Η Δ.Ε. Ιαλυσού το έτος 1999 υδροδοτείτο από μία δεξαμενή στην περιοχή ΚΟΚΙΑΤΑ δυναμικότητας 2000 κυβικών μέτρων .
Άμεσα κατασκευάστηκε νέα δεξαμενή το 2000 στην περιοχή ΚΑΤΑΡΤΙ δυναμικότητας 1.200 κυβικών μέτρων.
Το έτος 2001 παραδόθηκε η νέα κεντρική δεξαμενή δυναμικότητας άνω των 3000 κυβικών μέτρων, καθώς και μια μεταλλική δεξαμενή 400 κυβικών μέτρων στην περιοχή ΤΣΑΪΡΙ.
Έτσι η Δ.Ε. Ιαλυσού από 2000 κυβικά μέτρα έχει δυνατότητα εδώ και 20 χρόνια στα 6.600 κυβικά μέτρα δεξαμενισμού ύδατος .
Επίσης συνδέθηκαν όλες οι δεξαμενές μεταξύ τους με αντίστοιχα νέα δίκτυα ύδρευσης σε όλο το μήκος της πόλης Ιαλυσού καθώς και περιμετρικά .
Οι γεωτρήσεις ενισχύθηκαν με ανόρυξη 15 νέων στα όρια της Δ.Ε. Ιαλυσού καθώς και 7 επιπλέον σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας .
Ωστόσο προβλέφθηκε ότι θα υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα υδροδότησης λόγω υπεράντλησης ή υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Σχεδόν όλα τα ανωτέρω έργα έγιναν από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, του Δήμου Ιαλυσού ή χρηματοδοτούμενα με την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ συμπεριληφθεί η Δ.Ε. Ιαλυσού στην μελέτη του φράγματος Γαδουρά ούτε στη πρώτη ούτε στην δεύτερη φάση υδροδότησης της πόλης μας από τους τότε μελετητές ή κυβερνώντες του τόπου .
Ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και άμεσα εκπονήθηκαν οι μελέτες με φορέα την ΔΕΥΑ Ρόδου και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.696.000€.
Η μελέτη προβλέπει στην ενίσχυση της υδροδότησης από το ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ και σύνδεση σε φρεάτιο περιοχή ΤΣΑΪΡΙ και δεξαμενής ΑΣΓΟΥΡΟΥ.
Τα κυριότερα έργα αφορούν :
-Κατασκευή δικτύου βαρύτητας διατομής Φ500 μήκους 310μ.
-Κατασκευή δικτύου βαρύτητας διατομής Φ450 μήκους 1000μ.
-Κατασκευή καταθλιπτικού δικτύου διατομής Φ450 μήκους 1830μ.
-Αναβάθμιση υφισταμένου αντλιοστασίου με τοποθέτηση νέων 6 αντλιών και επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την λειτουργία.
-Κατασκευή δικτύων διανομής από Φ200 και Φ110.
Το αποτέλεσμα είναι η ΜΕΤΑΦΟΡΑ 750 κυβικών μέτρων την ώρα , δηλαδή 18000 κυβικών μέτρων ημερησίως από το Φράγμα Γαδουρά αντί των 4000 κυβικών μέτρων ημερησίως απο τις γεωτρήσεις στην Καλλιθέα .
Εκτός από την Δ.Ε. Ιαλυσού έχει γίνει πρόβλεψη για υδροδότηση και τμήματος στα όρια της Δ.Κ. Καλυθιών καθώς και στο ΤΣΑΪΡΙ και περιοχή Αγία Βαρβάρα.
Οι γεωτρήσεις που δεν θα χρησιμοποιούνται θα ενισχύσουν την Δ.Ε. Καλλιθέας, Παστίδας και Κρεμαστής που είχε προβλεφθεί σύνδεση με φρεάτιο στην οδό Ιερέα Παπαγιάννη στην Ιαλυσό.
Το έργο ολοκληρώθηκε κατά 99%.
Υπολείπεται η σύνδεση με την ΔΕΗ – επαύξηση ρεύματος για να τεθεί σε λειτουργία σε 1 μήνα.
Η σύμβαση υπογράφτηκε 29/6/2020 επί προεδρίας κ. Μανέττα Βασίλη , συνεχίσθηκε εντατικά από τον πρόεδρο κ. Καμπούρη Γιάννη , τον αντιπρόεδρο κ. Σπυρόπουλο Σπύρο και τον Γενικό Διευθυντή κ. Υψηλάντη Γιώργο , τους εργαζόμενους , το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και την εργοληπτική εταιρία Γρ. Λεριάς- ΑΤΕ τους οποίους ευχαριστώ θερμά .
Επίσης ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο και σημερινό πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη για την συμβολή του καθώς και για την ένταξη συμπληρωματικής σύμβασης ύψους αξίας 57.263€ από ίδιους πόρους , στις 7/4/2022, που αφορά μετατροπές στην δεξαμενή Ασγούρου και μεταλικής δεξαμενής καθώς και Κεραμιδένιας για την πλήρη λειτουργία του έργου.
Κλείνοντας , μετά τιμής ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την σπουδαία ένταξη και χρηματοδότηση του ανωτέρω έργου στο ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2014-2020.
Αυτό το έργο που έγινε αθόρυβα, χωρίς μεγαλοστομίες , δίνει οριστικά λύση στα προβλήματα επάρκειας , υδροδότησης και ποιότητας νερού.
Ευχόμαστε και λύση στην οικιακή τιμή για την Δ.Ε. Ρόδου και την Δ.Ε. Ιαλυσού που πληρώνουν από το 2011 διπλάσια τιμή σε ύδρευση , αποχέτευση , τέλος έργων και Φ.Π.Α. σε σχέση με το υπόλοιπο νησί .
Η πρόεδρος της Δ.Κ. Ιαλυσού, Στεφανία Στάγκα.