Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος παρόντος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις εκδηλώσεις της Ορθόδοξης και της Καθολικής κοινότητας για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη» στην Τήνο, παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου, όπου ανήμερα της μεγάλης γιορτής υποδέχθηκε στο νησί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την συνοδεία του.
Το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης παρακολούθησε τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο του καταδρομικού “Έλλη” στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Γιώργος Χατζημάρκος
“Καλημέρα, Χρόνια Πολλά !
Από την Παναγία της Τήνου, στην καρδιά του Αιγαίου, εκεί που σε μία ημέρα του χρόνου η θρησκευτικότητα συναντά το εθνικό φρόνημα, ευχές για Καλή Παναγιά σε όλο τον κόσμο! “
“Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδεχόμαστε σήμερα στην Τήνο και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οδεύουμε στον υγρό τάφο της Έλλης για να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Έλληνες που έδωσαν την ζωή τους στην προάσπιση της πατρίδας”
Στην Τήνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει την δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.
Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη».
Στην Τήνο βρίσκεται και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και εκείνοι με την σειρά τους θα παραστούν στις τελετές εις μνήμην των πεσόντων της «Έλλης».
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη». Υπενθυμίζεται ότι τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου , ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε σε πυραυλάκατο (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού για την επιμνημόσυνο δέηση στο σημείο όπου βυθίστηκε το «Έλλη», τιμώντας με στεφάνι στη θάλασσα τους άνδρες του καταδρομικού που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Σημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων 15ης Αυγούστου για τον Εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την συμπλήρωση 83χρόνων από τον τορπιλισμό του Κ/Δ Ελλη
Τρίτη, 15 Αυγούστου
ΩΡΑ 08.30: Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.
ΩΡΑ 09.30: Ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ “ΕΛΛΗ” από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τη Στρατιωτική Ηγεσία. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της “ΕΛΛΗΣ” από τον Δήμο Τήνου. Τιμητικοί κανονιοβολισμοί στο «ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ».
ΩΡΑ 10.30: Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, δέηση από της εξέδρας της πλατείας Παντανάσσης και εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέο Β’.
ΩΡΑ 20.19: Υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Παντανάσσης.
ΩΡΑ 20.30: Παιάνιση εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
Ο Ελληνισμός και η Χριστιανοσύνη έως τα πέρατα του κόσμου σήμερα γιορτάζουν. Γιορτάζουν, μάλιστα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη μετάστασή Της στους ουρανούς. Γιορτάζει το τέλος της επίγειας ζωής, που μεταστρέφεται αμέσως σε χαρμόσυνη συνάντηση. Η ζωή θριαμβεύει… «Ο θάνατος δεν είναι πλέον θάνατος. Ο θάνατος ακτινοβολεί αιωνιότητα και αθανασία. Ο θάνατος δεν είναι πλέον ρήξη, αλλά ένωση. Δεν είναι λύπη, αλλά χαρά. Δεν είναι ήττα, αλλά νίκη. Αυτά είναι όσα εορτάζουμε την ημέρα της Κοιμήσεως της Παναγίας Παρθένου, καθώς τα προεικονίζουμε, τα προγευόμαστε και τα απολαμβάνουμε από τώρα, στην αυγή της μυστικής και αιώνιας Ημέρας», κατά τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Σμέμαν, που συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της Θεολογίας του 20ου αιώνα.
Δείτε live to Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο
Επίκεντρο των εορτασμών η Παναγία της Τήνου με προσκυνητές να έχουν κατακλήσει το νησί, αρκετοί για να εκπληρώσουν το τάμα τους στη Μεγαλόχαρη. Οι πιστοί φτάνουν γονυπετείς στην Παναγία της Τήνου για να προσκυνήσουν την εικόνα που βρέθηκε το 1823, 200 χρόνια μετά το όραμα της Αγίας Πελαγίας με το οποίο ξεκίνησαν οι έρευνες για την ανεύρεσή της.
83 χρόνια από τον τορπιλισμό της «Έλλης»
Παράλληλα φέτος συμπληρώνονται 83 χρόνια από τον τορπιλισμό της «Έλλης». Με λαμπρότητα θα τελεστεί και το μνημόσυνο στην μνήμη όσων χάθηκαν στον τορπιλισμό στο λιμάνι του νησιού στις 15 Αυγούστου του 1940.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κά, καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας γι’ αυτό το Θεομητορικό γεγονός.
Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, εκοιμήθη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν.
Η αγάπη και η μνημόνευση της Εκκλησίας δεν επικεντρώνονται στο ιστορικό και πραγματικό πλαίσιο, ούτε στην ημερομηνία και στον τόπο όπου η Μητέρα όλων των μητέρων ολοκλήρωσε την επίγεια ζωή της. Αντ’ αυτού, η Εκκλησία εισέρχεται στην ουσία και στο νόημα του θανάτου Της, μνημονεύοντας τον θάνατο Αυτής που ο Υιός της, σύμφωνα με την χριστιανική πίστη, κατέβαλε τον θάνατο, ανέστη εκ νεκρών, και υποσχέθηκε την τελική ανάσταση και τη νίκη της αθάνατης ζωής.
Στην Κοίμηση, αποκαλύπτεται όλο το χαρμόσυνο μυστήριο αυτού του θανάτου και γίνεται χαρά, επειδή η Παρθένος Μαρία είναι μία από μας. Ο ίδιος ο θάνατος γίνεται ζωή θριαμβεύουσα. Έτσι στη γιορτή δεν υπάρχει ούτε λύπη, ούτε νεκρώσιμα μοιρολόγια, ούτε στενοχώρια, αλλά μόνο φως και ζωή.
Η εκκλησιαστική υμνογραφία είναι πολύ πλούσια στον χαρακτηρισμό της Παναγίας, αλλά και γεμάτη από επαίνους και ύμνους προς το πρόσωπό Της.
Το μεγαλύτερο όμως εγκώμιο της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ο Ακάθιστος Ύμνος, η απογείωση της υμνολογίας στο πρόσωπο της Θεοτόκου, καθώς ιστορεί με ποιητικό και λυρικό τρόπο όλο αυτό το σχέδιο της σωτηρίας.
Οι προσωνυμίες της Παναγίας πλείστες όσες: η Μαριάμ έφερε στον κόσμο τον Σωτήρα των ανθρώπων, εξ ου η προσωνυμία της ως Παναγία αλλά και ως Θεοτόκος.
Όμως, υπάρχει και μια πληθώρα προσωνυμιών ανάλογα με τις ιδιότητες ή τα χαρίσματά της, από τον τόπο ή τρόπο που βρέθηκε εικόνα της ή βρίσκεται ο ναός Της, από την τεχνοτροπία του ναού Της, από τον εικονογραφικό τύπο παραστάσεώς Της, από την παλαιότητα της εικόνας Της, από την ομορφιά και το κάλλος Της, από τα εγκώμιά της, από τον χρόνο που γιορτάζει η εκκλησία Της κλπ.
Εορτάζεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Νέο Ημερολόγιο σήμερα, 15 Αυγούστου, και στις 28 Αυγούστου σύμφωνα με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες).
«Ζωής αϊδίου και κρείττονος, ο θάνατός σου γέγονε, διαβατήριον Αγνή, εκ της επικήρου προς θείαν όντως και άρρευστον, μεθιστών σε άχραντε, εν αγαλλιάσει, τον Υιόν καθοράν σου και Κύριον»: «Ο θάνατός σου, Αγνή, έγινε διαβατήριο για μια ζωή αιώνια και καλύτερη μεταθέτοντάς σε, Άχραντε, από την επίγεια ζωή προς την όντως θεία και αναλλοίωτη, για να βλέπεις και να χαίρεσαι τον Υιό σου και Κύριο», υμνείται.
Στις 15 Αυγούστου του 1940, ένα συγκλονιστικό γεγονός σκιάζει τη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όταν το καταδρομικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Έλλη» τορπιλίζεται από τους Ιταλούς.
`Ηταν Αύγουστος του 1940 όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο. Η διαταγή για τον τορπιλισμό της «Έλλης», ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου δόθηκε από την ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας. Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» με διοικητή τον υποπλοίαρχο Τζουζέπε Αϊκάρντι ξεκίνησε από τη ναυτική βάση στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, για να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου.
Το πρωί της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου με σκοπό να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές. Οι Ιταλοί τα θεωρούσαν όμως εχθρικά. Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι το καταδρομικό «Έλλη», που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας.
Στις 8.25 π.μ., το «Ντελφίνο» έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Μία ώρα αργότερα, το «Έλλη» βυθίστηκε στις 09.45. Από την επίθεση του «Ντελφίνο» σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του «Έλλη», ενώ οι τραυματίες ήταν συνολικά 24. Το ίδιο υποβρύχιο αποπειράθηκε να τορπιλίσει τα επιβατηγά Έλση και Έσπερος που βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι της Τήνου. Η απόπειρα απέτυχε και οι τορπίλες κατέστρεψαν μόνο ένα τμήμα του κρηπιδώματος του λιμένα. Το πλήρωμα αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει πηδώντας στη θάλασσα.[Για καλή τύχη των τραυματισμένων ναυαγών, στην περιοχή βρίσκονταν τα αλιευτικά σκάφη ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ και ΕΛΕΝΗ, ιδιοκτησίας Μιχάλη Σπυρ. Πετυχάκη. Ο Καπετάν Μιχάλης Πετυχάκης έδωσε σήμα στα σκάφη του να προσεγγίσουν και να περισυλλέξουν 24 τραυματίες ναυαγούς πριν υπάρξουν περισσότερα θύματα. Ο Βασιλιάς Γεώργιος και η Ελληνική κυβέρνηση τίμησε εκείνον και το πλήρωμά του με Τιμητική Ευαρέσκεια.
Η κυβέρνηση Μεταξά τήρησε απόλυτα μυστικό το πόρισμα της έρευνας, για να μην προκαλέσει την Ιταλία και διαταράξει την ουδετερότητα της Ελλάδας. Δημοσιοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, δύο ημέρες μετά την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
Το 1950, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα το ελαφρύ καταδρομικό «Ευγένιος της Σαβοίας» το οποίο, τον Ιούνιο του 1951 μετονομάστηκε σε «Έλλη» και ύψωσε την ελληνική σημαία. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 το ναυάγιο του «Έλλη» ανελκύστηκε τμηματικά και πουλήθηκε για παλιοσίδερα. Το 1985, Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης που βύθισε το «Έλλη» και αυτό το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.