“Η επίσκεψή μου στη Χάλκη, την Τήλο, και τη Σύμη με γέμισε αισιοδοξία για τις προοπτικές που διανοίγονται σε κάθε τόπο της πατρίδας μας”
Παράδειγμα οι ακρίτες σε Τήλο, Χάλκη και Σύμη για ένα αειφόρο μέλλον
Εντυπωσιάστηκε από Χάλκη, Τήλο και Σύμη η Σακελλαροπούλου: Στα διαμάντια των Δωδεκανήσων είδα την περηφάνια των ανθρώπων
Ολόκληρη η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας
“Ακριτικά νησιά με σπάνια ομορφιά, πλούσια πολιτισμική παράδοση, ασύγκριτη αρχιτεκτονική, καθημερινότητα εναρμονισμένη με τους ρυθμούς της φύσης. Και ταυτόχρονα πεδία εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, χώροι που υποδέχονται την καινοτομία και την έρευνα με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη.
Η επίσκεψή μου στη Χάλκη, την Τήλο, και τη Σύμη, με αφορμή την επέτειο της υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους Συμμάχους, αφετηρία της ενσωμάτωσής τους στον εθνικό κορμό, με γέμισε αισιοδοξία για τις προοπτικές που διανοίγονται σε κάθε τόπο της πατρίδας μας, όταν αξιοποιεί τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητά του και κινητοποιεί τις δυνάμεις του προς τις κατευθύνσεις τις οποίες υπαγορεύουν οι σύγχρονες ανάγκες.
Eίδα στην πράξη τον σεβασμό κατοίκων και τοπικών παραγόντων προς τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα. Από το φωτοβολταϊκό πάρκο της Χάλκης ως το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, παρακολούθησα την επιτυχημένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους αυτονομία μέσω της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, να διαχειριστούν τα απόβλητα με τρόπο που να μην αφήνουν αποτύπωμα στο περιβάλλον, να ενισχύσουν την τοπική οικονομία με στόχευση στην αειφόρο ανάπτυξη. Η διεθνής αναγνώριση της Τήλου ως του πρώτου πράσινου νησιού της Μεσογείου είναι το επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών.
Στη σύντομη επίσκεψή μου στα μικρά αυτά διαμάντια των Δωδεκανήσων είδα την περηφάνια των ανθρώπων για όσα έχουν επιτύχει, το βάθος στο οποίο κατανοούν τον πολύπλοκο και πολυεπίπεδο χαρακτήρα των περιβαλλοντικών ζητημάτων, την αποφασιστικότητα με την οποία αναπτύσσουν στρατηγικές και συγκροτούν δράσεις για την αντιμετώπισή τους, την πίστη τους σ’ ένα βιώσιμο μέλλον. Μια πίστη που εμπνέει, δίνει παραδείγματα, ανοίγει δρόμους”