Ελλάδα Υγεία

Φεύγουν για τα νησιά οι πρώτοι γιατροί: Το σχέδιο για το καλοκαίρι και ο προγραμματισμός για το ΕΚΑΒ

Από τις αρχές Ιουλίου και ενώ η τουριστική περίοδος είναι ήδη σε εξέλιξη, ξεκινούν οι συστηματικές μετακινήσεις υγειονομικών προς τα νησιά προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις δομές.

Ήδη πάντως από τον προηγούμενο μήνα είχαν ξεκινήσει, αποσπασματικά όμως, κάποιες μετακινήσεις γιατρών από την Αθήνα προς τα νησιά και ιδιαιτέρως προς τα δημοφιλή, ώστε να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα τα προβλήματα στις νησιωτικές περιοχές που έχουν μεγάλο κύμα τουριστικής κίνησης.

Πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν συστηματικά οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες.

Πρόκειται για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αττική προς τα νησιά όπου το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων.

Την τουριστική περίοδο μάλιστα που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, αυξάνονται και οι ανάγκες, με συνέπεια τα κέντρα υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ να είναι «γυμνά». Ήδη το ΕΚΑΒ έχει προγραμματίσει για τους επόμενους τουριστικούς μήνες να μετακινεί περίπου 200 άτομα διασώστες κάθε μήνα, οι οποίοι πηγαίνουν σε διάφορες νησιωτικές περιοχές προκειμένου να μπορούν να κινηθούν τα ασθενοφόρα.

Εξάλλου προσφάτως απεδείχθη η έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ μετά και τους τρεις θανάτους των γυναικών.

Οι πρόσφατες 863 προσλήψεις γιατρών πάντως που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να δίνει το μπόνους των 1.800 ευρώ το μήνα για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές ώστε να μετακινηθούν στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Βέβαια, μπορεί τα ποσά να φαίνονται ελκυστικά, όμως το κόστος διαμονής στα νησιά παραμένει υψηλό με συνέπεια οι υγειονομικοί να διστάζουν να μεταφερθούν. Είναι άλλωστε γνωστό και το πρόβλημα της έλλειψης στέγης για τους υγειονομικούς και όχι μόνο σε πολλά νησιά, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συμβολή των Δήμων για να βρεθούν καταλύματα.

Ωστόσο, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πάντα, αφού σε πολλά δημοφιλή νησιά τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη ενώ σε άλλα δεν υπάρχουν καν διαθέσιμα.

Δεσμεύσεις για προσλήψεις που δεν επαρκούν

Πάντως, η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να υπάρχει μόνιμο υγειονομικό προσωπικό σε όλο το ΕΣΥ καθώς και στα νησιά.

Βέβαια, ο αριθμός του προσωπικού που έχουν δεσμευτεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι θα προσλάβουν δεν φαίνεται να επαρκεί.

Η ΝΔ μιλά για 10.000 προσλήψεις Υγειονομικών (μόνιμων) την επόμενη τετραετία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για 15.000.

Όμως ακόμη και αν γίνουν οι μόνιμες αυτές προσλήψεις δεν φαίνεται να επαρκούν, καθώς δεν εξισορροπούνται οι αποχωρήσεις που είτε έγιναν με παραίτηση, είτε λόγω συνταξιοδότησης.

Γι’ αυτό και οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ μιλούν για τεχνάσματα και για υποσχέσεις που γίνονται λίγο πριν τις εκλογές, αλλά δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι αποχωρήσεις αυξήθηκαν στο ΕΣΥ τόσο από τις συνταξιοδοτήσεις όσο και επειδή κάποιοι υγειονομικοί και κυρίως γιατροί, αποφάσισαν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό ή πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομείων (ΜΕΤΑ Υγειονομικών), τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων αποχώρησαν είναι μεγαλύτερος από τις 10.000 προσλήψεις που υπόσχονται τα κόμματα.

Ειδικότερα όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, από το 2019 έως και το 2022 από φορείς του τομέα Υγείας αποχώρησαν με συνταξιοδότηση ή παραίτηση 11.980 μόνιμοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα το 2019 έφυγαν 2231, το 2020 αποχώρησαν 2677, 4364 το 2021 και 2708 το 2022.

Γεγονός που σημαίνει βέβαια πως και να γίνονταν ακόμη και τον πρώτο χρόνο της νέας κυβέρνησης όλες οι προσλήψεις που έχουν υποσχεθεί οι αρχηγοί, πάλι δεν θα καλύπτονταν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι 10.000 προσλήψεις γίνουν σε βάθος τετραετίας, τότε τα κενά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

 

Πηγή ethnos.gr  Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ρεπορτάζ Υγείας