Τουρισμός

Τουρισμός: Πάνω από 80.000 οι ελλείψεις σε προσωπικό

Σε τρίτες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία και η Αίγυπτος μπορεί να στραφεί – πλέον – ο τουρισμός προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικού που εμφανίζει και τα οποία φέτος θα ξεπεράσουν τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας.

Μέχρι πρότινος η χώρα μας υπέγραφε διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, για την απασχόληση εργαζομένων – μόνο – στους κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, αλλά πρόσφατη υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και στον τουρισμό.

Η απόφαση

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως και τον συνολικό αριθμό των μετακλητών εργαζόμενων από τις χώρες αυτές αλλά και τις ειδικότητες.

Στις διακρατικές συμφωνίες ως μέσο για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος του οξυμένο προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά εξειδικευμένου προσωπικού, είχε αναφερθεί πρόσφατα ο ίδιος πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου γύρω από οικονομικά θέματα και ζητήματα της αγοράς εργασίας.

«Είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτή με την Αίγυπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προηγουμένως είχε παραδεχθεί ότι παρατηρούνται υψηλές ελλείψεις προσωπικού σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο πρωτογενής τομές (γεωργική παραγωγή), αλλά και ο τουριστικός τομέας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 80.000, καθώς εκτός από τις 55.000 – 60.000 κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν και πέρσι, την φετινή σεζόν να υπάρχουν «διαρροές» εκτάκτων υπαλλήλων προς άλλες δραστηριότητες όπως και αλλοδαπών – που πέρσι εργάστηκαν στην χώρα μας – αλλά φέτος επέλεξαν χώρες με καλύτερες αμοιβές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπροστά στο πρόβλημα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είχε τοποθετηθεί – προς μηνών – με επιστολή της προς την κυβέρνηση ζητώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι δυνατή η έλευση εποχιακά εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τομέα του τουρισμού με την απλούστευση των διαδικασιών μετάκλησης.

Ο ΣΕΒ

Να σημειωθεί ότι και ο ΣΕΒ σε πρόσφατες καταγραφές του αναφέρεται σε «ελλειμματικά ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα, που φθάνουν το 10% σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωση». Μάλιστα έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανικών Επιχειρήσεων δείχνει ότι σε κλαδικό επίπεδο οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στην μεταποίηση όπου καταγράφεται ένα χάσμα της τάξης του 5-6%.

Από τις αναλύσεις του Συνδέσμου προκύπτουν ορισμένα επαγγέλματα – ειδικότητες, με υψηλή ζήτηση, στα οποία, ωστόσο, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό. Επαγγέλματα υψηλής ζήτησης προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της Μεταποίησης, των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ), της Ενέργειας, των Logistics και είναι: Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής. Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Ηλεκτρολόγος παραγωγής. Τεχνικός συντήρησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Τεχνικός αυτοματισμού. Χειριστής βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού. Χειριστές μηχανημάτων έργου. Τεχνίτης μετάλλου. Τεχνίτης επεξεργασίας τροφίμων.

ot.gr