Κ.Σακελλαροπούλου από Ρόδο: Πίστη στο Διεθνές Δίκαιο
Πολιτική

Κ.Σακελλαροπούλου από Ρόδο: Πίστη στο Διεθνές Δίκαιο (video)

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

«Η διευθέτηση των αμφισβητήσεων μεταξύ των χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αντίβαρο σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού

 

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για σύνθημα ή για ευχολόγιο, κενό περιεχομένου, αλλά για μια βαθιά πεποίθηση και στάση που χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική και διασφαλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που διαχρονικά σεβόμαστε και υπηρετούμε».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «σε μία περίοδο κατά την οποία το διεθνές δίκαιο και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του βάλλονται και καταπατώνται βάναυσα, όπως δυστυχώς καταδεικνύει η κατάφωρα αντίθετη σε αυτό ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του ως αντίβαρου σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού».

Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε πως «στη συγκρουσιακή εποχή μας, η ισχυρή απάντηση σε κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης είναι άμεσα συναρτώμενη με την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο και τους εφαρμοστέους κανόνες του. Και αυτό το μήνυμα φιλοδοξεί να εκπέμψει το συμπόσιο».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «ο τόπος και η θεματική του συμποσίου φέρουν στη συγκυρία που διανύουμε ένα ισχυρό συμβολικό αποτύπωμα. Στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, σήμερα, ενώ η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται διατυπώνοντας έωλους και αστήρικτους ισχυρισμούς και αμφισβητώντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η επιστημονική συζήτηση για τα 40 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Ειδικότερα σημείωσε ότι «τα θέματα που αναπτύσσονται στο συμπόσιο, όπως της οριοθέτησης και ειρηνικής επίλυσης των θαλασσίων διαφορών και της δικαιοδοσίας ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές, συνιστούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδίως των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η νομική ακριβολογία στα πεδία αυτά, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς δεσμεύσεις, υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ