Σαφώς καλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι η αποτίμηση του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus για τις επιπτώσεις της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στη Ρόδο, με τις βαριές φθορές να περιορίζονται σε πολύ μικρό κομμάτι των καμένων.
Περίπου το 91% των εκτάσεων που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, τον Ιούλιο, υπέστησαν μικρής έως μεσαίας κλίμακας ζημιές, σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς από τη δορυφορική υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μέγεθος των καταστροφών να είναι μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φλόγες έπληξαν 176.287 στρέμματα στο «νησί των ιπποτών». Σε 131.551 στρέμματα διαπιστώθηκαν μέτριας κλίμακας ζημιές, ενώ σε 30.164 παρατηρήθηκαν μικρής η αμελητέας σοβαρότητας φθορές.
Οι σοβαρές ζημιές περιορίστηκαν σε 14.509 στρέμματα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του Copernicus, ενώ πλήρης καταστροφή καταγράφηκε σε μόλις 63 στρέμματα, δηλαδή στο 0,03% του συνόλου.
Πέραν των μεγάλων προσπαθειών των πυροσβεστών και των εθελοντών, χάρη στις οποίες δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και οι υλικές ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες, κατά τη φωτιά στη Ρόδο υλοποιήθηκε η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Ελλάδας. Περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι και επισκέπτες απομακρύνθηκαν ασφαλώς και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε κλειστά γήπεδα, σχολεία, πολιτιστικούς χώρους και διαμερίσματα εθελοντών έως ότου, λίγες μέρες αργότερα, να εξασφαλιστούν για όλους δωμάτια σε ξενοδοχεία σε ανεπηρέαστες περιοχές του νησιού.
Από την πρώτη φάση αυτοψιών και ελέγχων από τα συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι έξι κτίρια θεωρούνται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και 22 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή είναι ακατάλληλα έως ότου να επισκευαστούν.
Πηγή Newsit