Κίνδυνο "black out" διαβλέπουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Ρόδου
Ρόδος

Κίνδυνο “black out” διαβλέπουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Ρόδου

 

Oι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Ρόδου προειδοποιούν για κίνδυνο «Μπλακ άουτ»

Ανοικτή επιστολή – Τι καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ “ΖΕΥΣ”

Όλοι γνωρίζουμε πως η βαριά βιομηχανία της χώρας από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι ο τουρισμός.

Το νησί της Ρόδου εδώ και δεκαετίες αποτελεί την ναυαρχίδα του κλάδου και συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.

Η Ρόδος απορροφά ετησίως σημαντικά κονδύλια δημιουργίας, ανάπτυξης και συντήρησης υποδομών που είναι απαραίτητα για τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις που προϋποθέτει η φιλοξενία εκατομμυρίων επισκεπτών.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια είναι μείζονος σημασίας και προβληματίζει την τοπική κοινωνία και οικονομία εδώ και δεκαετίες.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες αυτές με την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς από τα 66kv στα 150kv και την κατασκευή και λειτουργία του νέου ΘΗΣ στην Νότια Ρόδο ονομαστικής ισχύος 120MW.

Παρόλα αυτά οι ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των τελευταίων ετών δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τόσο την επάρκεια όσο και την ασφάλεια του δικτύου παρά τις επενδύσεις που έγιναν και αναφέραμε παραπάνω και δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

Ενδεικτικά το 2021 η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας στα 235ΜW- εν μέσω πανδημίας- καταρρίπτοντας κάθε ιστορικό προηγούμενο ,όταν η ονομαστική ισχύς του συνόλου των θερμικών μονάδων διαμορφώνεται σήμερα στα 318MW ενώ η πραγματική ισχύς δεν ξεπερνάει τα 270ΜW σε ιδανικές συνθήκες.

Την ώρα που συντάσσεται αυτή η επιστολή η λειτουργική ικανότητα των μονάδων του ΑΗΣ και τα προβλήματα αξιοπιστίας του νέου ΘΗΣ ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία και διάθεση του συνόλου των μονάδων του, δικαιολογούν τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα λειτουργικά και τεχνικά θέματα του νέου ΘΗΣ που επισημάνθηκαν από το τεχνικό προσωπικό του σταθμού από τις πρώτες μόλις μέρες λειτουργίας του, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί με αποτέλεσμα το σύνολο των μονάδων να τίθενται αιφνιδίως εκτός λειτουργίας- όπως στις 04-05-2022- καθιστώντας τον κίνδυνο BLACK OUT πολύ πιθανό.

Στον αντίποδα, η κατάσταση του ΑΗΣ που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της παραχθείσας ισχύος είναι κατά γενική ομολογία απελπιστική.

Η παλαιότητα των μονάδων και η ελλιπέστατη συντήρηση και εγκατάλειψη τους έχουν καταστήσει την λειτουργική ικανότητα τους επισφαλή και παράλληλα επικίνδυνη για την ασφάλεια του προσωπικού όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα σε πλήθος επιστολών.

Αυτό αποδεικνύεται και από την συνεχή μείωση της πραγματικής ισχύος των μονάδων του ΑΗΣ , με τις Pielstic να λειτουργούν με μειωμένη απόδοση κατά 17% και την Sulzer κατά 20%.

Στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε σε παλαιότερο ερώτημα μας σε ότι αφορά τον κλάδο που θα είναι αρμόδιος για την ανάθεση, την διεκπεραίωση και την προτεραιοποίηση των καθημερινά επισυναπτόμενων βλαβών.

Αρμόδιος είναι ο κλάδος υποστήριξης ή ο κλάδος ΑΗΣ Σορωνής;

Όσον αφορά τις προγραμματισμένες συντηρήσεις, αυτές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, παρόλο που η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά.

Για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάθεση των προγραμματισμένων συντηρήσεων και πλημμελής εκτέλεση των συντηρήσεων αυτών.

Χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση στην επισκευή του Α/Σ Νο4 (27ΜW) που ενώ κρίνεται απαραίτητος βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Νοέμβριο του 2019.

Η καθυστέρηση αυτή δε, οδηγεί συνεχώς σε απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους αναδόχους.

Η επίγνωση της κατάστασης και οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, καλύπτουν τις κακοτεχνίες και παραλήψεις των εργολάβων και καθιστούν τις μονάδες διαθέσιμες, παρά τα όποια χρόνια και καθημερινά προβλήματα αψηφώντας σοβαρά θέματα ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η απουσία μόνιμου ηλεκτροσυγκολλητή καθυστερεί την διεκπεραίωση πλήθους βλαβών και απαραίτητων εργασιών για

την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των μονάδων πράγμα που ξεπερνάει κάθε λογική.

Είναι ανέκδοτο ένα ολόκληρο νησί ενεργειακά αυτόνομο να μην διαθέτει ηλεκτροσυγκολλητή!!!

Όλα αυτά τα θέματα εγείρουν ερωτηματικά και οι ευθύνες αργά ή γρήγορα θα αποδοθούν σε πολλαπλούς αποδέκτες.

Να είστε βέβαιοι πως η τοπική κοινωνία δεν θα επιδείξει αντίστοιχη ανοχή με την δική μας- όταν βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα ηλεκτροδότησης- λόγω της κωλυσιεργίας που συστηματικά και παρά τις συνεχείς μας παρεμβάσεις επιδεικνύεται.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ                                     ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ