Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Β. Καμπουράκη στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε,
Είναι πάντα μεγάλη χαρά και τιμή να σας έχουμε κοντά μας και κάθε επίσκεψή σας είναι
για μας εδώ στο ακριτικό Αιγαίο πηγή δύναμης, ενθάρρυνσης κι αυτοπεποίθησης.
Σας ευχαριστούμε που είστε και σας νιώθουμε πάντα κοντά μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Ρόδος μας φιλοξενεί το Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής Ρόδου – Καστελόριζου για τα 40 χρόνια της Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης του Montego Bay του 1982.
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων για την πρωτοβουλία αυτή που μας δίνει την ευκαιρία, σε μια συγκυρία με έντονη γεωπολιτική φόρτιση, να φιλοξενήσουμε έναν ακαδημαϊκό διάλογο υψηλού κύρους για θεμελιώδεις έννοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, η αιγιαλίτιδα ζώνη, οι πρόνοιες για τα νησιά, η ανοικτή θάλασσα και ο εθνικός εναέριος χώρος.
Συνεπώς η διεξαγωγή του Συμποσίου εδώ, στο ακριτικό Αιγαίο, με την παρουσία μάλιστα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει και εξαιρετικά συμβολική σημασία αλλά και πολύ ουσιαστική συνεισφορά.
Αφενός επιβεβαιώνει πως είμαστε όλοι σε εγρήγορση για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Κι αυτό έχει τεράστια αξία για εμάς τους νησιώτες που ζούμε την καθημερινότητα των προκλήσεων.
Αφετέρου, πιστοποιεί πως η πολιτική της χώρας μας βασίζεται και καθοδηγείται από αρχές και αξίες. Είμαστε προσηλωμένοι στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας, ως προϋποθέσεις για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία.
Αυτό το θέλουμε πρωτίστως εμείς οι νησιώτες. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή γειτονιά, θεμελιωμένη στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Γιατί πιστεύουμε πως αυτό είναι προς το συμφέρον το δικό μας αλλά και όλων των λαών της περιοχής.
Από κει και πέρα, είναι σαφές πως η ασφάλεια και η ευημερία είναι έννοιες αλληλένδετες και αλληλοτροφοδοτούμενες. Με εμπεδωμένο το αίσθημα ασφάλειας για κατοίκους και επισκέπτες, η Ρόδος όπως και όλα τα νησιά του ακριτικού Αιγαίου καταρρίπτουν φέτος κάθε τουριστικό ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη, δουλειές, τζίροι, εισοδήματα, που συντελούν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της συνοχής μας.
Γι’ αυτό κι εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε ως σταθερό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και το να κερδίζουμε κάθε χρόνο εκατομμύρια φίλους της Ρόδου. Πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη, ο τουρισμός στον οποίο πρωταγωνιστούν δυναμικά και η Ρόδος και το Καστελόριζο και όλα τα νησιά μας, είναι και μια μορφή διπλωματίας των λαών. Συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση, στην υπέρβαση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, ενισχύει την αποδοχή των εθνικών θέσεων στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Πάνω σε αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να χτίσουμε. Και για το Καστελόριζο που είναι στο επίκεντρο του εθνικού ενδιαφέροντος αλλά και για όλα τα νησιά μας. Γι’ αυτό και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αξιοποιώ κάθε βήμα για να εκπέμψω ένα σταθερό μήνυμα: Προτεραιότητα για τα νησιά μας είναι η ανάπτυξη. Οι επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι σε αυτές που δημιουργούν οικογένειες.
Τα νησιά μας έχουν κοσμοπολίτικη αντίληψη, μακρά εμπορική παράδοση, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και μια προνομιακή γεωγραφική θέση με σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρονται σε πολλούς τομείς. Αυτό που χρειάζεται να αποτελέσει αντικείμενο μιας πραγματικά εθνικής στρατηγικής είναι η δημιουργία κινήτρων, φορολογικών κατά κύριο λόγο, όπως και η διαμόρφωση εργαλείων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, ώστε το Καστελόριζο μαζί με όλα τα νησιά μας να αποτελέσουν πόλο επενδύσεων, κόμβο επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.
Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα της ακριτικής νησιωτικότητας.
Επίσης, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα που δείχνουν το δρόμο. Μπορούμε να τα ακολουθήσουμε, βοηθώντας προηγουμένως την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει πως εδώ το διακύβευμα δεν είναι μόνο εθνικό, είναι ευρωπαϊκό. Για να είναι κανόνας η ασφάλεια, η ευημερία και ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας των νησιών μας χρειάζονται και εξαιρέσεις που να δίνουν αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Ειδικά όταν είναι έκτακτες οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα και απαιτούνται έκτακτα μέτρα για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να απευθυνθώ σήμερα σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο
και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου.