Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου με την ένθερμη υποστήριξη της κα. Ευδοκίας Αποστολίδη-Πάττα, Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου για θέματα Οικολογίας και Ισότητας και Πρωτογενούς Τομέα , για τους μήνες Δεκέμβριο του 2022 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2023.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οχτώ ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους/τις μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς μία προς τους/τις σπουδάστες/τριες του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Ρόδου.
Οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν προς τη σχολική κοινότητα είχαν τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία: Ευαισθητοποίηση των Νέων στις προειδοποιητικές ενδείξεις μιας βίαιης σχέσης». Οι δύο πρώτες ομιλίες έλαβαν χώρα στις 9 και 16 Δεκεμβρίου 2022 προς τους μαθητές/τριες των τμημάτων της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ρόδου.
Στις 19 και 24 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν δυο ομιλίες, προς τους/τις μαθητές/τριες των τμημάτων της Α΄ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Αφάντου Ρόδου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ομιλίες -13 και 23 Φεβρουαρίου- σε μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων της Α΄ τάξης Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου και ολοκληρώθηκαν στις 21 & 28 Φεβρουαρίου προς τους/τις μαθητές/τριες των τμημάτων της Γ΄ τάξης του 2 ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου.
Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, αναλύθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, ο ορισμός και οι μορφές της βίας, το νομικό πλαίσιο και τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στον κύκλο της βίας, στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας του, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών.
Παράλληλα, οι μαθητές/τριες εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση των ενδείξεων μιας βίαιης σχέσης, τους τρόπους παρέμβασης από τη θέση ενός παρατηρητή, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης από τη θέση θύματος και θύτη.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβαν χώρα βιωματικές ασκήσεις που στόχο είχαν την αναγνώριση χαρακτηριστικών των υγειών και μη υγειών σχέσεων.
Το οπτικοακουστικό υλικό και οι βιωματικές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται κατά τις παρουσιάσεις, ανταποκρίνονται στον έλεγχο και την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο.
Παράλληλα, στις 6 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ομιλία με τίτλο: «Γιατί ο κύκλος της βίας εγκλωβίζει: Πρώτη προσέγγιση του θύματος», προς τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες του τμήματος Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Ρόδου, στα πλαίσια του θεσμού ‘’ Developing U’’.
Το περιεχόμενο της εν λόγω ομιλίας ήταν αντίστοιχο με αυτό που παρουσιάζεται στις ομιλίες προς τα σχολεία αναφορικά με το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Επιπρόσθετα, εκπαιδεύτηκαν στην πρώτη προσέγγιση και αντιμετώπιση των γυναικών θυμάτων βίας. Κατά τη διάρκεια της δράσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβαν χώρα διαδραστικές ασκήσεις και διαλογική συζήτηση.
Μέσα από την θεματολογία που ανέπτυξαν τα στελέχη σχετικά με την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία και τα προειδοποιητικά σημάδια αυτής, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες και σπουδαστές/τριες ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρύνει παράλληλα να την αποκρούσουν και να την καταδικάσουν. Επίσης κατέδειξε πως η αλλαγή των αντίστοιχων νοοτροπιών και στερεοτύπων έχει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία καθώς επίσης ανέδειξε τις πολιτικές και πρακτικές εκείνες που υπάρχουν και απαιτούνται για την αντιμετώπιση της βίας σε νομικό, θεσμικό και πρακτικό επίπεδο.
Τέλος σκοπός των δράσεων είναι να καταστήσουν ξεκάθαρο, ότι μια γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ενδυναμωθεί, να γνωρίσει τα δικαιώματά της και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που έχει σε τοπικό επίπεδο ώστε να απευθυνθεί σε υπηρεσίες αρωγής και υποστήριξης.