Η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει και η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την ασφάλεια στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς σε ένα COVID free καλοκαίρι.
Οι μάσκες προστασίας έπεσαν και ήρθαν αυτές της… θαλάσσης. Το πρώτο… covidfree καλοκαίρι ξεκίνησε.
Η «απόβαση» χιλιάδων τουριστών, φέρνει «κάθοδο» εκατοντάδων αστυνομικών στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Από το «πάρεργο» της επίβλεψης των μέτρων κατά τη διασπορά του κορωνοϊού, οι αστυνομικοί επιστέφουν στο… φυσικό τους έργο, αυτό της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Μετά την επίσημη λήξη των περιοριστικών μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. οργανώνει το σχέδιο μεταφοράς δυνάμεων στους προορισμούς, που αναμένεται πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Πάρος και άλλα νησιά, θα μετατραπούν σε κέντρα επιχειρήσεων, με την αστυνομία να επιβλέπει αυτή τη φορά, όχι την τήρηση περιοριστικών μέτρων, αλλά κλοπές, τροχονομικές παραβάσεις, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση και κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές.
Στο στόχαστρο, θα βρεθούν για ακόμα μια χρονιά και τα παράνομα πριβέ πάρτι, η «μόδα» του κορωνοϊού, που ήρθε για να μείνει, αποτελώντας πλέον ανεξέλεγκτη εστία παραβατικότητας. Επιπλέον προσωπικό, ασύρματες κάμερες, drone και αυξημένες περιπολίες, θα επιστρατευτούν μεταξύ άλλων από τις αρχές, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η… μεταφορά της εγκληματικότητας, από την ηπειρωτική, στη νησιωτική χώρα.
Διπλάσιοι αστυνομικοί σε προορισμούς και πύλες εισόδου
Συνολικά 1.389 αστυνομικοί, θα κατευθυνθούν στις εισόδους και εξόδους της χώρας και στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.
Με 67 ενισχύεται η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, που ιδρύθηκε την περσινή σεζόν, 73 επιπλέον αστυνομικοί θα βρεθούν στη Σαντορίνη, 68 θα τοποθετηθούν στο Ηράκλειο και 59 στα Χανιά.
Στη Ζάκυνθο, όπου κάθε καλοκαίρι καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές από ανεξέλεγκτους τουρίστες, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά, θα βρεθούν 63 αστυνομικο, 42 θα μετακινηθούν στη Κέρκυρα, 70 στη Ρόδο, 33 στην Κω και 31 στη Πάρο.
Εκτός από τους νησιωτικούς προορισμούς όμως, λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστικών αφίξεων, μεγάλη αναμένεται να είναι η αστυνομική παρουσία και στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έχει ήδη ενισχυθεί με 155 πρόσθετους αστυνομικούς, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 95, ενώ επιπλέον 30 αστυνομικοί τοποθετήθηκαν στον Προμαχώνα.
«Ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και ο τουρισμός συνδέεται άρρηκτα με το αίσθημα ασφαλείας των ξένων και των Ελλήνων τουριστών. Κανείς δεν πηγαίνει κάπου εάν φοβάται, κανείς δεν πηγαίνει κάπου εάν αισθάνεται ανασφαλής.
Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Τουρισμού, με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσφέρουμε ασφάλεια για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Αυξήσαμε κατά 50% την αστυνομική παρουσία -1389 επιπλέον αστυνομικούς- στις εισόδους και εξόδους της χώρας και σε τουριστικούς προορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Drone και κάμερες κατά της εγκληματικότητας
Γαλλοαλγερινοί κλέφτες πολυτελών ρολογιών, ρομά πορτοφολάδες, διακινητές κοκαΐνης. Κάθε εγκληματική δραστηριότητα που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στο νησί των ανέμων, αλλά και κάθε νέα που θα κάνει την εμφάνιση της το φετινό καλοκαίρι, θα βρεθεί στο στόχαστρο της ενισχυμένης Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, οι σπείρες «ποντικών» έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται, με τις πρώτες διαρρήξεις να καταγράφονται σε πολυτελείς κατοικίες του νησιού. Ανάμεσα στα θύματα των διαρρηκτών και η Μαρίνα Πατούλη, που είδε το χρηματικό ποσό των 8.500 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, να «κάνουν φτερά» από το σπίτι της.
Όπως και το καλοκαίρι του 2021, τουλάχιστον 40 ασύρματες κάμερες θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, από σοκάκια, παραλίες και άλλα πολυσύχναστα σημεία του νησιού, ενώ το ίδιο θα κάνουν από αέρος και drones τα οποία θα επιστρατευτούν για να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών. Η Υποδιεύθυνση χωρίζεται στα τμήματα Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας-Αλλοδαπών, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, των τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων και παράνομη μετανάστευση.
Prive party στα όρια της νομιμότητας
Πασίγνωστοι dj, δυνατή μουσική, όμορφες γυναίκες, σκληρά ναρκωτικά. Τα ιδιωτικά πάρτι μέχρι τελικής πτώσης σε βίλες και πολυτελή σκάφη της Μυκόνου, αναμένεται να βρεθούν και το φετινό καλοκαίρι στο στόχαστρο των αρχών. Η «μόδα» φαίνεται ότι έγινε μονιμότητα μετά το τέλος των περιορισμών, με χιλιάδες επισκέπτες να αναζητούν εναλλακτική διασκέδαση στα όρια της νομιμότητας, πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτή τη φορά οι ελεγκτικές αρχές, θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων σε φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών, φοροδιαφυγής και παράβασης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Επιχειρηματίες του νησιού, απευθύνουν έκκληση στις αρχές, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό που αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις. «Είναι πιο εύκολο για τις φορολογικές αρχές να ελέγξουν αν κάποιος δεν έχει κόψει μια απόδειξη σε ένα νομίμως λειτουργών κατάστημα, παρά να πάνε να ψάξουν να βρουν ποιος κάνει παράνομα πάρτι στις βίλες και αποκομίζει υπερκέρδη χωρίς να δηλώνει τίποτα απολύτως και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους του. Θα είναι δύσκολα και φέτος για μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Χώρας Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος.
«Πριβέ» προσκλήσεις αξίας χιλιάδων ευρώ, εξασφαλίζουν σε επιλεγμένους τουρίστες πρόσβαση σε κάθε λογής διασκέδαση, που αρκετές φορές περιλαμβάνει ακόμα και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα οι «ανώνυμοι» διοργανωτές, τοποθετούν «αχυράνθρωπους» με έδρα το εξωτερικό ως μισθωτές στους επίμαχους χώρους, με αποτέλεσμα οι αρχές να αδυνατούν να τους εντοπίσουν. «Αυτοί οι «κύριοι» θα έλεγα, το κάνουν πολύ οργανωμένα. Δείχνουν κάποιες μισθώσεις με ανθρώπους οι οποίοι είναι εξωτερικού, άρα το πρόστιμο ουσιαστικά δεν εισπράττεται», επισημαίνει ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Γιάννης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι: «Βίλες και ιδιωτικοί χώροι μετατρέπονται σε κέντρα διασκέδασης, χωρίς να πληρούν καμία νομιμότητα, χωρίς να έχουν καμία άδεια λειτουργίας και ουσιαστικά δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε εμάς του επιχειρηματίες που έχουμε ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο».
Ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών που θα βρεθούν στη Μύκονο για το καλοκαίρι, θα επιφορτιστούν και με την επίβλεψη, για παραβατικές συμπεριφορές στα «κλειστά» πάρτι του νησιού. «Φέτος ακόμη η Υποδιεύθυνση δεν έχει στελεχωθεί, ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Δεν μπορεί να μπει η αστυνομία μέσα σε οικία, χρειάζεται να υπάρχει δικαστικός λειτουργός. Γνωρίζετε ότι στη Μύκονο έχουμε μια ειρηνοδίκη, η οποία πολλές φορές απουσιάζει. Άρα αυτό δεν είναι εφικτό», τονίζει ο Γιάννης Θεοχάρης. Οι επιχειρηματίες στο χώρο της διασκέδασης, αναμένουν την «απόβαση» αστυνομικών στο νησί, καθώς όπως αναφέρουν ότι ήδη από τις αρχές Μαΐου, καταγράφονται αρκετά ανεξέλεγκτα ιδιωτικά πάρτι σε μυστικές τοποθεσίες της Μυκόνου.
Πηγή ieidiseis.gr
Γράφει ο Γιώργος Πρωτοψάλτης