Ελληνοτουρκικά - Τουρκικός παροξυσμός: «Η Αθήνα κατέλαβε το Μαράθι και εγκαινίασε μονάδα αφαλάτωσης νερού»
Περιφέρεια

Ελληνοτουρκικά – Τουρκικός παροξυσμός: «Η Αθήνα κατέλαβε το Μαράθι και εγκαινίασε μονάδα αφαλάτωσης νερού»

Ο απόστρατος  αξιωματικός και γεωπολιτικός αναλυτής  Γιουμίτ Γιαλίμ, κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για … «μειοδοσία» επειδή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  Γιώργος Χατζημάρκος  έκοψε την «κορδέλα» εγκαινίων στο νησί των πέντε κατοίκων

Τα πρόσφατα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στη νησίδα Μαράθι της Πάτμου, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ενόχλησε τον πρώην Γενικό Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατο αξιωματικό και γεωπολιτικό – στρατιωτικό αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, που κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για… «μειοδοσία».

Χαρακτηρίζοντας «κατοχικό κυβερνήτη» τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο Γιαλίμ έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, επειδή δεν αντιδρά στην «κατάληψη» της νησίδας από την Αθήνα. «Ενθαρρυμένη από την αδράνεια του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα συνεχίζει την εγκατάσταση και τις επενδύσεις στα κατεχόμενα νησιά μας. Η Ελλάδα κατασκεύασε Μονάδα Επεξεργασίας Θαλασσινού Νερού στο Μαράθι Αϊδινίου αξίας 201.500 ευρώ. Με τη λειτουργία του θα καλυφθούν οι απαιτήσεις σε πόσιμο νερό των Ελλήνων πολιτών και των Ελλήνων στρατιωτών που είναι εγκατεστημένοι στο νησί» αναφέρει προκλητικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που χαρακτηρίζει «τουρκικό» το Μαράθι, το οποίο «καταλήφθηκε» από την Ελλάδα το… 2016. «Το νησί Μαράθι Αιδινίου έχει καταχωρηθεί ως τουρκικό στα αρχεία της Τουρκοϊταλικής Συνέλευσης της 4ης Ιανουαρίου 1932 και της Κοινωνίας των Εθνών, αλλα καταλήφθηκε από την Ελλάδα το 2016» λέει.

Ο Γιαλίμ κατηγορεί τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που δεν απέτρεψε την παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Πάτμου Λευτέρη Πέντε και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων στο Μαράθι, που τέλεσαν εγκαίνια με τις ευλογίες ιερέα που «διόρισε» το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με τις σημαίες της Ελλάδας, της Ε.Ε. και του Βυζαντίου να κυματίζουν στο νησί. «Ενώ τελούνταν τα εγκαίνια παρουσία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων στο τουρκικό νησί, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού -που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στα νησιά, παρακολουθούσε την τελετή σαν τουρίστας. Ο Σοϊλού δεν μπορεί να αποπέμψει τον Χατζημάρκο, ούτε να ορίσει διαχειριστή στη θέση του» σχολιάζει προκλητικά ο Τούρκος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής.

2
3

 

Ο Γιουμίτ Γιαλίμ , είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας. Μέσα από βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κ.α. ο Γιαλίμ, έχει καταφέρει να επιβάλλει μια σειρά από ακραίες θέσεις, ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Γιαλίμ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε δημόσια στην Τουρκία, θέμα υποτιθέμενης παράνομης κατοχής από τη χώρα μας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρία που αρχικά υιοθετήθηκε, για πολιτικούς λόγους, από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και στη συνέχεια από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών τους επιδιώξεων. Αν και θεωρείται «κεμαλικός» ο Γιαλίμ κατάφερε -χαϊδεύοντας και τ’ αυτιά των ακραίων εθνικιστών- να επιβάλλει κάποιες από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στην ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας.

 

Πηγή  protothema.gr