Πολιτική

Ανοιχτή επιστολή Γιάννη Παρασκευά προς Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου

Ανοιχτή επιστολή  Γιάννη Παρασκευά προς Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη 
Οι ώρες που περνά ο τόπος μας και οι κάτοικοι του είναι τραγικές, τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φωτιά, θα μας πληγώνουν αρκετά χρόνια.
Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μεταβάλλει άρδην, όλες τις παραμέτρους της οικονομίας του νησιού.
Σαφώς και θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτήν την εγκληματική καταστροφή εκεί που πρέπει, με νηφαλιότητα και χωρίς σκοπιμότητες συγκάλυψης.
Η απόδοση ευθυνών οφείλει να στοχεύει στην μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων και η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι όποιοι υπεύθυνοι.
Απευθύνομαι στους δύο εκλεγμένους Άρχοντες του τόπου, γιατί πιστεύω ότι όλοι διακατεχόμεθα με τα ίδια συναισθήματα αγωνίας για το αύριο, για το οικολογικό και οικονομικό μέλλον του νησιού μας.
Κανείς από όλους μας, άρχοντες και αρχόμενους δεν θα πρέπει να ακολουθήσει τον όποιο μοναχικό δρόμο ή από ιδιοτέλεια ή για την προσωπική του προβολή.
Ο τόπος ανήκει σε όλους και το μέλλον είναι κοινό.
Η αποκατάσταση των ζημιών είναι ένα έργο σύνθετο και προβληματικό, λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, Δασικός Νόμος καταστροφικός και τιμωρητικός,
Συγκεχυμένες συναρμοδιότητες μεταξύ θεσμών και φορέων και τέλος, μια από χρόνια λαθεμένη άποψη και θέση, του τι σημαίνει αναδάσωση.
Η προσπάθεια άρσης όλων των αρνητικών επιπτώσεων της φωτιάς, σε περιβάλλον και οικονομία, οφείλει να καταστεί αποκλειστική ευθύνη των τοπικών αρχόντων Περιφερειάρχη και Δημάρχου.
Μετά την εμπειρία τόσων χρόνων, είμαι βέβαιος ότι έχετε διαπιστώσει πως, ότι αναλαμβάνει το Κράτος των Αθηνών δεν υλοποιείται ή οι χρόνοι υλοποίησης και το κόστος, διαψεύδουν και τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις.
Οι στόχοι, ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο προγραμματισμός χωρίζεται σε δυο στάδια.
-Το πρώτο αφορά άμεσα έργα και παρεμβάσεις για την προστασία του νησιού από τις βροχοπτώσεις, τις βέβαιες πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
-Κοπή των καμένων δένδρων, καθαρισμός του χώρου, καθαρισμός των ρεμάτων και κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων για την συγκράτηση του νερού.
(Αποφυγή πλημυρών, εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, μελλοντική διαμόρφωση βιοτόπων)
-Επιλογή του τι είδους αναδάσωση επιθυμούμε και ποια η μελλοντική διαχείρηση των δασών.
Δια πυρός και σιδήρου πρέπει να αποκλειστεί το Πεύκο, το πεύκο είναι ξενόφερτο στην περιοχή μας, φυτεύεται, μεγαλώνει και κάποια στιγμή καίγεται.
-Τα δάση μας πρέπει να γίνουν ξανά πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο.
Η σωστή διαχείρηση του Δάσους πολλά μπορεί να προσφέρει στον τόπο και σαν άμεσο οικονομικό όφελος και σαν πρόσθετο στοιχείο στο τουριστικό μας προϊόν.
Η οργανωμένη υλοτομία για πολλά χρόνια ήταν πηγή εσόδων για τον τόπο, η αλλαγή νοοτροπίας των αναδασώσεων, με την χρήση δένδρων καρποφόρων και ανθεκτικών στη φωτιά, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη και ισχυρή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, την εκμετάλλευση των καρπών, το ζωντάνεμα της υπαίθρου.
Επιπρόσθετα, η καλλιεργήσιμη έκταση στο νησί δεν καλύπτει ούτε το τριάντα τοις εκατό των εκτάσεων, ένα πρόγραμμα επιλεγμένων καρποφόρων δένδρων που δεν έχουν ανάγκη μεγάλης φροντίδας εμπλουτίζει την βιοποικιλότητα.
Η θλιβερή εμπειρία της φωτιάς μας έδειξε πως ο Ροδίτης, αγαπά τον τόπο του και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της εθελοντικής προσφοράς.
Είναι η ώρα, οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι και μεγαλέμποροι με μπροστάρηδες τους θεσμούς που τους εκπροσωπούν, να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
Ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου, στους Ξενοδόχους, αρχικά των πληγέντων περιοχών, να τους δοθεί το δικαίωμα υιοθέτησης ευρείας περιοχής γύρω από την μονάδα τους, με την ευθύνη δημιουργίας και συντήρησης Πάρκου αναψυχής και περιπάτου.
Υπάρχει πλήθος επιχειρηματικών προτάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν στις λεγόμενες δασικές περιοχές, που εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν, διευρύνουν το είδος των επισκεπτών και αναζωογονούν την ύπαιθρο.
Προ πολλών ετών ξεκίνησε μια προσπάθεια για την δημιουργία και λειτουργία Κυνηγετικού πάρκου στο δάσος των Λαέρμων,(αυτό που κάηκε), δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια, λόγω των αγκυλώσεων της τότε Διεύθυνσης Δασών.
Η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας δίνει ζωή και θέσεις εργασίας στα Λάερμα, τον Άγιο Ισίδωρο, την Λάρδο και το Ασκληπειό.
Επίσης σε επιλεγμένη περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο στο οποίο θα παρουσιάζοντα όλα τα δένδρα και τα φυτά που υπάρχουν στο νησί, παρόμοια πάρκα υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου και αποτελούν και τουριστικό αξιοθέατο.
Τέλος, απευθύνομαι σε σας κ. Δήμαρχε, τα πάρκα της πόλης χρήζουν φροντίδας και υπερβατικού σχεδιασμού, πρέπει να γίνουν ζωτικοί χώροι για την πόλη, τμήματα τους δεν είναι βατά, πολλά σημεία τους είναι σκουπιδότοποι, είναι ορατός ο κίνδυνος μιας φωτιάς, πιστεύω πως είναι κρίμα.
Είμαι βέβαιος για τον υπαρκτό αντίλογο, θα μου ισχυριστείτε, μα πως μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου, ο καλός ο καπετάνιος στη φορτούνα φαίνεται, εάν όλα ήταν εύκολα, όλοι θα μπορούσαν να τα πετύχουν, εξαρτάται στο που βάζει ο καθένας τον πήχυ.
Είναι ευκαιρία να απαιτήσουμε, άλλου είδους αποκέντρωση, άλλου είδους θεσμούς αυτοδιοίκησης, ισχυρούς Δήμους διοικητικά αυτοτελείς και οικονομικά αυτοδύναμους και άλλες Περιφέρειες μονάδες προγραμματισμού και σχεδιασμού.
Ειλικρινά σας εύχομαι να είστε καλά, είμαι στην διάθεση σας για την όποια συζήτηση και για όποια προσπάθεια γίνει για το καλό του του τόπου, εύχομαι καλή επιτυχία.
Παρασκευάς Γιάννης Ρόδος 29/7/23