Κυρά Παναγιά
Δωδεκάνησα

Η πιο φωτογραφημένη παραλία της Καρπάθου

Κάθε καλοκαίρι, η Κυρά Παναγιά μαγνητίζει την προσοχή των επισκεπτών του νησιού

Παλιά θεωρούσαν την Κυρά Παναγιά μια παραλία για την οποία θα άκουγες μόνο από όσους ήταν μυημένοι στις ομορφιές της Καρπάθου. Άλλωστε βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του νησιού, που λογίζονταν ως συγκριτικά πιο ανεξερεύνητες, όντας παραθαλάσσιο τμήμα ενός ομώνυμου, μα εγκαταλελειμμένου οικισμού.

Πλέον, όμως, η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί. Η Κυρά Παναγιά είναι μία από τις πιο φωτογραφημένες παραλίες όλων των Δωδεκανήσων –με ιδιαίτερη φήμη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν το Instagram– και θα ακούσετε σίγουρα για τα κάλλη της, εάν έρθετε για πρώτη φορά στην Κάρπαθο.

Η φήμη αυτή, με τη σειρά της, έχει οδηγήσει και στη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας της ακτής, όπου τα καλοκαίρια λειτουργούν αρκετές υποδομές διαμονής και εστίασης για όσους επισκέπτες επιθυμούν να περάσουν κάποιες μέρες στην περιοχή. Επιπλέον, το εκκλησάκι της Κυρά Παναγιάς, το οποίο δεσπόζει πάνω από την παραλία –δίνοντάς της και το χαρακτηριστικό της όνομα– έχει γίνει δημοφιλέστατη επιλογή για όσους ονειρεύονται να κάνουν τον γάμο τους ή τη βάφτιση των παιδιών τους σε ένα γραφικό, παραθαλάσσιο τοπίο.

Η παραλία με το γραφικό, δημοφιλέστατο εκκλησάκι

Ήδη πριν γίνει διάσημη ως παραλία, σε καιρούς όπου κανείς δεν συνδύαζε την ανάπαυλα του καλοκαιριού με το μπάνιο στη θάλασσα, η Κυρά Παναγιά είχε αποκτήσει φήμη χάρη στην ομώνυμη εκκλησία, που σήμερα δεσπόζει γραφικά πάνω ακριβώς από την ακτή (όπως είπαμε και πιο πριν), σε έναν υπερυψωμένο βράχο δίπλα στα νερά του νότιου Αιγαίου.

Το λευκό εκκλησάκι με τον χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο θεωρείται βυζαντινών καταβολών και πολύ παλιό, αφού η πρώτη του μορφή χρονολογείται στον 6ο αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο Δήμος Καρπάθου. Τη νεότερη μορφή του, ωστόσο, την εντοπίζουμε το 1833, όταν φαίνεται ότι το ανακαίνισε ο καπετάνιος Ιωάννης Ρωμνάκης, παλιός οπλαρχηγός από την Κρήτη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Κάρπαθο μετά την αποτυχία της Επανάστασης του 1821 στην περιοχή. Με την Επανάσταση, επίσης, σχετίζεται μία ακόμα τοπική ιστορία, που θέλει να τελείται γάμος στον κόλπο της Κυρά Παναγιάς καθώς προσέγγιζε σε αυτόν ο αγωνιστής Αντώνιος Κριεζής, μετά το ολοκαύτωμα της Κάσου (1824). Η νύφη, τότε, έβγαλε τη διπλή σειρά με τα χρυσά φλουριά που στόλιζε την παραδοσιακή της φορεσιά και τα πρόσφερε για τις ανάγκες των εξεγερμένων Χριστιανών.

Σήμερα, πολλοί από όσους γνώρισαν την παραλία –είτε ντόπιοι, είτε επισκέπτες– επιλέγουν το εκκλησάκι για την τέλεση γάμων και βαφτίσεων. Άλλωστε είναι εξαιρετικά βολικό για τέτοιους σκοπούς, καθώς στο προαύλιό του έχει διαμορφωθεί και μικρός χώρος για catering, ικανός να εξυπηρετήσει έως και 50 άτομα. Ο ιερός ναός γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, τιμώντας την Απόδοση Κοιμήσεως Θεοτόκου. Από την προηγουμένη το βράδυ, μάλιστα, ξεκινάει καρπάθιο γλέντι, με δωρεάν φαγητό για όλους, μουσική και χορό, το οποίο συνεχίζεται και κατά την εορταστική ημέρα.

Η ίδια η παραλία, τώρα, είναι μια αμμουδιά ανάκατη με βότσαλα, διαμορφωμένη ανάμεσα σε βράχους, με την άμμο να αφήνει μια λευκόχρυση εντύπωση στο μάτι. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, διαθέτουν μια «κρυστάλλινα» δροσερή αίσθηση και στα παράκτια έχουν έντονο γαλανό χρώμα. Βαθαίνουν απότομα, ωστόσο, ενώ, όσο προχωρά κανείς προς τα μέσα, οι χρωματισμοί τους τείνουν προς το γνώριμο σκούρο μπλε του Αιγαίου.

Τα βράχια στις δύο πλευρές της παραλίας αποδεικνύονται δημοφιλέστατα για όσους αγαπούν να κάνουν βουτιές (με τη δέουσα προσοχή, ωστόσο, καθότι είναι απότομα κι έχουν και κάποιο ύψος), παρέχουν όμως κι ενδιαφέροντα βυθό, για όσους αρέσκονται να κολυμπούν με μάσκα και αναπνευστήρα. Η ακτή, επίσης, είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, οπότε μπορείτε να έρθετε όντας ήσυχοι ότι θα βρείτε ό,τι τυχόν χρειαστείτε. Αν όμως προτιμάτε να αράξετε με την ψάθα σας και τον δικό σας εξοπλισμό, υπάρχει χώρος και γι’ αυτό.

Ακόμα κι αν φτάσετε εδώ μόνο για μπάνιο, πάντως, αξίζει να κάτσετε σε κάποιο από τα ταβερνάκια της παραλίας πριν φύγετε, ώστε να γευτείτε νόστιμα ντόπια πιάτα. Φρέσκο σκάρο τηγανητό, για παράδειγμα, ή χειροποίητες μακαρούνες μαγειρεμένες με «τσίκνωμα», όπως λένε (με πρόβειο τυρί σιτάκα και τηγανισμένα κρεμμύδια). Κι ένα «μυστικό» που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο, αν έρθετε στην Κάρπαθο σε περίοδο αιχμής: λόγω των απότομων και σχετικά ψηλών βράχων, ο ήλιος στην Κυρά Παναγιά πέφτει αρκετά ήδη από νωρίς το απόγευμα, οπότε οι περισσότεροι επισκέπτες αναχωρούν προς τη βάση τους, αφήνοντας την ακτή σε μια ηρεμία σχεδόν παραδεισένια για όσους δεν αγαπούν την κοσμοσυρροή.

Πώς θα έρθετε στην Κυρά Παναγιά

Η Κυρά Παναγιά βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα της Καρπάθου, από την οποία θα προσεγγίσετε εύκολα οδικώς. Άλλωστε οι περισσότεροι από όσους έρχονται εδώ για μπάνιο το κάνουν σαν εκδρομή, έχοντας εκεί την παραθεριστική τους «βάση». Ξεκινώντας λοιπόν από τα Πηγάδια, θα κινηθείτε προς τα βορειοδυτικά, προσεγγίζοντας στην Κυρά Παναγιά μέσω της (ασφαλτοστρωμένης) επαρχιακής οδού Απέριου – Σπόας, αφού περάσετε το χωριό Απέρι. Καθώς θα κατηφορίζετε προς την ακτή, μόνο, να έχετε υπόψη ότι υπάρχουν αρκετές στροφές.

Σημειώστε, επίσης, ότι η παραλία δεν είναι πολύ μεγάλη και ο χώρος στάθμευσης είναι κάπως περιορισμένος, οπότε μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες αν αποφασίσετε να έρθετε μεσημεριανή ώρα, στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού. Σε περίπτωση που δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, τώρα, μην ανησυχείτε. Το τοπικό ΚΤΕΛ εκτελεί δρομολόγια προς και από την Κυρά Παναγιά (αναζητείστε λεπτομέρειες καλώντας στα 22450 22338 και 22450 22206), ενώ κατά τη θερινή, τουριστική σεζόν υπάρχει η επιλογή να φτάσετε και με καραβάκι, το οποίο επίσης εκκινεί από τα Πηγάδια (Λιμεναρχείο Καρπάθου: 22450 22227).