Τα προβλήματα ενός νοσοκομείου δεν είναι απλά προβλήματα μιας επιχείρησης, δεν είναι απλά εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας. Τα προβλήματα λειτουργίας ενός νοσοκομείου είναι βαθιά κοινωνικά προβλήματα γιατί έχουν να κάνουν με την υγεία της κοινωνίας, με τη ζωή των πολιτών. Ως εκ τούτου πρέπει κανείς να στέκεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι τους.
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και Καρπάθου κ. Ρουμάνης απέδειξε στην μέχρι τώρα διαδρομή του στην περιοχή μας ότι είναι ένα σοβαρός άνθρωπος, χαμηλών τόνων αλλά οργανωτικός, εργατικός και αποτελεσματικός, με αρχές που δεν τις υπερβαίνει εύκολα. Γι’ αυτό και η παραίτηση του έχει μεγάλη βαρύτητα.
Επιβεβαιώνει ότι “κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκείας”.
Αυτό “το σάπιο” φαίνεται να μην άντεξε, να μην ανέχθηκε.
Στην ναυαρχίδα της υγείας στα Δωδεκάνησα, στο νοσοκομείο της Ρόδου, υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα. Τα τρέχοντα και τα ερχόμενα, τα μελλούμενα.
Κοινός παρανομαστής των δύο είναι οι μεθοδευμένες, οργανωμένες και συγκροτημένες νεοφιλελεύθερες στρατηγικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Στρατηγικές συνεχούς απαξίωσης και υποβάθμισης του ΓΝΡ με στόχο την υπονόμευση και διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας που υλοποιεί σήμερα το δίδυμο Πλεύρη-Γκάγκα με την ανοχή και σιωπή της τοπικής πολιτικής ηγεσίας.
Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στην λειτουργία του, όπως και όλα τα νησιωτικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Υπολειτουργία μονάδων, ιδιαίτερα της ΜΕΘ, εξ αιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη μέσων άσκησης των καθηκόντων τους όπως έλλειψη οξυγόνου, κλινοσκεπασμάτων, γαντιών, ειδών υγιεινής κτλ. Αυτά μπορεί να μοιάζουν ασήμαντα αλλά αν οι ελλείψεις είναι μεγάλες και το πρόβλημα είναι έντονο και διαχρονικό τότε αυτά είναι καθοριστικά στην παροχή ποιότητας υπηρεσιών υγείας, όσο και αν προσπαθούν οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα υπερβάλλοντας τις αντοχές τους. Παρόλα αυτά αποσπούν γιατρό για την Πάτμο.
Αλλά και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου τα προβλήματα είναι τεράστια. Η Κάρπαθος χωρίς Διοικητή και με έλλειψη προσωπικού καλείται να καλύψει τα προβλήματα της Ικαρίας. Η Κάλυμνος παραμένει χωρίς Διοικητή, με έντονες ελλείψεις σε καρδιολόγο παθολόγο και ακτινοδιαγνώστη. Γίνεται δηλαδή μια εσωτερική ανακύκλωση των προβλημάτων ανάμεσα στα νησιά αρκεί να δημιουργείται χώρος τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας για πανηγυρισμούς.
Υπάρχουν όμως και είναι πιο επικίνδυνα τα προβλήματα που περιέχονται στο πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του υπουργού υγείας κ. Πλεύρη. Ένα νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμισης, διάλυσης και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Όχι μόνο δεν προβλέπει ενισχυση των δημόσιων δομών και του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά αντίθετα προβλέπει το άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και μεγάλα επιχειρησιακά συμφέροντα υγείας. Η κυβερνητική επιλογή είναι συγχωνεύσεις δημόσιων δομών ΠΦΥ, απαξίωση των ΤΟΜΥ, περιορισμοί στην πρόσβαση, μετακύλιση του κόστους στον πολίτη,.
Το σχέδιο νόμου που υλοποιείται σε μυστικές συσκέψεις με στελέχη της ΝΔ από την κυρία Γκάγκα, προβλέπει την άσκηση ιατρικής παραχώρησης των χωρών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς, σε βάρος των πολιτών οι οποίοι θα πληρώνουν πια τις υπηρεσίες υγείας. Απογευματινά χειρουργεία αναλαμβάνουν επί πληρωμή την διευκόλυνση αυτών που έχουν χρήματα. Όποιος δεν έχει χρήματα θα περιμένει στις ατέλειωτες λίστες να χειρουργηθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιτρέπεται να έχουν ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τη διαχείριση των ασθενών που θα βλέπουν στο νοσοκομεία. Έτσι όλα μετατρέπονται και διατίθεται στο ιδιωτικό κέρδος.
Η ύπαρξη όμως δημόσιων δομών στην υγεία και η εξαίρεση των υπηρεσιών υγείας από τη σφαίρα του επιχειρηματικού κέρδους, είναι βασικός όρος επιβίωσης της κοινωνίας
Δημήτρης Γάκης
πρ Βουλευτής Δωδεκανήσου. Ρόδος 6-4-2022