Απογραφή: Ποια είναι η μόνη Περιφέρεια που αύξησε τον πληθυσμό της την 10ετία 2011 – 2021
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.
Σύμφωνα με τους αριθμούς η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία επέδειξε αύξηση πληθυσμού είναι αυτή του Νοτίου Αιγαίου.Συγκεκριμένα, το 2011 είχαν καταγραφεί 309.015 άνθρωποι, ενώ με τα νέα στοιχεία του 2021, πλέον καταγράφηκαν 324.542.
Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή.
Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές.Σ
Σύμφωνα με τους αριθμούς η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία επέδειξε αύξηση πληθυσμού είναι αυτή του Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το 2011 είχαν καταγραφεί 309.015 άνθρωποι, ενώ με τα νέα στοιχεία ρου 2011, πλέον καταγράφηκαν 324.542.
Αναλυτικά ο πίνακας με τις Περιφέρειες της Ελλάδας
Ανατροπή στις εκλογές με την απογραφή – Αλλάζουν περιφέρεια 16 έδρες
Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μετά την απογραφή του 2021 φέρνει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την δυνατότητα προκήρυξης εκλογών καθώς απομένει ακόμη ένα τυπικό ζήτημα, αυτό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο ΦΕΚ.
Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στην δεκαετία που διήλθε κατά 187.397 πολίτες.
Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.
ΤΟ ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί ανά νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Αυτό σημαίνει ότι άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες.
Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:.
Κερδίζουν έδρες
Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2, Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας +1.
Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.
Ποιές περιφέρειες χάνουν έδρες
Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας.
Έτσι, πλέον οι μονοεδρικές αυξάνονται κατά δύο αφού στις υπάρχουσες θα προστεθούν η Θεσπρωτία και η Καστοριά.
Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.
Είναι ενδεικτικό ότι η Κορινθία για μόλις 45 κατοίκους κατάφερε να διατηρήσει την 4η έδρα, όπως και η Ημαθία για 246 κατοίκους ενώ η μονοεδρική της Ευρυτανίας στην επόμενη απογραφή κινδυνεύει να μην υπάρχει αφού τυπικά βγάζει 0,7 της έδρας, καθώς και η μονοεδρική των Γρεβενών υπερβαίνει τη μία έδρα για 459 κατοίκους.