Tο ίδρυμα Marc de Montalembert και ο σπάνιος μεσαιωνικός κήπος στη Ρόδο
Ένα ίδρυμα που προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο στην περιοχή της Μεσογείου, κι ένας μεσαιωνικός κήπος με καλλιέργεια δένδρων και φυτών που καλλιεργούνταν την εποχή των Ιπποτών στο νησί, είναι η «κληρονομιά» που έχει αφήσει στη Ρόδο ο νεαρός Γάλλος Marc de Montalembert.
Τo 1993 o Marc, έχασε τη ζωή του, σε κατάδυση στο Αιγαίο, στην περιοχή της Τουρκίας και στη μνήμη του οι γονείς του δημιούργησαν το ίδρυμα και τον μεσαιωνικό κήπο, στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Ο Marc de Montalembert, συνήθιζε να διαμένει στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, που αγαπούσε ιδιαίτερα και σε γράμματα προς τους γονείς του είχε αναφερθεί στον κήπο αυτό.
Στη μνήμη του, οι γονείς του, ο κόμης Marc-Ren de Montalembert και η σύζυγός του Manuela αγόρασαν ένα ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη και δημιούργησαν το ίδρυμα και έναν σπάνιο κήπο με μεσαιωνικά φυτά και δένδρα.
Το ίδρυμα «Marc de Montalembert» δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από τις χώρες της Μεσογείου να ανακαλύψουν την πολυμορφία των πολιτισμών της Μεσογείου και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Έχει σαν στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Κάθε χρόνο απονέμει μία υποτροφία σε νέο επιστήμονα για έρευνες που αφορούν τη Μεσόγειο ενώ παράλληλα «αθόρυβα» φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του συναντήσεις και σεμινάριο για πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και ερευνητές και καλλιτέχνες.
Το «Ίδρυμα» εξαγόρασε και το παρακείμενο τουριστικό κατάλυμα, το οποίο ανακαινίσθηκε και λειτουργεί ως ξενώνας φιλοξενίας 15 ατόμων για εκείνους που προσκαλούνται στο νησί με σκοπό να συζητήσουν θέματα πολιτισμού των κοινωνιών.Ο μεσαιωνικός κήπος
Ο κήπος του ιδρύματος που βρίσκεται δίπλα στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης και ανάμεσα στις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου είναι ένας ξεχωριστός κήπος με 50 είδη δένδρων, λουλουδιών και φυτών, που αναφέρονται σε συγγράμματα του 1484, όταν βρίσκονταν οι Ιππότες στη Ρόδο.
Καλλιεργούνται λεμονιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές, μουσμουλιές, μυρτιές, δάφνες, ανεμώνες, λεβάντα, μέντα, θυμάρι, άκανθος, σαντολίνα, γιασεμιά, αρτεμισίες, δίκταμο, νάρκισσοι, βιόλες, ασφόδελοι, 13 είδη τριανταφυλλιών και πολλά άλλα είδη.
Όλα αυτά φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται αφού διαπιστώθηκε από διάφορα συγγράμματα, ότι υπάρχουν στο νησί την εποχή των Ιπποτών. Πρόκειται για μια όαση πρασίνου και αρωμάτων σε ένα ξεχωριστό σημείο της Παλιάς Πόλης της Ρόδου.Πηγή: Fondation Marc de Montalembert
Τις πόρτες του άνοιξε σήμερα το ίδρυμα Marc de Montalembert για την γιορτή του Αγίου Μάρκου δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τον σπάνιο κήπο με δένδρα και φυτά που καλλιεργούνταν την εποχή των Ιπποτών στο νησί μας.
Στον κήπο του ιδρύματος βρέθηκαν ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος και η αντιδήμαρχος κα. Τσαμπίκα Κεχαγιά
Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης σε ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τα εξής :
Επισκεφθήκαμε τον κήπο του Ιδρύματος Marc de Montalembert που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του για το κοινό. Ένας σπάνιος κήπος, μία όαση στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης, στην οδό Μενάνδρου με φυτά που καλλιεργούνταν την εποχή των Ιπποτών στο νησί μας.
Μία πολύτιμη «κληρονομιά», που έχει αφήσει στο νησί μας ο νεαρός Γάλλος Marc de Montalembert, ο οποίος λάτρευε τη Ρόδο μας και δυστυχώς το 1993 έχασε τη ζωή του, σε κατάδυση στο Αιγαίο.
Τιμώντας τη μνήμη του Marc, δεσμευόμαστε στους γονείς του, Marc-Rene & Emanuela de Montalembert, ότι ο Δήμος Ρόδου με ιδιαίτερη χαρά, θα υποστηρίζει τους σκοπούς και τις δράσεις του Ιδρύματος.
Προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στην περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από τις χώρες της Μεσογείου να ανακαλύψουν την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής και στηρίζοντας νέους επιστήμονες, το Ίδρυμα Marc de Montalembert, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο!