Μια ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) μήκους 5μ και 30 εκ. προσάραξε νεκρή την περασμένη Δευτέρα στην παραλία Κρεμαστής, ΒΔ της πόλης της Ρόδου, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής ο θάνατος του ζώου σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που υπερβαίνει σε βάρος τα 15 κιλά.
Μόλις εντοπίστηκε ο ζιφιός στην παραλία της Ρόδου, με κινητοποίηση του ΥΠΕΝ ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός διαχείρισης περιστατικών εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και στο σημείο μετέβη κλιμάκιο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης «ΑΡΙΩΝ» Παναγιώτης Μαργιές και ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου – Ενυδρείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιώργος Χατήρης συνοδευόμενος από τον βιολόγο Γεράσιμο Κονδυλάτο και τον ιχθυολόγο Ηλία Σαντορινιό.
Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και συλλογή δειγμάτων από τους κτηνίατρους Παναγιώτη Μαργιέ και Κατερίνα Κακαζιάνη, με τη συνδρομή της θαλάσσιας βιολόγου Παρασκευής Λουϊζίδου.
Τα δείγματα που συλλέχθηκαν εστάλησαν στα αρμόδια Εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.
Η περίπτωση του ζιφιού στην Κρεμαστή της Ρόδου δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα θανάτωσης θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού.
«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στο στομάχι του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του» ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής η κ. Κομνηνού.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, δήλωσε από την πλευρά του: «Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται επικίνδυνα. Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο θάλασσα, που θεωρείται μία από τις πιο επιβαρημένες περιοχές παγκοσμίως. Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε στάση ζωής και καθημερινές συνήθειες για να δώσουμε μια ευκαιρία στις ελληνικές θάλασσες και τα υπέροχα είδη που φιλοξενούν. Άλλωστε κάθε μικρή νίκη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
30/4/2022 Ζιφιός εκθαλασσώθηκε νεκρός στη παραλία Κρεμαστή της Ρόδου
Νωρίς το μεσημέρι ενημερώθηκε η Καθ. Αναστασία Κομνηνού από τη Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ από το Ενυδρείο της Ρόδου και το λιμεναρχείο ότι έχει εκθαλασσωθεί ένα νεκρό κήτος στη παραλία της Κρεμαστής ΒΔ της πόλης της Ρόδου. Αμέσως, μετέβη επιτόπου κλιμάκιο από το Κεντρικό λιμεναρχείο, ο διευθυντής του Ενυδρείου κος Γιώργος Χατίρης, ο βιολόγος Γεράσιμος Κονδυλάτος από το ενυδρείο της Ρόδου καθώς και ο Παναγιώτης Μαριές, Κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Αρίων για να κάνουν αυτοψία.
Το κήτος ήταν μια ραμφοφάλαινα Ziphius cavirostris με 5 μέτρα και 30 εκατοστά. Εξωτερικά δεν φέρει κάποιες κακώσεις εκτός από φυσικές εκδορές επιφανειακές.
Διενεργείται από τον κτηνίατρο η νεκροτομή και η συλλογή δειγμάτων για να βρεθούν τα αίτια θανάτου του ζιφιού μετά από αναλύσεις και μελέτη που θα γίνει σε αρμόδιο τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι ζιφιοί αναζητούν τροφή σε βάθη μέχρι και 3000 μέτρα και η θαλάσσια περιοχή της Ρόδου είναι μέσα στις περιοχές του ενδιαιτήματος τους. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας ενημέρωσαν και υποστήριξαν το έργο της δειγματοληψίας του θαλάσσιου θηλαστικού.
—–
30/4/2022 A beaked whale Ziphius cavirostris was stranded dead on the beach of Kremasti in Rhodes, Greece.
Early noon, Prof. Anastasia Komnenou from the Veterinary School of the Aristotle University of Thessaloniki and the ARION Cetaceans Rescue and Rehabilitation Research Center was notified by the Aquarium of Rhodes and the local Port Authority that a whale was stranded dead at Kremasti beach in Rhodes island, South Aegean Sea, Greece. Immediately, a team of officials and scientists from the Rhodes Central Port Authority, the director of the Aquarium Mr. George Hatiris, the biologist Gerasimos Kondylatos from the Aquarium of Rhodes as well as Panagiotis Maries, Veterinarian and member of the Network of Veterinarians of @
ARION.org went to the field.
The mammal was a beaked whale Ziphius cavirostris with 5 meters and 30 centimeters. Externally the marine mammal does not have any injuries other than natural superficial abrasions.
The veterinarian performs the autopsy and the collection of samples to find the causes of death of the beaked whale after analyzes and study that will be done in a competent department of the Veterinary School of the Aristotle University of Thessaloniki, Greece.
#Ziphius_cavirostris are seeking food at depths of up to 3000 meters and the sea area of Rhodes is within their habitat. We warmly thank those who informed us and supported the marine mammal sampling effort.
30 Απριλίου 2022 – Να υπενθυμίσουμε το σχετικό δημοσίευμα του RodosToday
Νεκρή η φάλαινα ζιφιός στην παραλία Κρεμαστής