Παράταση στην αγωνιά για εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό, που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, αφού δεν πραγματοποιήθηκε το ραντεβού των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου με τον Πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος ήταν φιλοξενούμενος σήμερα στον Real Voice 99.5 στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» με τη Δέσποινα Κουλούμπρη και ενημέρωσε σχετικά με το ζήτημα: «Δυστυχώς δεν έγινε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν αδύνατο να γίνει η συνάντηση την Παρασκευή και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία τώρα με επιστολές και επικοινωνία που έχει αναλάβει και η ΓΣΕΕ, αλλά και εμείς, ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία χωρίς συνάντηση».
Όσο για τον στόχο αυτής της προσπάθειας ο κ. Εγγλέζος ήταν ξεκάθαρος:
«Η διαδικασία είναι να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, για όλους τους συναδέλφους. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ανοικτή γραμμή με το γραφείο του πρωθυπουργού, γίνονται κάποιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Δεν γνωρίζω αν θα γίνει κάποιο ραντεβού, εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους είναι ότι είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, ανά πάσα στιγμή».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ήταν σαφής ως προς τον χρονικό ορίζοντα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα:
«Το πράγμα θα έχει ξεκαθαρίσει σύντομα. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια απάντηση θετική ή αρνητική. Αυτό είπαν και στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ τον κ. Παναγόπουλο. Είμαστε σε μια σχετική αναμονή και αναβρασμό θα έλεγα, διότι για αρκετούς συναδέλφους είναι η τελευταία επιδότηση ανεργίας αυτό τον μήνα».
Ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε εξάλλου στην αναγκαιότητα να παραταθούν τα επιδόματα αυτά: «Καταλαβαίνεται ότι μέχρι τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου που θα ξεκινήσει η σεζόν, δεν θα έχουν κανένα άλλο εισόδημα. Πέρσι καταφέραμε με μια σειρά παρεμβάσεων, με βοηθήματα και επιδόματα να βοηθήσουμε αρκετά τους συναδέλφους. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα καταφέρουμε κάτι ανάλογο».
Παράλληλα περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και όσων εργάζονται στον τουρισμό: «Όντως οι συνάδελφοι έχουν μάθει να ζουν με δανεικά πριν την έναρξη της σεζόν, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν με την ακρίβεια κλπ, πιστέψτε με ότι μετά και από τα δύο χρόνια της πανδημίας, δεν θα μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει πλέον. Είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις. Υπάρχουν τρομακτικές ανάγκες για βοήθεια. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία δομή οργανωμένη να παρέχουμε τέτοια βοήθεια, το μόνο που κάνουμε είναι να ερχόμαστε σε επαφή με τις οργανωμένες δομές της περιφέρειας, τα συσσίτια και τα παντοπωλεία του δήμου και είμαστε τυχεροί που στην περιοχή μας υπάρχουν τέτοιες οργανωμένες δομές».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου σχολίασε και τα προβλήματα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ:
«Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και μέσω των ενώσεων καταναλωτών για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους και με το ρεύμα, αλλά κάθε δίμηνο που εμφανίζονται οι λογαριασμοί οι καταστάσεις είναι τραγικές. Πολλές φορές οι λογαριασμοί ξεπερνούν το εισόδημα και των δυο ανθρώπων σε ένα σπίτι, ξεπερνούν τα 500 – 600 ευρώ. Το ρεύμα που πληρώνουμε εδώ στην περιοχή μας είναι πάρα πολύ ακριβό και είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοί μας. Γίνονται διακανονισμοί συνέχεια και με παρεμβάσεις δικές μας προς την ΔΕΗ, ώστε τουλάχιστον ρεύμα. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν μόνο μια λάμπα και ένα ψυγείο!».
Τέλος ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε και στην αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση για να γίνει αποδεκτό το αίτημα για επέκταση του επιδόματος ανεργίας, με την ουσιαστική συμβολή και παρέμβαση περιφερειάρχη και δημάρχου:
«Από την Παρασκευή που ακυρώθηκε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, έχει ξεκινήσει μια επικοινωνία και μια συνεργασία τόσο με τον περιφερειάρχη τον κ. Χατζημάρκο, όσο και με τον δήμαρχο τον κ. Καμπουράκη και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς το γραφείο του πρωθυπουργού, ακόμη και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, προσπαθούμε να βρούμε άμεση λύση ώστε η επέκταση του επιδόματος ανεργίας να είναι εφικτή.
Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και άμεσα και οι δύο επικοινώνησαν με το γραφείο του πρωθυπουργού, ώστε να γίνει η διαδικασία αυτή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Από την στιγμή που έχουν ενεργοποιηθεί ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, θεωρώ ότι η πίεση που ασκούμε όλοι μαζί έχει αυξηθεί, ώστε να πείσουμε για την αναγκαιότητα της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον για δύο μήνες, τουλάχιστον για τους εποχικά εργαζόμενους, που στην περιοχή μας αποτελούν το 90% των εργαζομένων».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ