Ομιλία Ιωάννη Παππά, για το σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Πολιτική

Ομιλία Ιωάννη Παππά, για το σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ομιλία παρέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, στη Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο είναι και εισηγητής με θέμα: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413 του Συμβουλίου»
Ο κ. Παππάς τόνισε πως παρά τις πολλαπλές κρίσεις που διανύουμε η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως η επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου – Μαΐου με όριο τα 600 ευρώ και η νέα επιδότηση καυσίμων.
Αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και στην σθεναρή αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Σημείωσε πως «Όπως αναφέρεται και στο σχέδιο νόμου στόχο έχει την αντιμετώπιση της απάτης, της πλαστογραφίας, της παραχάραξης και άλλων αξιόποινων πράξεων, που αφορούν στα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών, προκειμένου να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα η ψηφιακή οικονομία και να διευκολυνθεί η διάδοση της καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογιών ή ψηφιακών πληρωμών» ενώ η υφιστάμενη νομοθεσία εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας.»
Επίσης τόνισε πως στο άρθρο 13 του σχεδίου νόμου επαναφέρονται οι ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της φθοράς ψηφιακών δεδομένων οι οποίες καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα του Ιουλίου του 2019 αν και είχαν ενσωματωθεί στον προσχύσαντα Ποινικό Κώδικα σε εναρμόνιση με τα άρθρα 3 έως 6 της Οδηγίας 2013/40/ΕΕ.
Σε ότι αφορά τη μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 541/2017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δημιούργησε ασάφειες οι οποίες με το παρόν σχέδιο νόμου αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται.
  • αντιμετωπίζεται το ζήτημα της υποκίνησης στη διάπραξη ορισμένης τρομοκρατικής ενέργειας υπό την μορφή οποιασδήποτε συνέργειας ή συμμετοχικής δράσης
  •  διευρύνεται το αξιόποινο της απειλής με τέλεση τρομοκρατικής πράξης και όταν λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ιδιωτικής επικοινωνίας
  •  προβλέπεται η αφαίρεση υλικού από το διαδίκτυο που συνιστά δημόσια υποκίνηση σε τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας σε συμμόρφωση με το άρθρο 21 παρ.1 εδ.β’ της Οδηγίας.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην τυποποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτοτελές αδίκημα του Ποινικού Κώδικα, αναφέροντας πως με την προτεινόμενη ρύθμιση τυποποιείται ως αξιόποινη πράξη που προσβάλλει τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ζωής και ελευθερίας και υπό προϋποθέσεις και της ανηλικότητας, η μη συναινετική κοινολόγηση ή η ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικών εικόνων ή οπτικοακουστικού υλικού που ανάγονται στη γενετήσια ζωή του παθόντος, ακόμα και αν αυτές δημιουργήθηκαν με τη συναίνεσή του.
Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς «Η εν λόγω συμπεριφορά συνιστά μορφή σύγχρονης κυβερνοβίας η οποία αποσκοπεί στο να εκθέσει, στιγματίσει και προσβάλλει τους αποδέκτες της. Είναι η πρώτη φορά που, όταν το θύμα από τη δημοσιοποίηση των εικόνων της γενετήσιας ζωής του, οδηγηθεί τελικά σε αυτοχειρία, το συγκεκριμένο αδίκημα γίνεται απόλυτο κακούργημα».
Κλείνοντας, ο κ. Παππάς τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή έκρινε ότι η επεξεργασία και συζήτηση που πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος και σε αυτό βοήθησε και η παρουσία συναδέλφων που είναι δικηγόροι στην επιτροπή και πως η συναίνεση μπορεί να υπάρξει για ένα νομοσχέδιο το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στα σύγχρονα νομικά δεδομένα, στην εποχή και τις προκλήσεις της ενώ απαντάει σε κοινωνικά προβλήματα και αντιμετωπίζει αποφασιστικά χρόνιες παθογένειες.