Πανελλαδική κινητοποίηση Ξεναγών κατά του Υπουργείου Εργασίας για μη καταχώρηση των ενσήμων μας των τριών τελευταίων ετών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στο Δημαρχείο της Ρόδου μέλη του συλλόγου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσε η πανελλήνια ομοσπονδία ξεναγών καθώς παραμένει άλυτο το πρόβλημα καταμέτρησης ενσήμων των ξεναγών για τα τρια προηγούμενα χρόνια.
Ξεναγοί: Είμαστε ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων του οποίου τα ένσημα δεν έχουν καταμετρηθεί
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», φωνάζουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί και σήμερα κατεβαίνουν σε πανελλαδική κινητοποίηση ζητώντας την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, αυτό της καταμέτρησης των ενσήμων τους.
«Είμαστε οι τελευταίοι εργαζόμενοι που δουλεύουμε με καρτέλα ενσήμων, που δεν είναι μηχανογραφημένα» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας εξηγώντας πως η μη καταμέτρηση των ενσήμων τους δεν τους επιτρέπει να τους καταβληθούν τα επιδόματα που δικαιούνται.
Οι επανειλημμένες οχλήσεις αλλά και οι συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας δεν έχουν φέρει, μέχρι στιγμής, τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα οποία αφορούν την μηχανογράφηση των ενσήμων τους, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και τρία χρόνια.
Επ’ αυτού, η ΠΟΞΕΝ απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Εργασίας και στον διοικητή του e – ΕΦΚΑ και σήμερα κατεβαίνει σε κινητοποιήσεις ευελπιστώντας ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος θα επιλυθούν.
«Από το 2019, τρία χρόνια, είμαστε χωρίς ένσημα’ είμαστε οι τελευταίοι εργαζόμενοι που εξακολουθούμε να δουλεύουμε με καρτέλα ενσήμων» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι διπλωματούχοι ξεναγοί να μην μπορούν να πάρουν τα επιδόματα που δικαιούνται. «Με 201 ένσημα δικαιούμαστε το τρίμηνο επίδομα του χειμώνα από τον ΟΑΕΔ – Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου’ όμως τα ένσημά μας δεν έχουν καταμετρηθεί και για τον ΟΑΕΔ δεν έχουμε ένσημα» αναφέρει με προβληματισμό ο κ. Πιπέρας.
Δεν είναι όμως μόνο το χειμερινό επίδομα ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται οι ξεναγοί. Είναι και η μη καταβολή επιδομάτων λόγω ατυχημάτων, μητρότητας κλπ., η αδυναμία συνταξιοδότησης των ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις. Δηλαδή, ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί τα ένσημα τους δεν έχουν καταμετρηθεί και έτσι εξαναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται.
Πανελλαδική κινητοποίηση
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών καταφεύγει στην πανελλαδική κινητοποίηση ευελπιστώντας να λύσει τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παράλληλα με την ανεργία λόγω της παρατεταμένης πανδημίας.
Η ΠΟΞΕΝ ζητάει:
- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και προσωρινή) του τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος
- Να προβεί (επιτέλους) ο Υπουργός στην έκδοση της -μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης- διάταξης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων τους
- Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.
Σε αναμονή για τη φετινή σεζόν
Υπό κανονικές συνθήκες η σεζόν για τους ξεναγούς ξεκινάει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, ανάλογα την περιοχή που δραστηριοποιούνται. Φέτος, ενώ τα μηνύματα αρχικά για τον τουρισμό ήταν αισιόδοξα, η έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας έχει φέρει ‘πάγωμα’ στον κλάδο.
«Η χρονιά φαίνεται καλύτερη από ότι πέρυσι, αλλά λόγω πολέμου, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη» αναφέρει ο κ. Πιπέρας. Ο ίδιος επισημαίνει πως εφόσον ο πόλεμος σταματήσει σύντομα, η χρονιά θα πάει καλά, «εάν όμως τραβήξει αυτή η κατάσταση, τότε δεν θα είναι εύκολα» δηλώνει λέγοντας πως όλοι βρίσκονται σε αναμονή.
Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στους Ρωσόφωνους ξεναγούς οι οποίοι υπολογίζονται περί τους 100 πανελλαδικά, και όπως δηλώνει ο κ. Πιπέρας «το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να δουλέψουν».