Την Τρίτη, υπογράφουμε την Εργολαβική Σύμβαση του έργου αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου
Ενα μοναδικό μνημείο στο κέντρο της Ρόδου, για δεκαετίες περίμενε την αγάπη και την φροντίδα που θα το αναγεννήσει.
Ολοκληρώθηκε, απο τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας μας και του Δήμου Ρόδου, η διαδικασία της ωρίμανσης, της χρηματοδότησης και της δημοπράτησης του έργου, που με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μπήκε και αυτό στον ίσιο δρόμο. Στον δρόμο που οδηγεί μακριά απο την εποχή που “ευαίσθητοι” και “μαχητές της Δημοκρατίας”, ανάμεσα σε πολλά λόγια και δάκρυα, το ξήλωναν και το γκρέμιζαν χωρίς την παραμικρή προοπτική διάσωσης του.
Λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, με υπευθυνότητα, είναι η απάντηση στους σκελετούς που παραλάβαμε.
Την ζωή μας, την κοινή ζωή μας, δεν την αντιμετωπίζουμε με ξόρκια και μοιρολατρία, αλλά με σχέδιο που έχει περιεχόμενο, ρόλους, βήματα, χρηματοδοτήσεις και χρονοδιάγραμματα.
Την Τρίτη, λοιπόν, υπογράφουμε με τον Δήμαρχο Ρόδου την Εργολαβική Σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και αμέσως μετά δρομολογούμε και την έναρξη του έργου “
Εντάχθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και προχωράει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να λειτουργήσει το 2025
Μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες της πόλης της Ρόδου, το επί δεκαετίες κλειστό και κακοποιημένο Εθνικό Θέατρο της πόλης, αποκαθίσταται. Αύριο Τρίτη υπογράφεται η εργολαβική σύμβαση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου και τον Ιούλιο αρχίζουν οι εργασίες. Είναι μια περίπτωση έργου που ευτύχησε να προχωρήσει ευνοϊκά ως τριμερής συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (το κτίριο είναι διατηρητέο μνημείο), στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Ρόδου, που είναι ο ιδιοκτήτης.
Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου είναι ένα από τα εντυπωσιακά κτίρια της Ιταλοκρατίας. Χτίστηκε το 1937 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Αρμάντο Μπερναμπίτι (1900-1970). Διακρίνεται για το αυστηρό, επιβλητικό ύφος σε ένα ρυθμό μεσοπολεμικού ρασιοναλισμού και εγκαινιάστηκε από τους Ιταλούς ως Θέατρο Πουτσίνι. Η αποκατάστασή του θα χαρίσει στη Ρόδο ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέταξε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 16.800.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενίσχυσε το έργο με επιπλέον 400.000 ευρώ και ο Δήμος Ρόδου με 35.000 ευρώ. Ηταν μια παλιά επιθυμία που μόλις τώρα έγινε εφικτό να προχωρήσει με μορφή χρηματοδοτούμενου έργου με σαφές χρονοδιάγραμμα. Η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στους τρεις φορείς (ΥΠΠΟΑ, περιφέρεια, δήμος) ευεργετεί επί της ουσίας το σύνολο του νησιού και της κοινωνίας, καθώς η λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου γεννά πολιτιστική υποδομή πολλαπλώς αξιοποιήσιμη.
Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου ως νέος φορέας θα μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικές παραγωγές θεάτρου και όπερας, όπως και συναυλίες, να συνδεθεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλους φορείς, να προχωρήσει σε μετακλήσεις από το εξωτερικό και να προκαλεί ένα πολιτιστικό προϊόν σημαντικά ωφέλιμο και παραγωγικό.
Τα έργα αποκατάστασης αρχίζουν άμεσα (τον επόμενο μήνα) και αφορούν το κτίριο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί το 2025. Μετά το μέσον της εργολαβίας θα γίνει δημοπράτηση για τον εξοπλισμό του θεάτρου με ευρωπαϊκούς πόρους που θα εξασφαλίσει η περιφέρεια, όπως μας δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Η περιφέρεια, ως φορέας υλοποίησης του έργου, θα φροντίσει ώστε το έργο να προχωρήσει με σεβασμό προς τους πολίτες και το περιβάλλον.
Το κτίριο κατά τη διάρκεια των εργασιών θα ντυθεί με μια μεγάλη εκτύπωση, η οποία θα δείχνει το έργο όπως θα είναι κατά την αποπεράτωσή του. Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπογραμμίζουν ότι το έργο αναγέννησης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου είναι εθνικής εμβέλειας, καθώς αφορά πολιτιστική υποδομή υπερτοπικής σημασίας. Επί δεκαετίες δεν είχε προκληθεί καμία σοβαρή και συντονισμένη κίνηση για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου.
Όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, το Εθνικό Θέατρο Ρόδου καταστρεφόταν από το 1972-73 και μετά. Η διαμόρφωσή του σε ένα κέντρο πολιτισμού για παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, πωλητήριο, χώρους αναψυχής κ.ά. συνοδεύεται από πρόβλεψη για τη διαμόρφωση και του περιβάλλοντος χώρου, όπως και τη λειτουργική ενοποίησή του με το παρακείμενο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου και του θερινού κινηματογράφου Ρόδον.