Ακατανόητο χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εντεταλμένος , Φιλήμονας Ζαννετίδης το γεγονός ότι ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου το ζήτημα των ελαφιών Dama Dama, όταν μόλις πριν από δύο μήνες, από την Ρόδο όπου βρέθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, δρομολόγησε συγκεκριμένες λύσεις, βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες.
Ακατανόητη είναι και η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν το 2019 επιχειρήθηκε η σύναψη ανάλογης προγραμματικής σύμβασης που απορρίφθηκε ως μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99.5 o κ. Ζαννετίδης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο το δημοτικό συμβούλιο “γύρισε το τιμόνι” σε μια πορεία ήδη χαραγμένη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολύ περισσότερο όταν η συζήτηση έγινε αφορμή για να ξεφύγει η συζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, για ένα θέμα που ευνοεί τον λαϊκισμό.
Παράλληλα τόνισε ότι ακατανόητη είναι και η απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, περί της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν το 2019 επιχειρήθηκε η σύναψη ανάλογης Προγραμματικής Σύμβασης που απορρίφθηκε ως μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σημείωσε δε ότι ο Δήμος Ρόδου συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, στις 8 Μαρτίου, κατά συνέπεια, ήταν γνωστό ότι το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει την μελέτη καταγραφής του αριθμού των ελαφιών, για να ακολουθήσει το επιστημονικό σχέδιο διαχείρισης του πληθυσμού τους.
Σε γνώση όλων ήταν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοίνωσε την ημέρα εκείνη ο κ. Αμυράς.
Ο Δήμος Ρόδου ήταν επίσης ενήμερος για την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Προγραμματικής Σύμβασης που επιχειρήθηκε να συναφθεί το 2019 ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Τον Δήμο Ρόδου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η Προγραμματική Σύμβαση απορρίφθηκε κατά τον έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς διαπιστώθηκαν ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες που κωλύουν την υπογραφή της.
Το παράδοξο που επεσήμανε ο κ. Ζαννετίδης είναι ότι το 2019, τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης πρότεινε ο τότε συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης και διερωτήθη πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο ελεγκτής της νομιμότητας να προτείνει να ακολουθηθεί μια οδός με προβλήματα νομιμότητας, ενώ η σύναψη προγραμματικής σύμβασης είχε και τη σύμφωνη γνώμη του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμη ότι παρότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες ούτε της Περιφέρειας (αλλά ούτε και του Δήμου) , η Περιφερειακή Αρχή το ανέδειξε σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους αρμοδίους να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα, μεγάλο και δύσκολο στην επίλυσή του.
Για το σκοπό αυτό παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των όσων ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, στις 8 Μαρτίου. Για τον λόγο αυτό, είναι προγραμματισμένες δύο συσκέψεις για την Τρίτη 10 Μαρτίου, μια στο γραφείο του στην Περιφέρεια και μια τηλεδιάσκεψη με τον ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση, όπου θα εξετασθεί η πορεία των όσων έχουν ανακοινωθεί.
Ακούστε τον εδώ:
Πηγή RealVoice 99.5
Ρένα Παυλάκη