγουν και πάλι ο Φάρος Αγίου Νικολάου και το Ταφικό Συγκρότημα Αγίου Ιωάννου στη Ρόδο
Δήμος

Ανοίγουν και πάλι ο Φάρος Αγίου Νικολάου και το Ταφικό Συγκρότημα Αγίου Ιωάννου στη Ρόδο

Μετά από κοινή απόφαση Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου και  Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο θα ανοίξουν και πάλι για τους επισκέπτες της Ρόδου, δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού,  ο Φάρος (Φρούριο) Αγίου Νικολάου και το Ταφικό Συγκρότημα (Νεκρόπολη) Αγίου Ιωάννη, που μέχρι τώρα παρέμεναν κλειστά, όπως προέκυψε μετά το πέρας της εποικοδομητικής συζήτησης που είχαν ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Αθανάσιος Βυρίνης με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρίας Μιχαηλίδου, χθες Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, στα γραφεία της Αρχαιολογίας, παρόντος και του προέδρου του Σωματείου Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρη Σαλαχούρη.

Με πρωτοβουλία του κ Βυρίνη και εν γένει του Δήμου Ρόδου, στο πλαίσιο περαιτέρω ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, η κα  Μιχαηλίδου θετικά διακείμενη στις προτάσεις της Διεύθυνσης Τουρισμού και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, ξεκίνησε ήδη τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση υλοποίησης του στόχου, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να  προγραμματισθεί το άνοιγμα των δύο αυτών σπουδαίων μνημείων της Ρόδου μέσα στον Απρίλιο του 2022.

«Εκ των ως ουκ άνευ παραμένει για τη δημοτική αρχή η ανάδειξη όλου του πολιτιστικού μας πλούτου» υπογραμμίζει ο κ. Βυρίνης τονίζοντας: «Παραμένουμε σταθεροί στις στοχεύσεις μας και επεκτείνουμε την αξιοποίηση κι άλλων αρχαιολογικών χώρων στο νησί με τη στήριξη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και προσωπικά της κας Μιχαηλίδου, όπως οι «Κήποι του Παλατιού» στους οποίους αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στη Ρόδο. Όλα αυτά τα μνημεία που δεν έχουν τύχει μέχρι τώρα της προβολής που τους αξίζει, τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν εκτενώς και προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζουμε ικανοποιώντας παράλληλα ένα πάγιο αίτημα τοπικών φορέων τουρισμού και επισκεπτών του νησιού».

Στην ωφελιμότητα δε του ανοίγματος κι άλλων σπουδαίων μνημείων του τόπου αναφέρθηκε και ο κ. Σαλαχούρης γνωρίζοντας λόγω ιδιότητος τι ζητούν οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι.

 

Παράλληλα συζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και η συμβολή του Δήμου Ρόδου στους σχεδιασμούς της Αρχαιολογίας, ώστε να κατανέμεται σε περισσότερες χρονικές ζώνες η επίσκεψη των τουριστών στα παγκοσμίου φήμης μνημεία του νησιού, όπως το Παλάτι των Ιπποτών και η Ακρόπολη της Λίνδου, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επισκεπτών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Ιστορικά στοιχεία για τα δύο σπουδαία μνημεία του νησιού:

 

Ο Φάρος (Φρούριο) του Αγίου Νικολάου

Ο Φάρος (Φρούριο) του Αγίου Νικολάου είναι μεμονωμένο – ανεξάρτητο οχυρό που κτίστηκε από το Μεγάλο Μάγιστρο του τάγματος του Αγίου Ιωάννη Zacosta γύρω στα 1464-67 στην άκρη του μόλου του Μανδρακίου και το οποίο λειτούργησε ως «κλειδί για την άμυνα της πόλης». Στη θέση του ως το 1460 υπήρχε μόνο η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Από την πολιορκία του 1480 (από τους Τούρκους) και το σεισμό του 1481 υπέστη ζημιές και ανοικοδομήθηκε από τον Μ. D’ Aubusson, που την ενίσχυσε με το νέο ισχυρό συγκρότημα που το περιβάλλει. Από τα μέσα του 17ου αιώνα εγκαταστάθηκε στη στέγη του φάρος, λειτουργία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από το 1998 άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του και είναι επισκέψιμο σαν εργοτάξιο.

 

Ταφικό συγκρότημα (Νεκρόπολη) Αγίου Ιωάννου

Ο χώρος εντάσσεται στο κεντρικό τμήμα της πολύ εκτεταμένης Pοδιακής νεκρόπολης και σε σχετικά μικρή απόσταση από την έξοδο της αρχαίας πόλης. Μέσα στο ίδιο ταφικό συγκρότημα είναι ενδιαφέρον ότι συνυπάρχουν μεγάλοι τάφοι για ενταφιασμούς και μικρές θήκες για την τοποθέτηση αγγείων με την τέφρα του νεκρού. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης είναι η ύπαρξη του υπόγειου λατομείου. Στη νότια πλευρά του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου σώζεται μεγάλος αναλημματικός τοίχος που κρατούσε το πιο πάνω επίπεδο, σύμφωνα με τη συνήθεια των Pοδίων να οικοδομoύν κλιμακωτά.

Ο χώρος ανασκάφηκε από τους Iταλούς αρχαιολόγους με σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου το μεγάλο γωνιαίο ταφικό συγκρότημα όπου διαμορφώνονται κτιστοί θολωτοί τάφοι, ορθογώνιες θήκες για τεφροδόχα αγγεία και υπόγειοι ταφικοί θάλαμοι με αναπαράσταση ταφών και κτερισμάτων.