Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οπως αναφέρει η Realnews, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. έχει ανακοινώσει τη σύσταση νέου υπουργείου για την Οικογενειακή και Δημογραφική Πολιτική, ενώ στην «R» αποκάλυψε ότι η αρμοδιότητα του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού, με αναπληρωτή υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη όλα τα επενδυτικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ από το Ανάπτυξης να πάνε στο Οικονομικών, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το χαρτοφυλάκιο του Μεταφορών θα μείνει στο Υποδομών, αλλά ουσιαστικά θα είναι αυτόνομο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ηγετικής ομάδας, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει ανακοινωθεί το νέο σχήμα και την Τρίτη θα έχει ορκιστεί, προκειμένου να μη χαθεί καθόλου χρόνος.
Στο Μαξίμου
Στο νέο Μέγαρο Μαξίμου, κομβικό ρόλο θα έχει ο νομικός και τεχνοκράτης Σταύρος Παπασταύρου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας με διευρυμένες αρμοδιότητες. Ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα συνεχίσει ο Ακης Σκέρτσος, ενώ και ο Γιάννης Μπρατάκος, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι εκ νέου υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, όμως, θα κατοικοεδρεύει και η Σοφία Ζαχαράκη, αφού αναμένεται να αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος.
Παράλληλα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει σε rotation των μέχρι πρότινος υπουργών του, ενώ το σχήμα θα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα και περισσότερες γυναίκες, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη όχι μόνο θα αλλάξουν πόστο, αλλά σε πρώτη φάση θα μείνουν και εκτός κυβέρνησης. Μάλιστα, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε πως «η δική μου αποστολή είναι να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», ενώ επιβεβαίωσε πως πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο, κάνοντας λόγο για «γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης».
Αλλαγές
Στο πλαίσιο του rotation και των αλλαγών, ένα βασικό σενάριο θέλει τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών, τον Νίκο Δένδια στο Αμυνας και τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο Εξωτερικών. Κάποιοι, όμως, υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να υπάρξει καραμπόλα της τελευταίας στιγμής και ο Κ. Χατζηδάκης τελικά να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο Ν. Δένδιας το Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι τελευταίες παρεμβάσεις του Ν. Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια και την ακρίβεια μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού πρόκειται για θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από τον νέο «τσάρο», για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών φαίνεται να «κλειδώνει» ο Νίκος Παπαθανάσης.
Η Νίκη Κεραμέως, που έχει ακουστεί και για το υπουργείο Εσωτερικών, μάλλον κατευθύνεται στο Υγείας, αν και εκεί είχε συζητηθεί και το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αναπληρώτρια υπουργό την επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Στο Εσωτερικών, όπου τις τελευταίες ώρες συζητείται το όνομα του Γιάννη Οικονόμου, μάλλον πηγαίνει ως αναπληρωτής υπουργός ο Θόδωρος Λιβάνιος, με αρμοδιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης ακούγεται για το Υποδομών, που μπορεί να πάρει και τις αρμοδιότητες της χωροταξίας, αλλά κάποιοι τον τοποθετούν στο υπουργείο Εργασίας. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορούσε να αναλάβει τελικά το υπουργείο Υποδομών. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης φαίνεται να κατευθύνεται στο Παιδείας, με την υποψήφια στο Επικρατείας Ιωάννα Λυτριβή να ακούγεται για μια θέση υφυπουργού. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο εκεί να μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες της καινοτομίας και της έρευνας, με επικεφαλής ίσως τον Χρίστο Δήμα, ο οποίος όμως μπορεί να αναλάβει το Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κλειδώνει» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ ακούγεται ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης για μια θέση υφυπουργού. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να γίνει η έκπληξη με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Φλωρίδη αν και κάποιοι τον τοποθετούν στο Δικαιοσύνης, όπως και τον Γ. Γεραπετρίτη.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ακούγεται για το χαρτοφυλάκιο του Μεταφορών και -κατά άλλους για το Μετανάστευσης, ενώ στο υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής μάλλον οδεύει η Δόμνα Μιχαηλίδου, με το όνομα του υποψήφιου βουλευτή στο Επικρατείας Γιώργου Σταμάτη να συζητείται για μια θέση υφυπουργού. Στο υπουργείο Τουρισμού μπορεί να πάει η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νότης Μηταράκης να αναλάβει το Ναυτιλίας, με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να «φλερτάρει» με το υπουργείο Μετανάστευσης. Στο Μακεδονίας-Θράκης μπορεί να τοποθετηθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που εκλέγεται στη Ροδόπη, ενώ η Λίνα Μενδώνη θεωρείται αμετακίνητη από το Πολιτισμού. Φαβορί για την προεδρία της Βουλής παραμένει ο Κωνσταντίνος Τασούλας, αν και κατά το παρελθόν είχε συζητηθεί η μετακίνησή του στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Πέραν του Γ. Φλωρίδη, κατά καιρούς έχουν ακουστεί και άλλα πρόσωπα εκτός Ν.Δ. που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Μανιάτης, αλλά και ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας.
Λίστα
Στη λίστα με τις γυναίκες που μπορεί να είναι στο νέο σχήμα, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι
- Χριστίνα Αλεξοπούλου,
- Μαρία Κεφάλα,
- Ελενα Ράπτη,
- Μαρία Συρεγγέλα,
- Μαρία Αντωνίου,
- Αννα Ροκοφύλλου
- και η ευρωβουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Στην ίδια λίστα με τους υπό αξιοποίηση φαίνεται να είναι και οι
- Δημήτρης Καιρίδης,
- Βασίλης Σπανάκης,
- Χρήστος Τριαντόπουλος,
- Δημήτρης Βαρτζόπουλος,
- Χρήστος Δερμεντζόπουλος,
- Ανδρέας Νικολακόπουλος,
- Χρήστος Κέλλας,
- Στάθης Κωνσταντινίδης,
- αλλά και ο πρώην πρύτανης και υποψήφιος στο Επικρατείας Νίκος Παπαϊωάννου.
Από τις τάξεις των γενικών γραμματέων μπορεί να αναβαθμιστούν η Αλεξάνδρα Σδούκου στο Ενέργειας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο Υγείας και ο Θανάσης Πετραλιάς στο Οικονομικών, υπεύθυνος για το Γενικό Λογιστήριο.
Οσο για τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, που έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις, υπάρχει διάθεση για περαιτέρω αξιοποίηση, αλλά μένει να αποφασιστεί ο χρόνος, αφού μπροστά είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.