Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία παρά την υψηλή συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας, παραμένει σταθερά η τελευταία στις χρηματοδοτήσεις, μεταξύ των 13 Περιφερειών, έθεσε η δημοσιογράφος Ρένα Παυλάκη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ρόδος Παλάς, με κύριους ομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Πρόεδρο του ΟΕΕ, Κωνσταντίνο Κόλλια.
Σημειώνεται ότι λαμβανομένων υπόψιν των κριτηρίων του πληθυσμού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το Νότιο Αιγαίο κατατάσσεται στην 9η θέση, κατά συνέπεια, αντίστοιχες θα έπρεπε να είναι και οι χρηματοδοτήσεις.
«Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τις περιοχές που έχουν μείνει πίσω, αλλά και τις περιοχές που έχουν τεράστια επιτυχία, συνεπώς παγκόσμιο brand name, να διατηρήσουν αυτό το μερίδιο στη διεθνή αγορά»
Η δημοσιογράφος απηύθυνε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη το ερώτημα εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει ένα Ειδικό Πρόγραμμα που να καλύπτει τη διαφορά και να αποκαθιστά την αδικία σε βάρος του Νοτίου Αιγαίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το Υπουργείο εξετάζει χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι «για να κρατήσεις τον ρυθμό ανάπτυξης και να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει σε μια πορεία ανάπτυξης, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τις περιοχές που έχουν μείνει πίσω, αλλά και τις περιοχές που έχουν τεράστια επιτυχία, συνεπώς παγκόσμιο brand name, και οι οποίες χρειάζονται βοήθεια, για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτό το μερίδιο στη διεθνή αγορά και να αναπτυχθούν πλέον, όχι ποσοτικά, αλλά ποιοτικά».
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε:
«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά, πώς θα βρούμε πόρους οι οποίοι να κατευθύνονται όχι σε αυτούς που , για διάφορους λόγους, έχουν χαμηλότερη αναπτυξιακή πορεία και πρέπει να καλύπτουν το χαμένο έδαφος, αλλά και γι αυτούς που έχουν αναπτυξιακή δυναμική και πρέπει να φροντίσουμε να τη διατηρήσουν. Σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών, για μας αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι για να κρατήσεις τον ρυθμό ανάπτυξης και να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει σε μια πορεία ανάπτυξης, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τις περιοχές που έχουν μείνει πίσω και έχουν δυνατότητα ανάπτυξης, αλλά και τις περιοχές που έχουν τεράστια επιτυχία, συνεπώς παγκόσμιο brand name, και οι οποίες χρειάζονται βοήθεια, στις υποδομές τους προπαντός, για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτό το μερίδιο στη διεθνή αγορά και να αναπτυχθούν πλέον, όχι ποσοτικά, αλλά ποιοτικά. Διότι το μέλλον της ανάπτυξης στα νησιά μας, δεν είναι η ποσότητα. Το μέλλον της ανάπτυξης στα νησιά μας, είναι η ποιότητα. Η αύξηση του χρόνου παραμονής και της κατά κεφαλήν δαπάνης. Αυτά είναι τα κλειδιά για το μέλλον. Έχουμε κάποιες ιδέες και θα επανέλθουμε ως κυβέρνηση για να συζητήσουμε κάποια καινούργια εργαλεία προς αυτή η την κατεύθυνση».
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο
Την χθεσινή για εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», διοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ομιλητές ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, Partner, και επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδύσεων της Grant Thornton
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του 12ου Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.
Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών φορέων και πολύς κόσμος, λογιστές, φοροτεχνικοί και επιχειρηματίες.
Η χθεσινή ήταν η 8η από τις 14 συνολικά εκδηλώσεις που θα γίνουν ως το τέλος του χρόνου σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να κατανοήσουν τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, με ποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, ποιες ευκαιρίες δημιουργούνται γι αυτές, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ή Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι το επίσημο όνομά του, “γεννήθηκε” για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η οποία ήρθε χρονικά κοντά στην κρίση του ευρώ την προηγούμενη δεκαετία. Είναι ένας μηχανισμός που παραμένει επίκαιρος μπροστά στη νέα ενεργειακή κρίση του πολέμου, αφού δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενεργειακή μετάβαση. Η βασική προσδοκία από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι να αποτελέσει ένα “θετικό σοκ” φιλόδοξων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα προετοιμάσουν την χώρα μας για τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία μετά το σοκ της Covid το οποίο αργότερα διαδέχθηκε το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία. Η σωστή αξιοποίηση αναμένεται να συντελέσει στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων και την δημιουργία χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Πηγή RealVoice 99.5