Άρθρο του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για την αύξηση του πληθυσμού που μόνο το Νότιο Αιγαίο από τις 13 περιφέρειες της χώρας κατέγραψε
Το δημογραφικό είναι ένα αληθινά υπαρξιακό πρόβλημα, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Επιπλέον όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα ανοιχτά ζητήματα, έχει άλλη διάσταση για την Αθήνα κι άλλη διάσταση για μας, τους ακρίτες νησιώτες. Ο ακριτικός χαρακτήρας και το μειονέκτημα της νησιωτικότητας λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της κρισιμότητας του δημογραφικού, εφόσον εξαρτάται εν πολλοίς από την αντιμετώπισή του, το να κρατήσουμε ψηλά τη γαλανόλευκη στα νησιά μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Κάτω από αυτό το πρίσμα είμαστε πραγματικά περήφανοι στο Νότιο Αιγαίο καταφέρνοντας να είμαστε η εθνική εξαίρεση στη μείωση του πληθυσμού που εμφανίζουν οι υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021.
Το Νότιο Αιγαίο μεγαλώνει! Με αύξηση του πληθυσμού του στο σύνολο της Περιφέρειας κατά +5%. Με πιο χαρακτηριστικές επιδόσεις να καταγράφονται στους πληθυσμούς: Ρόδου (9.321, +7,8%), Κω (3.633, +10,6%), Καλύμνου (1.930, +6,6%), Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου (330, +4,5%) Νάξου (900, +4,3%), Πάρου (628,+ 4,2%).
Το πρόσημο δεν είναι απλά θετικό, είναι εθνικό.
Με αυτόν να είναι βασικός δείκτης ευημερίας στον Δυτικό κόσμο, αποδεικνύουμε πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλη διαδρομή εκτός από μια σταθερή και βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική που διαχέει τα οφέλη της. Ευκαιρίες για όλους, δουλειές για τους νέους, τζίρους για τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις, εισοδήματα για τις οικογένειες, χαρούμενες φωνές παιδιών στα σχολεία μας.
Αυτή τη δύσκολη εξίσωση επιλύουμε στο Νότιο Αιγαίο και δημιουργούμε ένα πρότυπο αποτελεσματικής Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Το «Κάθε μέρα, νησί και έργο» δεν είναι σχήμα λόγου είναι εφαρμοσμένη πράξη. Με τεκμηριωμένες θέσεις, με έμπρακτες απαντήσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα του τόπου μας, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τα βολικά άλλοθι του παρελθόντος. Με πρωτοποριακά προγράμματα σε Αστυπάλαια, Τήλο, Χάλκη και Ρόδο που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, κερδίζοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ. Με εμβληματικές δράσεις όπως η αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου.
Αποδεικνύουμε έμπρακτα πως σχεδιάζουμε σήμερα τις λύσεις που μπορούν να εγγυηθούν ένα βιώσιμο μέλλον κι ανοίγουμε καθημερινά καινούργιους δρόμους παντού: στις τεχνικές υποδομές, στην ποιότητα ζωής, στις δομές υγείας, εκπαίδευσης κι ασφάλειας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προβολή του τόπου μας και την τουριστική δραστηριότητα, η οποία φέτος καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Σε αυτή την στοχευμένη πορεία είναι «κλειδωμένο» το τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Και οι νίκες των νησιών μας, όπως αυτή του δημογραφικού, δεν μας εφησυχάζουν. Συνεχίζουμε για να πάμε ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο ψηλά.
Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ούτε υπάρχουν μαγικά ραβδιά που κάνουν θαύματα. Η επιτυχία είναι καρπός της συνέπειας και της συνέχειας των βημάτων μιας στοχευμένης πορείας: Τα νησιά της «άγονης γραμμής» του χθες να είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή για να κερδηθεί το βιώσιμο αύριο. Να είναι τα νησιά μας τόποι που αξίζει να ζει κανείς, να δημιουργεί, να καινοτομεί, να επενδύει, να εργάζεται, να κάνει οικογένεια, να μεγαλώνει παιδιά, να βλέπει τα όνειρά του πραγματικότητα.
* Γιώργος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Καινοτόμα έργα που υλοποιούνται στo Νότιο Αιγαίο
Στο Νότιο Αιγαίο σήμερα υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το μικροσκοπικό νησί της Τήλου «διδάσκει» εντός και εκτός συνόρων ένα νέο υπόδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με το πρόγραμμα Just Go Zero να έχει κατατάξει το νησί στην 1η θέση παγκοσμίως σε ποσοστό ανακύκλωσης.
Στην Αστυπάλαια, λειτουργεί το 1ο στην Ελλάδα πρόγραμμά e-mobility on demand για την επίτευξη του στόχου της κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές. Μέσα στις πρώτες 150 ημέρες λειτουργίας του, κάτοικοι και επισκέπτες πραγματοποίησαν, χάρη στην εύχρηστη εφαρμογή Astybus, 24.370 διαδρομές.
Στη Χάλκη, το 1ο Greco Island της Ελλάδας έχει μετατρέψει το νησί σε τόπο μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και οι κάτοικοί του πρέπει να είναι οι μόνοι κάτοικοι του πλανήτη που βλέπουν μηδενικούς ή και αρνητικούς ακόμα λογαριασμούς ρεύματος (!) μέσω της ενεργειακής κοινότητας, στην οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν.
Στην Σύρο, εγκαινιάστηκε το 1ο νησιώτικο κέντρο καινοτομίας “Aegean Neorion Innovation Center – ANIC”, το οποίο στηριζόμενο στους πέντε πυλώνες, Κοινωνία – Τεχνολογία – Εκπαίδευση – Υγεία – Περιβάλλον στοχεύει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.
H πρωτοβουλία “The Rhodes Colab. Sustainable Destination” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον όμιλο TUI, μετασχηματίζει το νησί στον 1ο ολιστικά βιώσιμο τουριστικό προορισμό στον κόσμο. Όπως σε προηγούμενες δεκαετίες αποτέλεσε το πρότυπο για την ανάπτυξη και το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, δεν μπορεί παρά να είναι και πάλι η Ρόδος το πρότυπο για ένα νέο «θαύμα», το θαύμα που ονομάζεται πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.
Τι κοινό έχουν όλα μαζί τα παραπάνω έργα; Έχουν δράση με σχέδιο, με συμμαχίες, με χρονοδιάγραμμα, με προϋπολογισμό, με κατανομή ρόλων, με στόχους. Έτσι εργάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να το μετατρέπει σε Αρχιπέλαγος ευκαιριών, σε θάλασσα ζωής και ευημερίας, πόλο έλξης για μια καλύτερη ζωή.
Πηγή ot.gr